ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μία συνέντευξη με τον Ragnar της καρδιάς μας

Ο Travis Fimmel μίλησε στο Oneman για την καριέρα του στην υποκριτική, το Vikings και τα αγαπημένα του ρολόγια, τα IWC.

Δεν συνηθίζω να αγχώνομαι πριν από μία συνέντευξη. Αλλά όση ώρα βρισκόμουν στο σαλόνι του ξενοδοχείου La Reserve της Γενεύης και περίμενα σήμα για να μπω στην αίθουσα για την συζήτηση με τον Travis Fimmel κοιτούσα και ξανακοιτούσα νευρικά το κινητό μου. Βλέπεις, ήθελα πάρα πολύ να πάει καλά αυτή η συνέντευξη. Ήθελα τα λίγα λεπτά που σου επιτρέπουν να κάνεις ερωτήσεις σε έναν ηθοποιό, να αξίζουν τον κόπο. Κι αυτό γιατί για κάποιο λόγο αυτόν τον σκληροτράχηλο Αυστραλό τον είχα πολύ ψηλά. Από την πρώτη φορά που τον αντίκρυσα στην μικρή οθόνη ως Ragnar Lothbrok πριν από έξι χρόνια, ήθελα να έρθει η στιγμή για αυτή την συνέντευξη.

Βρισκόμασταν και οι δύο στη Γενεύη για το Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας. Εκ πρώτης, όχι ένας τόπος που θα περίμενες να συναντήσω τον Travis Fimmel. Αλλά αν ρίξεις μία ματιά στη λίστα των ανθρώπων που συμπληρώνουν κάθε χρονιά τους “Φίλους της IWC” όπως ονομάζει το brand τους επίτημους καλεσμένους του, δεν θα παραξενευτείς καθόλου. Φέτος μόνο είδαμε να δοκιμάζουν τα νέα Pilot ρολόγια της IWC ηθοποιοί όπως ο Bradley Cooper, η Rosamund Pike, ο James Marsden και ο Dev Patel, super models όπως η Adriana Lima και η Karolina Kurkova, άνθρωποι του αθλητισμού όπως ο Juan Mata, ο Valtteri Bottas και ο David Coulthard.

Travis Fimmel με τον CEO της IWC, Christoph Grainger-Herr)

Πίσω στο ξενοδοχείο και την συνέντευξη, βρισκόμουν ήδη στην αίθουσα και το άγχος είχε εξαφανιστεί. Κι αυτό γιατί ο Travis Fimmel με είχε υποδεχτεί σαν να είχε αντικρύσει έναν φίλο που είχε να δει καιρό. Σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας ήταν χαμογελαστός και ήρεμος, αθυρόστομος όσο του επέτρεπε η περίσταση, αυθόρμητος και τρομερά ευδιάθετος. Δεν ήταν στημένος, δεν ήταν ξύλινος, δεν ήταν βαρετός. Ήταν αληθινός.

Έκανε κουβέντα μαζί μου, χαμογελούσε όταν ερχόταν σε αμηχανία ή σκεφτόταν τι να απαντήσει, γέλαγε από καρδιάς και όταν του ζήτησα να βγάλουμε ένα μικρό βίντεο για τους φαν του στην Ελλάδα πετάχτηκε από την καρέκλα και με έπιασε κεφαλοκλείδωμα για να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στο δεξί του μάγουλο είχε μια βαθιά ουλή η οποία ήταν ήδη καιρό εκεί. Κάτι που προσέδιδε στον προσδιορισμό του bad boy που πολλοί θα μπορούσαν να φανταστούν για εκείνον. Ταυτόχρονα όμως ήταν απίστευτα ευγενικός, έσπευδε να σου σφίξει το χέρι και όταν μας αποχαιρέτησε έτρεξε πρώτος στην πόρτα για να την ανοίξει να βγούμε.

 

Ήταν εμφανώς χαρούμενος που ήταν εκεί, καλεσμένος της IWC για να δει και εκείνος από κοντά την νέα σειρά Pilot ρολογιών. Αλλά πριν και πέρα από αυτό, ήταν απίστευτα κουλ. Με αυτό το ανεπιτήδευτο κούλνες που δεν χτίζεται και δεν μαθαίνεται. Αυτό το κούλνες που βγαίνει μόνο από μέσα σου.

