ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Charles Manson: Ο άνθρωπος που πετσόκοψε τα ’60s

Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους πιο διαβόητους serial-killers όλων των εποχών.

”Στις 8 Αυγούστου του 1969 άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του Roman Polanski, στο Los Angeles. Έσφαξαν την Sharon Tate, την οχτώ μηνών έγκυος γυναίκα του και τέσσερα ακόμα άτομα. Μία μέρα αργότερα έγινε διάρρηξη σ’ ένα άλλο σπίτι της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατακρεουργήθηκε ένα ζευγάρι.

Μέσα σε δύο μέρες οι κάτοικοι του Los Angeles παρέλυσαν από φόβο, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν μήνες μέχρι να συνδεθούν τα δύο περιστατικά. Η σύνδεση οδήγησε σ’ έναν μικροσκοπικό τύπο με το όνομα Charles Manson, ο οποίος κατηγορήθηκε πως έπεισε φανατικούς οπαδούς του να κάνουν τις παραπάνω δολοφονίες και δημιούργησε μια μαζική εμμονή για ν’ ανακαλυφθεί το κίνητρο πίσω από τις πράξεις τους”.

Έτσι ξεκινάει το ντοκιμαντέρ του History Channel για τον Charles Manson, τον οποίο έκανε εξώφυλλο το Rolling Stone τον Ιούνιο του 1970 με τίτλο: ‘Η απίστευτη ιστορία του πιο επικίνδυνου εν ζωή ανθρώπου’. Στις 19 Νοεμβρίου 2017, ο Charles Manson πέθανε από φυσικά αίτια στις φυλακές του Corcoran της California. Αυτή είναι η  ιστορία του.

Τα παιδικά τραύματα

Τον Νοέμβρη του 1934, στο Γενικό Νοσοκομείο του Cincinnati η 16χρονη αλκοολική πόρνη, Kathleen Manson έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο αρχικά ονόμασε ‘no name Maddox’. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισε να το συστήνει στον κόσμο ως Charles Milles Maddox. Βιολογικός του πατέρας ήταν ο στρατιωτικός Walker Henderson Scott Sr., τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα ο Charles δεν γνώρισε ποτέ.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε με την μητέρα του, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ήταν ακόμα μηνών τον πούλησε σε μια άτεκνη σερβιτόρα με αντάλλαγμα μία κανάτα μπίρα, για να τον πάρει πίσω λίγες μέρες αργότερα ένας θείος του. Ανεξάρτητα αν το παραπάνω περιστατικό είναι αληθές, η Kathleen ήθελε από την πρώτη στιγμή να ξεφορτωθεί τον Charles. Το 1947 θέλησε να του βρει ανάδοχη οικογένεια και αφού δεν τα κατάφερε τον έδωσε στην πρόνοια, η οποία τον έβαλε εσώκλειστο σ’ ένα σχολείο αρρένων. Από το σχολείο έφυγε δεκάδες φορές. Σε μία από τις δραπετεύσεις του επέστρεψε στην μητέρα του, η οποία τον έδιωξε. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον έφηβο πλέον Charles, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα μπλεχτεί σε κάθε πιθανό ποινικό αδίκημα.

”Το μόνο πράγμα που έμαθα από την μητέρα μου ήταν πως κάθε τι που έλεγε ήταν ψέμα. Έτσι έμαθα να μην πιστεύω τίποτα και κανέναν”.

Το 1955 ο Charles, ανάμεσα σε φυλακίσεις για μαστροπεία, ένοπλες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων (έχοντας μόλις μπει στα 20), παντρεύεται την 17χρονη Rosalie Jean Willis. Μετακομίζουν στην California και κάνουν ένα παιδί. Τον Charles Manson Jr, ο οποίος αυτοκτόνησε στα 90s. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, αφού το 1956 η Willis πήρε τον γιο τους και πήγε να ζήσει με τον εραστή της. Το 1959 ο Charles παντρεύεται την πόρνη Leona Rae ‘Candy’ Stevens, με την οποία έκανε έναν ακόμη γιο, τον Charles Luther Manson για να χωρίσουν το 1963.

