ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κάναμε 10 ερωτήσεις σ’ ένα γιατρό που υποστηρίζει τη χρήση κάνναβης

Η ιατρική κάνναβη νομιμοποιήθηκε. Είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να την χρησιμοποιήσουμε;

Μετά από δεκαετίες ερευνών και συζητήσεων οι υποστηρικτές της φαρμακευτικής (και της βιομηχανικής) κάνναβης δικαιώνονται, αφού από χώρα σε χώρα (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχει αρχίσει να νομιμοποιείται η χρήση της.

Είναι, όμως, αρκετή η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, ώστε οι ασθενείς του σήμερα να εγκαταλείψουν ή έστω να συνδυάσουν τη συμβατική τους θεραπεία με τη χρήση της κάνναβης; Τι χρειάζεται προκειμένου ο κόσμος να πειστεί για τις ευεργετικές ιδιότητές της;

Στις παραπάνω και μερικές ακόμα ερωτήσεις απάντησε ο Ethan Russo, νευρολόγος και Διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κάνναβη και τα Κανναβιδοειδή.

Ο Dr. Ethan Russo θα είναι ένας από τους ομιλητές του Balkannabis Expo 2018, της διεθνούς εμπορικής έκθεσης κάνναβης που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από την 1η ως την 3η Ιουνίου 2018.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε την έρευνά σας σχετικά με την κάνναβη και τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό;

”Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της ιατρικής, συνειδητοποίησα πως τα συμβατικά φάρμακα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά, ενώ συχνά έχουν και παρενέργειες. Έτσι άρχισα ν’ ασχολούμαι με φυτικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να οδηγηθώ σύντομα στην κάνναβη. Είχα παρατηρήσει από το παρελθόν ως νευρολόγος πως η κάνναβη βελτίωνε την κατάσταση αρκετών ασθενών, κατάσταση που δεν βελτιώνονταν με άλλου είδους θεραπείες”.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας;

”Το μεγαλύτερο εμπόδιο με διαφορά στην ερεύνα για την ιατρική κάνναβη προέρχεται από τον πολιτικό χώρο. Δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες η κάνναβη αποτελεί απαγορευμένη ουσία, ενώ την συνοδεύει αδίκως η φήμη ότι είναι επικίνδυνη, είναι πάρα πολύ δύσκολο τόσο να βρεθεί κάνναβη όσο και να παρθεί η άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ουσία για κλινικές μελέτες”.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ασθένειες των οποίων την κλινική εικόνα μπορεί να βελτιώσει η φαρμακευτική κάνναβη;

”Ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές ύπνου, η ναυτία, η επιληψία καθώς και φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα”.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης;

”Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, η κάνναβη συχνά μειώνει τα συμπτώματα ασθενειών, τα οποία δεν κατάφεραν να μειώσουν συμβατικές μορφές θεραπείας. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, είναι από τη μία η πιθανότητα παρενεργειών, η οποία μπορεί ν’ αποφευχθεί εύκολα με την κατάλληλη παρακολούθηση και δοσολογία και από την άλλη το στίγμα που κουβαλάει η κάνναβη ως ναρκωτικό”.

Υπάρχουν ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν μέσω της συμβατικής ιατρικής και θεραπεύονται μέσω της κάνναβης;

”Ναι, πολλές. Η λίστα είναι τεράστια και περιλαμβάνει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με χρόνιο πόνο και διάφορες παθήσεις νευρολογικής φύσεως”.

Υπάρχουν πιθανότητες παρενέργειας για κάποιον που χρησιμοποιεί φαρμακευτική κάνναβη παράλληλα με συμβατικά φάρμακα;

”Είναι εντυπωσιακό πως υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα που σε συνδυασμό με την κάνναβη μπορούν να δημιουργήσουν παρενέργειες στον ασθενή. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της επιπρόσθετης κατασταλτικής επίδρασης (π.χ. αίσθημα υπνηλίας) σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, αλλά σπανίως δημιουργείται άλλη παρενέργεια. Γνωρίζουμε πως υπερβολικές δόσεις λαδιού κάνναβης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα βαλπροϊκού οξέως, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την κάνναβη”.

Πόσο γρήγορα και πόσο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας με κάνναβη;

”Τα περισσότερα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η κάνναβη εξαφανίζονται πολύ σύντομα. Γενικώς, μέσα σε δύο εβδομάδες μπορεί να βρεθεί η σωστή δόση κάνναβης για να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια, δηλαδή πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από όσο χρειάζονται τα συμβατικά φάρμακα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η νόσος του Πάρκινσον, για την οποία χρειάζονται τρεις μήνες μέχρι η κάνναβη να δράσει ολοκληρωτικά”.

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση;

”Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να διώκονται ποινικά όσοι κάνουν χρήση κάνναβης. Η απαγόρευσή της μόνο αρνητικές επιπτώσεις δημιουργεί. Τόσο η νεολαία όσο και γενικότερα ο πληθυσμός της θα προστατεύονταν καλύτερα στα πλαίσια μια νόμιμης και αυτορυθμιζόμενης αγοράς. Στην μαύρη αγορά δεν υπάρχουν κανόνες και ανάλογος έλεγχος, σχετικά με την κάνναβη που διακινείται”.

Πώς μπορεί να πειστεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί ως φάρμακο κάτι το οποίο θεωρείται ακόμα ναρκωτικό;

”Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πως η κάνναβη είναι φάρμακο. Τις περισσότερες φορές για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα κάποιος ή ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο να γιατρευτεί από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τον καρκίνο ή με κάποια άλλη πολύ σοβαρή πάθηση με τη χρήση κάνναβης”.

Ποιος είναι σημαντικότερος λόγος για να παρακολουθήσουμε το Balkannabis Expo 2018;

”Κατά τη διάρκεια του event θα μάθετε πολλά πράγματα που αφορούν την κάνναβη, τόσο ως ασφαλές φάρμακο όσο και ως υλικό για την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με το ρουχισμό και τη διατροφή”.