Από τα πρώτα σου βήματα στο χώρο, δούλεψες δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς. Από τον Matthew McConaughey και τον Woody Harrelson, στον μεγάλο Patrick Swayze, τον Billy Bob Thornton, τον Ethan Hawke και την Julianne Moore. Υπάρχει κάποιος που να έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή σου;

Κάτι μαθαίνεις από όλους. Τα μαθήματα υποκριτικής είναι εκείνα που σου μαθαίνουν προφανώς περισσότερα αλλά ύστερα βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να δουλεύουν τόσο σκληρά. Αν κοιτάξεις όλους εκείνους που έχω δουλέψει μαζί και είναι τόσο επιτυχημένοι, θα αντιληφθείς πόσο σοβαρά παίρνουν αυτό που κάνουν. Δουλεύουν πιο σκληρά από τους υπόλοιπους. Κι αυτό φαίνεται τόσο πολύ στην οθόνη.

Πιστεύεις ότι έχεις αυτό το effect στους νεότερους ηθοποιούς που δουλεύουν μαζί σου;

Ποτέ δεν θα προσέβλεπα σε εμένα, φίλε. Δουλεύω πάντα πολύ σκληρά στο σετ, κάνω πολλή έρευνα. Όσα περισσότερα κάνεις, τόσο καλύτερος είσαι. Δεν ξέρω όμως αν μετράει όλο αυτό. Νομίζω ότι οι ηθοποιοί πρέπει να τα μαθαίνουν όλα απλά από μόνοι τους.

Ρίχνοντας μια ματιά στις ταινίες και τις σειρές που έχεις δουλέψει, δύσκολα βλέπει κάποιος ομοιότητες στους ρόλους. Ποιους ρόλους προτιμάς;

Με χαρά θα κάνω οποιοδήποτε ρόλο, εξαρτάται από το σενάριο. Δεν προσπαθώ να κάνω συγκεκριμένους ρόλους. Εξαρτάται από το πώς είναι γραμμένο το σενάριο και αν μπορώ εγώ να ταυτιστώ με αυτό. Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που δεν θα έπαιζα ποτέ, όπως το να κάνω τον μαμάκια ή κάτι τέτοιο. Απλά δεν με ενδιαφέρει ένας τέτοιος ρόλος.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς; Πέρα από το ότι είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις;

Δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό που κάνω αλλά βγάζω χρήματα. Είναι μια δουλειά, πρέπει να συνεχίσω να έχω δουλειά και να βγάζω χρήματα.

Καταντά ποτέ ενοχλητικό να είσαι ο Ragnar από το Vikings; Ανησυχείς καθόλου ότι οι άνθρωποι θα θυμούνται μόνο αυτόν τον ρόλο και όχι άλλες ταινίες και σειρές που μετέχεις;

Είναι κι αυτό ένα κομμάτι της δουλειάς. Έχει κάνει μόνο καλά πράγματα για εμένα αυτή η σειρά. Ήταν μία τρομερή εμπειρία το να παίζω στο Vikings, το ευχαριστήθηκα πραγματικά. Ήταν τρομερό για εμένα.

Στις ερωτήσεις που του έκανα για το Vikings και τον Ragnar, το πρόσωπό του σαν να φωτιζόταν. Δεν ξέρω αν λείπει περισσότερο στους φαν ή σε εκείνον το να είναι στην σειρά. Ακουμπά τα χέρια του στο τραπέζι και στον αριστερό του καρπό ξεχωρίζει το Big Pilot, ένα από τα πλέον αγαπημένα ρολόγια της IWC στο ελληνικό κοινό και παγκοσμίως. Ταιριάζει ιδανικά με το μαύρο πουκάμισο που φορά για την συνέντευξη αλλά και με το στιλ του συνολικότερα όπως θα καταλάβεις παρακάτω. Τα IWC έχουν βλέπεις αυτό το χάρισμα να συνδυάζουν την πολυτέλεια με την απλότητα, να μπορείς να τα φοράς στην πιο επίσημή σου στιγμή αλλά ταυτόχρονα να είναι ο απόλυτος σύμμαχος στο καθημερινό σου στιλ.

Την βλέπεις τώρα την σειρά; Είναι και για εσένα περίεργο όπως είναι για εμένα και τους υπόλοιπους φανς το να μην είσαι κι εσύ εκεί;

Δεν το βλέπω. Χμμ. Κάτσε, αυτό είναι ψέμμα. Καμιά φορά το βλέπω για να δω πώς τα πήγε κάποιος φίλος μου. Υπάρχουν τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι σε αυτή τη σειρά και η Ιρλανδική παραγωγή, κάνει μία πραγματικά υπέροχη δουλειά.

