(AP Photo/Francois Mori)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέν Ρομπέρ: Ο Γάλλος Spiderman

Τελικά ο ήρωας της Marvel είναι πέρα για πέρα ζωντανός και έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα κτήρια του κόσμου.

“Η κατάκτηση μιας κορυφής, σε κάνει μόνο να θες να κατακτήσεις κι άλλες”. Κάτι ήξερε ο Νέλσον Μαντέλα όταν έλεγε τη συγκεκριμένη φράση. Στην περίπτωση του Γάλλου, Αλέν Ρομπέρ, πάντως, ισχύει και με το παραπάνω.

Είναι ο άνθρωπος που έχει μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, έχοντας σκαρφαλώσει σε -κρατηθείτε- 121 από τα υψηλότερα κτήρια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών βουνών και απότομων γκρεμών. Παράλληλα, έφτασε μέχρι και την κορυφή του Μπουρτζ Χαλίφα, του υψηλότερου κτηρίου του πλανήτη σε ύψος 828 μέτρων. Χωρίς εξοπλισμό, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια.

Τρέλα για τα ύψη

AP Photo/Ramon Espinosa

(AP Photo/Ramon Espinosa)

Όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 11 ετών. Ο νεαρός τότε Αλέν είχε μείνει μόνος του στο σπίτι, με τους γονείς του να λείπουν για ώρες. Στο μυαλό του καρφώθηκε η ιδέα να ‘δραπετεύσει’ από την πολυκατοικία τους, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του. Ένιωθε πως ήταν απλά ένα εμπόδιο για την ‘ελευθερία’ του. Και το έκανε. Μπορεί να μην σκαρφάλωσε προς την κορυφή, αλλά προς το έδαφος, όμως, το μικρόβιο είχε πλέον μπει για τα καλά μέσα στον οργανισμό του. Η αδρεναλίνη τον κυρίευσε.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να σκαρφαλώνει όπου έβρισκε. Σε λόφους, μικρά βουνά, ακόμη και σε ξένες πολυκατοικίες. Ο ίδιος πάντως είχε δηλώσει κατά το παρελθόν πως μια ταινία που είχε δει μόλις στα 8 του, τον είχε κάνει να θέλει να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει σε κάποιο βουνό. Είναι να το έχεις και λίγο στο DNA σου, έτσι;

Έγινε γρήγορα γνωστός στη Γαλλία για τις ικανότητές του στην ορειβασία. Δεν υπήρχε απότομο βουνό που να μην τόλμησε να σκαρφαλώσει. Με έναν κανόνα, ωστόσο. Δεν ήθελε εξοπλισμό. Όσο κι αν οι άνθρωποί του, αλλά και οι επαγγελματίες του είδους, τον συμβούλευαν πως είναι επικίνδυνο, εκείνος ήταν ανένδοτος.

Η λάθος κίνηση

AP Photo/Ramon Espinosa

(AP Photo/Ramon Espinosa)

Η επιμονή του Ρομπέρ στο να σκαρφαλώνει χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας, είχε συνέπειες. Το 1982 μια απροσεξία, ένα λάθος πάτημα σε μια απόκρημνη πλαγιά τον έκανε να ‘πληρώσει’. Έπεσε από ύψος 15 μέτρων και χτύπησε σοβαρά. Θα μπορούσε να είχε πεθάνει, αλλά ενστικτωδώς έβαλε μπροστά του τα χέρια του για να μειώσει τη δύναμη της πρόσκρουσης.

Το αποτέλεσμα; Να σπάσει σχεδόν τα πάντα! Διέλυσε τους καρπούς του, τους ώμους, τους αγκώνες, τους αστραγάλους του, τη λεκάνη, ακόμη και τη μύτη του. “Δεν με ένοιαζαν οι υπόλοιποι τραυματισμοί. Οι καρποί μου. Αυτοί ήθελα να έχουν πάθει τη μικρότερη δυνατή ζημιά, προκειμένου να μπορέσω να ξανασκαρφαλώσω”, είχε δηλώσει ο ίδιος.

Πέντε μέρες. Τόσες χρειάστηκε να περάσουν για να ξυπνήσει από το κώμα. Οι γιατροί που τον ανέλαβαν, προφανώς και του είπαν πως δεν θα μπορέσει ποτέ στη ζωή του να κατακτήσει κορυφές. Προφανώς και ο Αλέν Ρομπέρ δεν είναι από τους ανθρώπους που ακούν εύκολα τα λόγια των άλλων. Του πήρε περίπου δύο χρόνια για να αναρρώσει πλήρως, όμως, το μόνο που σκεφτόταν όλο αυτό το διάστημα ήταν ποια θα ήταν η επόμενη πρόκληση που θα έβαζε στον εαυτό του.   