Όσο ιδιαίτερη και αν είναι η ιστορία του Manson, χάρη στον οποίο οφείλεται το δεύτερο μισό του ονόματος του Marilyn Manson, μέχρι τα 30 του, τίποτα δεν δείχνει ότι από ένας κοινός εγκληματίας τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο διαβόητους serial killers όλων των εποχών.

Αν και μέχρι τα 13 του ήταν αναλφάβητος σύμφωνα με τεστ που του έκαναν στη φυλακή είχε 121 IQ. Επίσης, στη φυλακή έμαθε να παίζει κιθάρα και άρχισε να γράφει τραγούδια, κάποια από τα οποία έπαιξαν οι Beach Boys. Παρ’ όλα αυτά, το μουσικό του ταλέντο δεν εκτιμήθηκε ποτέ, κάτι που του στοίχισε ιδιαίτερα.

Η δημιουργία του cult

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με το κίνημα των χίπιδων να βρίσκεται στην ακμή του, ο Manson δημιουργεί το δικό του cult. Μια ομάδα περίπου εκατό ανθρώπων, με την ονομασία ‘The Family’, η οποία ζει στη φύση, κάνει μπάνιο σε καταρράκτες, κάνει ιππασία, ελεύθερο σεξ και παίρνει LSD και μανιτάρια. Όλα (σχεδόν) καλά ως εδώ. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που ο Manson δημιουργεί μια σκληροπυρηνική υποομάδα μέσα στο cult του, αποτελούμενη από εντυπωσιακά κορίτσια, την οποία πείθει πως είναι ο Μεσσίας και πως επέρχεται πόλεμος, το Helter Skelter (ομότιτλο τραγούδι των Beatles από το White Album), ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους. Έναν πόλεμο τον οποίο θα κέρδιζαν οι δεύτεροι και το cult του Manson θα είχε την υποχρέωση να τους βοηθήσει, αφού οι μαύροι δεν έχουν εμπειρία από το πώς να κυβερνήσουν έναν πλανήτη.

Στον Manson δεν αρκούσε αυτό. Δεν του έφταναν οι εκατό πιστοί και τα κορίτσια που τον λάτρευαν σαν τον Χριστό. Ήθελε να κάνει ντόρο γύρω από το όνομά του και ν’ αποκτήσει πιστούς σε όλο τον κόσμο. Κάπου εκεί μπλέκεται η οικεία Polanski. Ο Manson ο οποίος φαίνεται να μην έχει συμμετάσχει ενεργά σε καμία από τις 35 δολοφονίες που διέπραξε το cult του, έδωσε εντολή στους τέσσερις πιο πιστούς οπαδούς του (τον Charles ‘Tex’ Watson και τις Susan Atkins, Patricia Krenwinkel και Linda Kasabian) να μπουν στο σπίτι του Polanski και να σφάξουν όποιον βρουν μπροστά τους. Tο συγκεκριμένο σπίτι αποτέλεσε τον πρώτο στόχο, γιατί συμβόλιζε την showbiz, η οποία τον είχε απορρίψει (βλ. το μουσικό του ταλέντο).

Οι δολοφονίες στην οικεία Polanski

Το βράδυ της 9ης Αυγούστου στo σπίτι των Polanski βρίσκονταν η σύζυγος του Sharon Tate, o συγγραφέας Wojciech Frykowski, η φίλη του Abigail Folger και ο haistylist διασήμων Jay Sebring. Ο Polanski βρισκόταν στο Λονδίνο για τα γυρίσματα μιας ταινίας.

Ο Steven Parent, ένας 18χρονος ο φροντιστής του σπιτιού, αποτέλεσε το πρώτο θύμα της ομάδας του Manson. Ενώ έφευγε από το σπίτι των Polanski τα χαράματα, εντοπίστηκε από τα μέλη του cult, τα οποία τον πυροβόλησαν. H Kasabian τρόμαξε από τη δολοφονία του νεαρού και έμεινε έξω από το σπίτι για να φυλάει τσίλιες την ώρα που οι άλλοι τρεις μπήκαν και έδεσαν την κυρία Polanski και τους καλεσμένους της. Η Kasabian ανέφερε στη δίκη πως η Folger κατάφερε να βγει από το σπίτι, ωστόσο την πρόλαβαν πριν φύγει, την έριξαν στο χορτάρι και την μαχαίρωσαν 28 φορές.

