ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η σιωπή του Kawhi Leonard κρύβει έναν ανείπωτο εφιάλτη

Η τραγική ιστορία του σταρ των Raptors, ο λόγος που ποτέ δεν απαντά στην ερώτηση "είσαι καλά;".

Ο Kawhi Leonard κέρδισε ένα πρωτάθλημα με τους Toronto Raptors και έγινε αμέσως ο σταρ του φετινού καλοκαιριού στο NBA. Ένας χείμαρρος από ατάκες- κλισέ όπως ‘ο μεταγραφικός πυρετός του NBA’ και ‘πηγές αποκαλύπτουν πως το σκέφτεται να υπογράψει’ έχει ήδη ισοπεδώσει την ήσυχη, εκκωφαντικά σιωπηλή καθημερινότητα του σταρ από το Τορόντο. Πρόσφατες πληροφορίες από το CBS αναφέρουν πως ο 28χρονος Leonard πολύ δύσκολα θα φύγει από το Τορόντο για να συναντήσει τον Lebron James ή για να γίνει το μεγάλο αφεντικό των Los Angeles Clippers, όπως φημολογείται. Ο Leonard δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα λεφτά, για τη φήμη, για να πλαισιώσει κάποια τριπλέτα εξωπραγματικά ταλαντούχων παικτών, στα πρότυπα των Warriors της σεζόν 2017-18 ή των Miami Heat του 2010. Ο Leonard θα συνεχίσει να παίζει μπάσκετ, γιατί αυτό είναι το μόνο καταπραϋντικό στον εφιάλτη που τον κυνηγά από τότε που ήταν μικρό παιδί.

Στην περιοχή Compton της California οι δρόμοι φωνάζουν ‘επιβίωση’ ή ‘θάνατος’. Το ‘Straight Outta Compton’, ο πρώτος δίσκος των N.W.A, της μπάντας ορόσημο του hip hop, παραμένει, τέσσερις δεκαετίες αργότερα το ίδιο επίκαιρος. Στα μισά της περασμένης δεκαετίας, ο μέσος όρος δολοφονιών ήταν 50 ανά 10.000 κατοίκους και αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Το 2008, ο έφηβος Kawhi μαζί με τους γονείς του, Mark και Kim Leonard, ζούσαν μια ήρεμη ζωή. Ο Kawhi έπαιζε μπάσκετ με το γυμνάσιο Riverside King και ανάμεσα σε μαθήματα και προπονήσεις, έβρισκε πάντα χρόνο για να κάνει παρέα στον πατέρα του, που εργαζόταν σε πλυντήριο αυτοκινήτων.

Ήταν Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Ο Leonard αποφάσισε να μην πάει στο πλυντήριο του πατέρα του και να προπονηθεί για τον επικείμενο αγώνα ενάντια στο γυμνάσιο Compton Rodriguez. Είχαν άλλωστε συμφωνήσει με τον πατέρα του, πως εκείνος θα έδινε το παρόν στις κερκίδες του γηπέδου για να τον χειροκροτήσει. Εκείνο το βράδυ αντί του Kawhi, ένας άγνωστος εμφανίστηκε στο μαγαζί του Mark και άδειασε ένα γεμάτο περίστροφο πάνω του. Ο Mark Leonard έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του αγνώστου. Η αστυνομία που βρέθηκε αμέσως στο χώρο, δεν μπόρεσε να βρει κάποιο αποτύπωμα, κάποιο στοιχείο που να ‘φωτογραφίζει’ κάποιον πιθανό ύποπτο. Η δολοφονία του Mark Leonard παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Ο Kawhi δεν είδε ποτέ το πτώμα του πατέρα του, παρέμεινε στις πίσω θέσεις του οικογενειακού αυτοκινήτου, ρωτώντας “Did my father die?”. Κανείς δεν άντεχε να δώσει απαντήσεις.

Την επόμενη μέρα, ο Leonard σκόραρε 17 πόντους και ολοκλήρωσε το ματς κυριολεκτικά αγκομαχώντας. Στις κερκίδες του γηπέδου βρισκόταν η μητέρα του, Kim, την οποία εντόπισε αμέσως και αγκάλιασε, ξεσπώντας σε κλάματα. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Kawhi ποτέ δεν ήταν ο ίδιος. Ποτέ δεν έδωσε απάντησε σε ανούσιες ερωτήσεις όπως “είσαι καλά;”.

“Το μπάσκετ με βοηθάει να ξεχνάω. Το μπάσκετ μου δίνει δύναμη όταν δεν είμαι καλά”, είχε πει, λίγο μετά την κατάκτηση του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή με την ομάδα του San Antonio, το 2014. Εκείνο το πρωτάθλημα ήταν ξεχωριστό για τον Kawhi, διότι κατακτήθηκε ανήμερα της Ημέρας του Πατέρα, με τον ίδιο να είναι ο MVP των Τελικών.

“Δεν έχει σημασία ποιος έκανε τι σε ποιον αυτήν τη στιγμή. Γεγονός είναι, ότι μπήκαμε σε πόλεμο και τώρα δεν υπάρχει επιστροφή. Όταν μπαίνεις, είσαι μέσα, τελείωσε. Ακόμα κι αν παλεύεις για ένα ψέμα, το αποδέχεσαι. Συνεχίζεις να παλεύεις για ένα ψέμα”.

Αυτή είναι μια ατάκα του Slim Charles, ενός χαρακτήρα της τηλεοπτικής σειράς ‘The Wire’, που θα μπορούσε να έχει βγει από τα χείλη του δολοφόνου του πατέρα του Leonard. Ο Mark Leonard πέθανε χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ίσως γιατί βρέθηκε στη μέση ενός πολέμου, που ακόμα κι ο ίδιος δεν ήξερε πώς και γιατί συμβαίνει.

 

Ο Leonard προτίμησε να μην απαντήσει με αίμα στο αίμα, αλλά να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ, γελώντας σπάνια, απαντώντας ακόμα πιο σπάνια σε ερωτήσεις για την προσωπική του ζωή. Απορρίπτοντας τα social media στο σύνολο τους και διατηρώντας σχεδόν ανύπαρκτη online παρουσία. Η σιωπή του έγινε εκκωφαντική, όταν στέφθηκε ξανά πρωταθλητής με τους Toronto Raptors. Ο Kawhi δεν παίζει μπάσκετ για τα χρήματα, αλλά για τη λύτρωση.

 

Photos: AP/David Phillip, Jeff Chiu, Morry Gash