AP Photo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Andrew Brunson, ο ιερέας που κήρυξε την κρίση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Η ιστορία του Αμερικανού πάστορα μοιάζει με deleted scene από το 'Εξπρές του Μεσονυχτίου'.

Τον Απρίλη του 2016, ο 48χρονος Andrew Brunson, Αμερικανός υπήκοος και πάστορας της Εκκλησίας της Αναστάσεως της Σμύρνης επί 23 συναπτά έτη, υπέβαλε στις Τουρκικές αρχές την αίτησή του για την απόκτηση της Τουρκικής υπηκοότητας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ιερέας της μικροσκοπικής Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας της Σμύρνης παρουσιάστηκε στο Τμήμα με τη σύζυγό του, συνελήφθη επί τόπου και ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς υπηρεσίας ότι σε 15 μέρες θα είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της απέλασής του από τη χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη καταχώρηση της αμερικανικής Επιτροπής για τη Θρησκευτική Ελευθερία (μπορείς να τη μελετήσεις ολόκληρη στο site της USCIRF), το ίδιο απόγευμα ο δικηγόρος του Άντριου Μπράνσον επιχείρησε να τον επισκεφθεί στο κρατητήριο, αλλά οι αστυνομικοί του το απαγόρευσαν. Όταν επέστρεψε κρατώντας στα χέρια του την εξουσιοδότηση της οικογένειάς του, ενημερώθηκε από την Τουρκική Αστυνομία ότι ο πάστορας είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία απαρνιόταν κάθε νομική εκπροσώπηση.

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, η διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Χαρμανταλί δεν επέτρεψε σε κανέναν να έρθει σε επαφή με τον Αμερικανό κρατούμενο. Ο Μπράνσον βρισκόταν στην απομόνωση, χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας με τους άλλους τρόφιμους της φυλακής ή με τον έξω κόσμο. Οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν ούτε στον Αμερικανό πρόξενο να επισκεφθεί τον ιερέα και κατέσχεσαν όλα τα τα ρούχα και τα τρόφιμα που επιχείρησαν να του στείλουν στη φυλακή μέλη του ποιμνίου του.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016, ένα εισαγγελικό πόρισμα επιβεβαίωσε την κατηγορία της συμμετοχής του Άντριου Μπράνσον σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, συνδέοντάς τον ευθέως με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατονομάστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής του περίφημου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αυτομάτως, η υπόθεση Μπράνσον απέκτησε πολλαπλάσιο βάρος. Το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούσε o Αμερικανός ιεραπόστολος δεν ήταν πλέον το ‘Εξπρές του Μεσονυχτίου’, αλλά ένα μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο ‘Παιχνίδι Κασκόπων’.

AP Photo

(DHA via AP)

Αυτές τις μέρες, ο Μπράνσον έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κλιμακούμενης κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ασχολείται προσωπικά με τον κρατούμενο πάστορα πριν από μερικούς μήνες, στο αγαπημένο του Twitter. Στο πρώτο του ποστάρισμα χαρακτήρισε τον Μπράνσον ‘εξαιρετικό κύριο’ και ‘χριστιανό ηγέτη’ και κατηγόρησε την Τουρκία ότι τον κρατά στη φυλακή χωρίς στοιχεία. “Τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι περισσότερο κατάσκοπος από εκείνον”, έγραψε χαρακτηριστικά. Σε εκείνο το πρώτο tweet, ο Τραμπ ευχόταν να επιστρέψει ο πάστορας στο σπίτι και στην οικογένειά του. Στα επόμενα tweets οι ευχές έγιναν απειλές κι εδώ και μερικά 24ωρα οι απειλές έχουν γίνει πράξη. Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν τις οικονομικές κυρώσεις για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει τον Ερντογάν και η Τουρκική λίρα κάνει απανωτές βουτιές, παρασέρνοντας το χρηματιστήριο της Τουρκίας και γενικώς τα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, ο Άντριου Μπράνσον βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πέρασε σχεδόν έναν χρόνο φυλακισμένος μαζί με άλλους 21 κρατούμενους σε ένα κελί σχεδιασμένο για οκτώ άτομα, τον περασμένο Αύγουστο μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κιρικλάρ και τοποθετήθηκε σε ένα κελί μαζί με δύο ακόμα υποτιθέμενους συνεργούς του Γκιουλέν και πριν από έναν περίπου μήνα, οι Τούρκοι αποφάσισαν την αποφυλάκισή του και την κράτηση κατ’ οίκον για λόγους υγείας. Στα δύο χρόνια της φυλακής, ο πάστορας έχασε 25 κιλά και δεν του επετράπη καμία επαφή με γιατρό ή ψυχολόγο. Το τουρκικό κράτος δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του, με τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν λόγο για ‘μυστικούς μάρτυρες’. Η αμερικανική κυβέρνηση τον θεωρεί ένα ακόμη θύμα της ‘διπλωματίας της ομηρίας’ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως μάρτυρας του χριστιανισμού. Στην τελευταία του προσφυγή, σημείωσε ότι “Οι μαθητές του Ιησού υπέφεραν για Εκείνον και τώρα είναι η δική μου σειρά. Είμαι αθώος. Αρνούμαι τις κατηγορίες. Βρίσκομαι εδώ για να υποφέρω στο όνομα του Ιησού”.

Λογικά, κάπως έτσι θα ξεκινά η ταινία που σίγουρα θα γυριστεί με αφορμή τη ζωή και τις περιπέτειες του Άντριου Μπράνσον. Είναι μια καλή ατάκα, που θα ικανοποιήσει απόλυτα τα μέλη του Αμερικανικού Κέντρου για την υπεράσπιση του Νόμου και της Δικαιοσύνης, του οργανισμού που παρακίνησε τον Τραμπ και τα λόμπι της Ουάσιγκτον να ασχοληθούν με τον κρατούμενο ιερέα, συγκεντρώνοντας τις υπογραφές 600.000 Αμερικανών που ζητούσαν από την κυβέρνησή τους να πάρει θέση στη ‘Δίκη κατά της Χριστιανοσύνης’. Εναλλακτικά, η βιογραφία του Μπράνσον μπορεί να ξεκινήσει με ένα φλας μπακ στα παιδικά του χρόνια, στη Βόρεια Καρολίνα. Ίσως με το περιστατικό που αφηγήθηκε πρόσφατα η αδερφή του στον Guardian: ο Άντριου, ο μεγαλύτερος από τα επτά αδέρφια της οικογένειας, αρρώστησε σοβαρά και σώθηκε από θαύμα, όταν η μητέρα του αποφάσισε να τον πάρει από το νοσοκομείο και να τον παραδώσει στο έλεος του Θεού, στην πλησιέστερη εκκλησία.

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτήν τη στιγμή, είναι το τέλος της ταινίας. Η λογική λέει ότι θα το μάθουμε σύντομα – η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία είναι πλέον τέτοια, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να εκτονωθεί. Η λογική, επίσης, λέει ότι το τέλος δεν θα είναι ευχάριστο για όλους. Στις σύγχρονες κατασκοπικές ταινίες δεν υπάρχει καθαρό χάπι εντ.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Emre Tazegul)