Έχεις καλούς φίλους από την σειρά;

Σπουδαίους φίλους! Αγαπούσα πραγματικά τη δουλειά μου στη σειρά και μου λείπουν όλοι οι άνθρωποι που δούλεψα μαζί. Και η χώρα. Φοβερή χώρα.

Μοιράζεσαι κάποιες συνήθειες ή ιδέες με τον Ragnar Lothbrok, όπως τον γνωρίσαμε στη σειρά; Πέραν του ότι μεγαλώσατε και οι δύο σε αγροτόσπιτα;

Χα! Ναι πάντα το σκεφτόμουν αυτό για τη φάρμα. Νομίζω μοιάζουμε. Βασικά, δεν ξέρω. Έχω αρκετά ελαττώματα, ο Ragnar είχε αρκετά ελαττώματα. Νομίζω ότι προσπαθούσε να κάνει πάντα το σωστό, ακόμα κι όταν δεν το κατάφερνε.

Συνεχώς αμφισβητούσε τα πράγματα.

Ναι! Την αγαπούσα την περιέργειά του, έχει τόση θέληση. Νομίζω είναι πολύ θετικός ο Ragnar. Τις περισσότερες φορές δηλαδή. Είναι κύριος του εαυτού του, δεν περιμένει από κάποιον άλλον να κάνει κάτι για λογαριασμό του.

Έχουμε την εικόνα σου μόνο από τις σειρές και τις ταινίες. Δεν ξέρουμε πολλά για το στιλ σου. Σου αρέσει να ντύνεσαι καλά;

Δεν έχω συγκεκριμένο στιλ. Δεν συνηθίζω να ντύνομαι καλά, είμαι ο πιο casual άνθρωπος που υπάρχει. Φοράω αυτό το πουκάμισο από σεβασμό για αυτή τη σπουδαία εταιρεία. Κανονικά είμαι πάρα πολύ casual. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να κυκλοφορώ με σορτσάκι, T-shirt και ξυπόλητος κάθε μέρα.

Νομίζω ότι το Pilot που φοράς ταιριάζει ιδανικά στο στιλ σου. Κι είναι και χρονιά Pilot φέτος.

Μου αρέσει πολύ το Big Pilot που φοράω. Και είναι πραγματικά πολύ ωραία η συλλογή των Pilot ρολογιών που βγάζει φέτος η IWC αφιερωμένα στην αεροπλοΐα. Ξέρεις, παλιότερα πετούσα αρκετά. Δεν πήρα ποτέ την άδεια αλλά πετούσα πολύ όσο ήμουν στην Ιρλανδία. Και το απολάμβανα πραγματικά.

Άρα θα έμπαινες κι εσύ στο Silver Spitfire για μια βόλτα γύρω από την υφήλιο;

Ναι! Εννοείται, θα το λάτρευα.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ο Travis Fimmel αναφέρεται στο “Silver Spitfire”, ένα μονοκίνητο πολεμικό αεροσκάφος της Royal Air Force (RAF) της Βρετανίας. Το σκάφος αυτό θα κάνει φέτος με την στήριξη της IWC την πρώτη πτήση γύρω από τον κόσμο με Spitfire. Οι Steve Boultbee Brooks και Matt Jones ελπίζουν να γράψουν ιστορία στην αεροπλοΐα το καλοκαίρι του 2019, όταν θα διανύσουν περισσότερα από 43.000 χιλιόμετρα περνώντας πάνω από περίπου 30 χώρες με το θρυλικό αεροσκάφος. Η Spitfire, μία από τις σειρές Pilot ρολογιών που παρουσίασε φέτος η IWC, σχεδιάστηκε με αφορμή την πτήση αυτή, πέρνοντας έμπνευση, όπως και τα περισσότερα ρολόγια της σειράς Pilot, από το ιστορικό ρολόι πλοήγησης Mark 11. Στη φωτογραφία το IWC Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight”, ένα ρολόι αφιερωμένο στην πτήση των δύο Βρετανών.

