ENTERTAINMENT

Ο Έλληνας καουμπόι που έφτιαξε τον παράδεισο της country

Ο ‘Tex’ Louis Gotsis ήθελε να ανοίξει ένα σαλούν και να τραγουδήσει εκεί ο Johnny Cash. Πέτυχε πολλά περισσότερα.

Αν ξεγυμνώσουμε τον ‘Ιρλανδό’ του Martin Scorsese από τις συμμετοχές των θρύλων του σινεμά, από τις ιστορικές αναφορές στην μαφία και τα εργατικά συνδικάτα, μας μένει η ιστορία ενός άντρα που ήθελε να πετύχει, να καταξιωθεί, να κερδίσει κάτι παραπάνω από πολλά χρήματα, σε μια δύσκολη εποχή: Να κάνει πράξη τα όνειρα του. Ο Louis Gotsis βρέθηκε στην Αμερική το 1957 για να κάνει αυτό ακριβώς που ονειρευόταν: Να δημιουργήσει έναν χώρο που θα γινόταν ο παράδεισος των σύγχρονων καουμπόιδων.

Ο Louis Gotsis από την εφηβεία του κιόλας δεν φανταζόταν ιστορίες με καουμπόηδες, αλλά ζούσε μέσα σε αυτές, ζούσε μέσα από τις μαγικές ιστορίες που του διηγούνταν ο συνονόματος παππούς του για την μυθική εποχή της κατασκευής των πρώτων σιδηροδρομικών γραμμών, που περνούσαν από Reno, Nevada, San Francisco. Μια εποχή που μύριζε μπαρούτι, μάχες με ινδιάνους και μπαλάντες περιπλανώμενων μοναχικών εργατών πλάι στην φωτιά. Μέσα σε αυτό τον κόσμο που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Λούκι Λουκ, ο Louis Gotsis αποφάσισε να δημιουργήσει στην περιοχή του Berkeley το δικό του αποτύπωμα: Το μπάρ-εστιατόριο Cowboy Hall Of Fame.

Ίσως να έφταιγε η τεράστια πινακίδα μπροστά από το μαγαζί, ίσως ότι το Berkeley στα 60s και στα 70s θύμιζε περισσότερο ένα εξωτικό χωριό, που οι τάσεις της μουσικής το είχαν αφήσει πισω, αλλά οι σταρ της country κονταροχτυπιούνταν για το ποιός θα εμφανιστεί πρώτος. Συνολικά από το Cowboy Hall of Fame πέρασαν οι: Johnny Cash, Willie Nelson, the Bellamy Brothers, Lynn Anderson, Jimmy Reed και Mickey Gilley μεταξύ πολλών ακόμα νέων, ανερχόμενων, One hit wonders, άσημων καουμπόιδων με ψυχή ριζωμένη σε western εποχές. Κάθε βδομάδα, το μαγαζί του ‘Tex’ γέμιζε με τουλάχιστον 1.000 – 2.000 τρελούς θαμώνες που ήθελαν να χορέψουν, να πιούν όλο το βαρέλι με το ουίσκι, να προκαλέσουν σε μονομαχία τον Ντάλτον της διπλανής πόρτας, να ζήσουν μια γνήσια country εμπειρία.

Η ζωή του Gotsis είναι ένα rollercoaster στιγμών που όντως, θα ζήλευε ακόμα και ο Scorcese. Από το Texas, βρέθηκε στην περιοχή του Ocean County (Berkeley) και πλησίον του αυτοκινητόδρομου Route 9, αγόρασε ένα εστιατόριο 65 θέσεων, που ονόμασε ‘The New Village Family Restaurant’. To μαγαζί γρήγορα μεταμορφώθηκε σε ένα πιστό αντίγραφο σαλούν της Άγριας Δύσης. Ο Louis ήθελε να φτιάξει ένα μαγαζί εκείνης της εποχής και το έλεγε η ψυχή του. To 1975, πλήρωσε 30.000 δολάρια για να δημιουργήσει μια σύνθεση από neon φώτα ύψους 13,7 μέτρων, με το σώμα και το πρόσωπο ενός καουμπόι. Ο φωτεινός καουμπόι έγινε το καλύτερο εργαλείο marketing, ο πιο πιστός κράχτης για το εστιατόριο του Gotsis, δίπλα σε έναν δεινόσαυρο, ένα τεράστιο μπουκάλι σαμπάνιας, έναν σκαραβαίο της Volkswagen και άλλα neon φώτα σε παλαβά σχήματα και σχέδια που όριζαν τις εμπειρίες ψυχαγωγίας που μπορούσες να ζήσεις στον αυτοκινητόδρομο 9.

Τ0 1980, ο Gotsis έκανε την κίνηση ματ: Απέκτησε άδεια πώλησης αλκοόλ και άλλαξε το όνομα του μαγαζιού του σε ‘Cowboy Steak House and Saloon’. Λίγοι όμως έρχονταν για τις μπριζόλες t-bone και τα cheesestakes: O Gotsis είχε μόλις καθιερώσει μαθήματα country χορού και live βραδιές με αστέρια της country/western.

Το 1988, όλο το σύμπαν της country μουσικής ήξερε το μαγαζί του Gotsis, όχι ως ‘Steak house’, αλλά με μια πιο απλή ονομασία: ‘Cowboy Hall Of Fame’, δηλαδή σε μια ελεύθερη ελεύθερη απόδοση ‘Το Μαγαζί με την Πινακίδα του Cowboy’. Όταν εμφανίστηκε ο Johnny Cash, δεν έφταναν τα μίλια του αυτοκινητόδρομου για να υποδεχτούν τόσους fans. Ο Cash έφερε σε δυο βράδια περισσότερους από 3.000 σκληροπυρηνικούς cowboys στο μαγαζί του Gotsis, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα δήλωνε σε τοπική εφημερίδα “Αυτό ήταν το όνειρο μου από τότε που ήρθα στην Αμερική: Να φτιάξω το δικό μου καουμπόικο στέκι και να εμφανιστεί εκεί ο Johnny Cash. Ο κόπος μου επιτέλους απέδωσε.”

Το ‘Cowboy Hall Of Fame’ έζησε την άνοδο και την πτώση της country, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το heavy metal, το new wave, το hip hop πάλευαν στις κορυφαίες θέσεις των charts και η μουσική των hillbillies ήταν στα αζήτητα. Το καλοκαίρι του 1989 ο Willie Nelson σκαρώνει στο μαγαζί του Gotsis ένα διήμερο φεστιβαλ. Σχεδόν 5.000 άτομα τον αποθεώνουν. Είναι το τελευταίο δοξασμένο κεφάλαιο στην εποχή του ‘Cowboy Hall Of Fame’, που θα υποδεχτεί τα ’90s ως ένα ‘συνεδριακό κέντρο’ για περιοδεύοντες πολιτικούς που ήθελαν να φάνε μπριζόλες και να μιλήσουν με το λαό, παριστάνοντας πως χορεύουν καουμπόικα. Τον Αύγουστο του 2005, ο Gotsis κλείνει το ‘Cowboy Hall Of Fame’, πουλώντας όλα τα αντικείμενα του εστιατορίου σε δημοπρασίες. Το 2013 φεύγει από τη ζωή, παρέα με το western όνειρο που κατάφερε και έζησε, into the ring of fire.

Πηγή/Photos: APP.com