ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Lil Zoo, το B-Boy που άφησε το σπίτι του για να κυνηγήσει ένα όνειρο

O παγκόσμιος πρωταθλητής του Red Bull BC One το 2018, για τις αποφάσεις που λειτούργησαν καταλυτικά στην ζωή του και τον ανέδειξαν σε αυτό που είναι σήμερα.

Ο Lil Zoo είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο B-Boy που έχει κερδίσει πολλούς κορυφαίους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο καθώς και το Red Bull BC One το 2018 στην Ελβετία. Η καριέρα του απογειώθηκε αφότου μετακόμισε από την Casablanca του Μαρόκο – όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανακάλυψε την τέχνη του break dancing – στο Innsbruck της Αυστρίας.

Η απόφασή του αυτή, το 2015, πάρθηκε με σκοπό να πετύχει τους στόχους του στη διεθνή B-Boy σκηνή. Καθίσαμε λοιπόν μαζί του, για να τον ρωτήσουμε πώς έχει προσαρμοστεί στην Ευρώπη, καθώς και για πολλά ακόμη που έχουν συμβεί στην ζωή του.

Τι σε έκανε να φύγεις από το Μαρόκο;

Η ιδέα του να ζω σαν χορευτής. Πιστεύω πώς αν συνέχιζα να μένω στο Μαρόκο κάποια στιγμή θα σταματούσα την καριέρα μου σαν B-Boy. Είμαι σίγουρος ότι θα συνέβαινε αυτό γιατί στο Μαρόκο ο κόσμος βλέπει διαφορετικά τους breakers. Σε βλέπουν σαν να είσαι ένα τίποτα, που δεν κάνει τίποτα αξιόλογο στη ζωή του και δεν έχει καν δικαιώματα στην κοινωνία. Και έτσι δεν νιώθεις καλλιτέχνης και δεν μπορείς αποδώσεις κάτι καλό στην τέχνη αυτή. Νιώθεις σαν να είσαι ένα παιδί που δεν κάνει τίποτα και όλοι ρωτάνε, “τι κάνει αυτός ο τύπος, καθαρίζει το πάτωμα;”

Γιατί διάλεξες το Innsbruck της Αυστρίας;

Γιατί είναι πολύ χαλαρό. Δοκίμασα να μείνω στο Βερολίνο αλλά δεν ήταν για μένα. Η Αυστρία ανήκει στις αγαπημένες μου χώρες και το Innsbruck στις αγαπημένες μου πόλεις. Μου αρέσει η φύση, ο καιρός, τα πάντα. Μου έρχεται έμπνευση όταν είμαι στην Αυστρία.

Πώς σου φάνηκε στην αρχή, όταν μετακόμισες εκεί;

Ήταν δύσκολα στην αρχή γιατί είχα σταματήσει το battling αλλά και το breaking για εκείνη την περίοδο. Προσπαθούσα να βρω τη φόρμα μου, έκανα κάποια street shows και ό,τι δουλειά έβρισκα. Ήταν μία δύσκολη περίοδος αλλά σιγά σιγά γνώρισα την Αυστρία και την Ευρώπη και βρήκα τρόπους να κάνω την καθημερινότητά μου καλύτερη.

Η μετακόμισή σου στην Αυστρία σε βοήθησε να πετύχεις του στόχους σου σαν B-Boy;

Σίγουρα και για αυτό είμαι περήφανος που φέτος εκπροσωπώ την Αυστρία, γιατί αυτή η χώρα μου τα έδωσε όλα. Από τότε που ήρθα στην Ευρώπη, νιώθω κερδισμένος γιατί έχω κάνει πολλά σημαντικά πράγματα για την καριέρα μου, πράγμα που σημαίνει ότι έχω βρεθεί στο σωστό μέρος. Και στο Μαρόκο, ένιωθα την φλόγα μέσα μου αλλά εδώ έχω βρει ένα μέρος που έχει ό,τι θέλω και με βοηθάει στο να συνεχίζω να δουλεύω. Το πιο όμορφο είναι, όταν νιώθω ότι βαριέμαι, που κάθομαι και σκέφτομαι το παρελθόν μου και νιώθω μεγάλη ενθάρρυνση. Ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσα στο Μαρόκο και ο τρόπος που ζω τώρα, μπορώ να πω με έχουν κάνει αυτό που είμαι σήμερα.

Τι σου λείπει περισσότερο από τη χώρα σου;

Η οικογένειά μου. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου και ο αδερφός μου.

Σκοπεύεις να επιστρέψεις όταν πετύχεις κάποιους στόχους σου;

Θα είμαι ειλικρινής. Αγαπάω το Μαρόκο και όλα όσα μου έδωσε αλλά δεν θέλω να γυρίσω για να ζήσω εκεί.

Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή σε breakers που θέλουν να μετακομίσουν για να προωθήσουν την καριέρα τους;

Αν νιώθεις ότι στο σπίτι σου δεν παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι ή τον σεβασμό που αξίζεις, τότε ψάξε ένα μέρος όπου μπορεί να σε βοηθήσει να το κυνηγήσεις. Αν όμως νιώθεις ότι έχεις ό,τι χρειάζεσαι τότε καλύτερα να μείνεις εκεί που είσαι.

Μετάνιωσες καθόλου που έφυγες;

Όχι, καθόλου. Κάποιες φορές νιώθω λίγο ‘πεσμένος’ και μου λείπει η χώρα μου αλλά δεν στενοχωριέμαι. Μου λείπει αλλά είμαι πολύ χαρούμενος εδώ που είμαι τώρα.