AP Photo/Ramon Espinosa

(AP Photo/Ramon Espinosa)

Το πέσιμο από εκείνο το ύψωμα, βέβαια, του άφησε και κάτι που δε θα γιατρευόταν με το χρόνο. Από εκείνη την ημέρα, ο Αλέν υπέφερε από ίλιγγο, ο οποίος θα τον συνόδευε για πάντα. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για έναν ορειβάτη από το να υποφέρει από ζαλάδες κάθε φορά που σηκώνει ή χαμηλώνει το κεφάλι του. Σίγουρα είναι κάτι που δυσκολεύει την αναρρίχηση. Φευ! Εδώ μιλάμε, όμως, για τον Γάλλο Spiderman. Τι να του κάνουν οι ζαλάδες;

Η μεταμόρφωση σε ‘Spiderman’

AP Photo/Kin Cheung

(AP Photo/Kin Cheung)

Το προσωνύμιο ‘Spiderman’ του το κόλλησαν -ποιοι άλλοι- τα ΜΜΕ που είχαν αρχίσει αν ασχολούνται όλο και περισσότερο μαζί του μετά το ατύχημα. Φάνηκε να αρέσει και στον ίδιο που συχνά πυκνά εμφανιζόταν με την στολή του ήρωα της Marvel για να δώσει ακόμη περισσότερη τροφή στους δημοσιογράφους. “Αντί να κάτσω να κλαίω με τα όσα έχασα, αποφάσισα να δω τα θετικά. Ο ίλιγγος είναι επικίνδυνος, αλλά δεν σε κάνει να πέσεις. Πρέπει να το αποδεχθείς και να συνεχίσεις. Να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Αυτό είναι το δυσκολότερο”, τόνιζε ο ίδιος εκείνη την εποχή.

Ο τρόπος με τον οποίο είδε τα πράγματα ήταν σίγουρα αξιοθαύμαστος. Η θέλησή του να μην σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπά, είχε νικήσει ακόμη και τον δυσκολότερο αντίπαλο. Την έλλειψη ισορροπίας που του άφησε κουσούρι ο ίλιγγος που αποκόμισε από το ατύχημά του. Ο στόχος του πλέον είχε αλλάξει. Τα βουνά και οι πλαγιές ήταν πρόκληση, αλλά μικρή. Η επόμενη που έθεσε στον εαυτό του ήταν οι ουρανοξύστες.

AP Photo/Taipei 101 Building

(AP Photo/Taipei 101 Building)

Σαν άλλος Κινγκ Κονγκ, αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, σκαρφαλώνοντας σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια των ΗΠΑ, το Empire State Building της Νέας Υόρκης το 1994, σε ύψος 381 μέτρων. Χρησιμοποιώντας μια δική του τεχνική, κολλώντας τα άκρα του σε κάθε μικρή εσοχή των παραθύρων του κτηρίου, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή και να προκαλέσει έναν μικρό πανικό. “Φτάνοντας στην κορυφή είναι σαν να ξαναγεννιέσαι”, λέει ο ίδιος. Τον πιστεύουμε.

Για τα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια ο ‘Spiderman’ ταξίδεψε τον κόσμο και σκαρφάλωσε σχεδόν σε κάθε εμβληματικό κτήριο κάθε χώρας. Από τον Πύργο του Άιφελ και την Όπερα του Σίδνεϊ, μέχρι και το υψηλότερο κτήριο του πλανήτη, το Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι, το οποίο έχει ύψος, μόλις 828 μέτρα.

AP Photo/Kin Cheung

(AP Photo/Kin Cheung)

Μόνο που σχεδόν πάντα ο Γάλλος δεν υπολόγιζε μια μικρή λεπτομέρεια. Χρειαζόταν και μια τυπική άδεια για να σκαρφαλώσει κάποιος σε ιδιωτικά κτήρια. Δεν τον συγκίνησε ποτέ και γι’ αυτό το λόγο έχει περάσει ουκ ολίγες ημέρες στα κελιά των φυλακών, αφού μόλις κατέβαινε, οι τοπικές αρχές του φορούσαν χειροπέδες. Πιο συγκεκριμένα, έχει παραμείνει για έξι μέρες σε φυλακές της Κίνας, εννιά στο Τόκιο, πέντε στο Σαν Φρανσίσκο και η λίστα συνεχίζεται.

Αφού έφτασε τα 121 κτίρια που είχε πάντα στόχο και έσπασε κάθε ρεκόρ, αποφάσισε να ηρεμήσει λίγο. Πλέον αν και 55 χρονών, όπως λέει ο ίδιος, νιώθει ακόμη έφηβος και κάνει ένα διάλειμμα μέχρι να συνεχίσει ξανά. Ώσπου να γίνει αυτό, σκαρφαλώνει στους τοίχους του σπιτιού του. Χωρίς να πετάει ιστούς από τον καρπό.

(Κεντρική Photo: AP Photo/Francois Mori)