Τι θαυμάζεις σε ένα ρολόι; Τον μηχανισμό; Τη δεξιοτεχνία; Τη δουλειά που βάζουν οι ωρολογοποιοί;

Τη δεξιοτεχνία σίγουρα, το craftsmanship. Το ρολοί που φοράω αποτελείται από περισσότερα από 200 κομμάτια και πήρε μερικούς μήνες για να κατασκευαστεί. Εξακολουθούν να δημιουργούν ρολόγια με τον παραδοσιακό τρόπο, υπάρχει κάποιος για κάθε ξεχωριστό κομμάτι. Δεν είναι κάποια γραμμή παραγωγής όπως στα τηλέφωνα, που να φτιάχνει μερικά εκατομμύρια ρολόγια σε ένα μήνα. Είναι περιορισμένες εκδόσεις. Είναι μία σπουδαία τέχνη αυτή του ωρολογοποιού και ελπίζω να μην χαθεί ποτέ.

Έχεις την υπομονή για να γίνεις εσύ ωρολογοποιός;

Όχι. Με τίποτα. Δεν μπορώ ούτε να σταθώ ακίνητος για πολλή ώρα και η όρασή μου δεν είναι τόσο καλή. Είναι εκπληκτικό πόσο μικρά είναι κάποια από τα κομμάτια του μηχανισμού. Χθες βράδυ συναντήθηκα με κάποιους ωρολογοποιούς, είδα τα εργαλεία τους και τι καλούνται να κάνουν. Πρέπει πραγματικά να ξέρεις τι κάνεις. Υπάρχει τρομερή ακρίβεια σε αυτό. Στον ίδιο το χρόνο υπάρχει τρομερή ακρίβεια. Είναι ένας τόσο ακριβής μηχανισμός.

Ζήτησα από τους followers μου στο Instagram να μου στείλουν ερωτήσεις για την συνέντευξή μας. Πέρα από τις προτάσεις γάμου και τα μηνύματα αγάπης που οφείλω να σου παραδώσω, έστειλαν και κάποιες ερωτήσεις. Αρκετοί ήθελαν να σε ρωτήσουν γιατί έφτιαξες τώρα Instagram account.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι εσύ, στα accounts που φτιάχνουν άλλοι για λογαριασμό σου. Υπήρχαν πολλοί που έλεγαν πράγματα που δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις μου. Οπότε σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να πάρω τα πράγματα στα χέρια μου. Δεν μου είναι εύκολο, παλεύω ακόμα και να δουλέψω το τηλέφωνό μου. Οπότε το να είμαι στα social media είναι κάτι που πρέπει κι εγώ να το μάθω σταδιακά.

 

Λες ότι δεν είναι εύκολο κι όμως έφτασες το 1 εκατομμύριο followers σε λίγες μόνο ημέρες. Εκπληκτικό νούμερο ακόμα και για εμάς που το περιμέναμε. Σε αγγίζει αυτή η κίνηση του κόσμου ή το έχεις συνηθίσει;

Με κολακεύει, υποθέτω. Δεν ξέρω τι να πω. Είναι λίγο περίεργο για εμένα να ξέρω ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που τους νοιάζει έστω και λίγο τι κάνω.

Τι σε κάνει ευτυχισμένο στην καθημερινότητά σου; Ποιο είναι το δικό σου καταφύγιο;

Απλά το μέρος από το οποίο κατάγομαι. Με τους φίλους μου μεγαλώσαμε με τον ίδιο τρόπο, είμαστε όλοι παιδιά της φάρμας, κάναμε τα ίδια σπορ, τις ίδιες δραστηριότητες. Πιστεύω ότι με όποιον μεγαλώσεις μαζί, πάντα θα έχεις πολλά πράγματα κοινά, την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

Ο χρόνος μας έχει τελειώσει αλλά θα ήθελα πριν κλείσουμε να μου πεις αν έχεις κάτι σε παραγωγή που θες να πεις στο κοινό να δει.

Κάνω μία τηλεοπτική εκπομπή με τον Ridley Scott στην Νότιο Αφρική. Θα πάω κατευθείαν εκεί μετά την έκθεση για να ξεκινήσουμε γυρίσματα. Πάντα ήθελα να δουλέψω μαζί του, οπότε είμαι ενθουσιασμένος.

Μπορείς να προστεθείς κι εσύ στη μεγάλη λίστα των followers του Travis Fimmel στο Instagram για να δεις τι σκαρώνει. Όπως επίσης μπορείς να ακολουθήσεις το επίσημο και ελληνικότατο account της IWC για να δεις ακόμα περισσότερα ρολόγια από τη φετινή συλλογή και όχι μόνο.