Οι απανωτές δολοφονίες του Αυγούστου προκάλεσαν πανικό στην περιοχή. Μέσα σε δύο μέρες πωλήθηκαν 200 όπλα από ένα μόλις μαγαζί.

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία της Kasabian και για την οχτώ μηνών έγκυο Sharon Tate, η οποία εκλιπαρούσε τις δολοφόνους για τη ζωή της ίδιας και του παιδιού της. ”Η Atkins πριν μαχαιρώσει την Kasabian της είπε: ‘Πουτάνα, δεν σε λυπάμαι. Θα πεθάνεις για αυτό καλύτερο να αρχίσεις να το συνηθίζεις”. Στη συνέχεια η Atkins χρησιμοποίησε το αίμα της Tate για να γράψει τη λέξη ‘pig’ στην εξώπορτα. Το επόμενο βράδυ ο Manson οδήγησε τις πιστές του στο σπίτι ενός ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, τον οποίο σκότωσαν μαζί με τη γυναίκα του, μαχαιρώνοντάς τους συνολικά 67 φορές.

Το show του Manson συνεχίστηκε στην δίκη. Έβγαλε ένα δίσκο με τον τίτλο Lies για να μαζέψει χρήματα για την υπεράσπισή του. Χάραξε έναν αγκυλωτό σταυρό στο κούτελο του, ενέργεια την οποία μιμήθηκαν και οι τέσσερις σκληροπυρηνικές οπαδοί του οι οποίες μάλιστα ξύρισαν τα κεφάλια τους. Η δίκη κράτησε εφτά μήνες πήρε τεράστια έκταση στα αμερικανικά ΜΜΕ και ο Manson αποτέλεσε κομμάτι της pop κουλτούρας της εποχής. Το πρόσωπο του κυκλοφόρησε σε T-Shirts, ενώ έγινε έμπνευση για τραγούδια, ταινίες και βιβλία.

Ο Manson πέρασε πάνω από σαράντα χρόνια στη φυλακή, αν και το 1971 είχε καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με τις τέσσερις οπαδούς του. Παρ’ όλα αυτά, το 1972 καταργήθηκε η θανατική ποινή στην California και η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια. Αν και ο Manson πέρασε από κάμποσες ακροάσεις και έδωσε αρκετές συνεντεύξεις ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ο ίδιος υποκίνησε τις δολοφονίες.

Η Leslie Van Houter, το νεότερο μέλος της Manson Family, υποστήριξε πως ο Manson την καθοδήγησε στις δολοφονίες χρησιμοποιώντας ναρκωτικά, σεξ, την ανάγνωση αποφθεγμάτων από την Βίβλο και το White Album των Beatles, το οποίο έπαιζε σε επανάληψη.

Η Susan Atkins στην κατάθεση της, είπε πως σκόπευε να βγάλει το μωρό από την κοιλιά της Tate, αλλά τελικά δεν πρόλαβε. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένοι φόνοι αποτελούσαν μόνο την αρχή για τις δολοφονίες που θα ακολουθούσαν και αφορούσαν διάφορους stars του Hollywood όπως η Elizabeth Taylor, o Richard Burton, o Frank Sinatra, o Steve McQueen και ο Tom Jones. Σκοπός του cult, σύμφωνα με την Atkins ήταν να κάνει δολοφονίες που θα σόκαραν τον κόσμο και θα τραβούσαν τα βλέμματα πάνω του.

Όσον αφορά τον Manson, έχουν γραφτεί και ειπωθεί διάφορα για την ψυχοσύνθεση του, την καλύτερη όμως απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. O Charlie Rose, βραβευμένος με Emmy δημοσιογράφος, σε μία συνέντευξη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ‘Nightwatch’, ενός βραδινού show του CBS to 1987, ρώτησε τον Manson: ‘‘Τι έχεις να πεις σε όλους αυτούς που σε θεωρούν τέρας;” και ο Manson απάντησε:

”What you see is what you get”.

 

(Photo Credits: AP Images)

Πηγές: Biography.com

Theguardian.com

Wikipedia.com

Dianne Sawyer Documentary

thewashigtonpost.com

History Channel