AP IMAGES
ENTERTAINMENT

Ο Christian Bale έχασε κάποτε 30 κιλά σε δύο μήνες

Ο ηθοποιός των πολλών μεταμορφώσεων συχνά βάζει την υγεία του κάτω από τις ανάγκες του ρόλου που υποδύεται.

Θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές, σαν να μεταλλάσσεται ανά τριετία. Ο Christian Charles Philip Bale, όπως είναι το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια στο Hacerfordwest (την πόλη με το μάλλον πιο αγγλικό όνομα όλων των πόλεων του πλανήτη) της Ουαλίας από την Jenny, μια περφόρμερ στο τσίρκο και το David Bale έναν entrepreneur και manager καλλιτεχνών. Ο δηλωμένος Άγγλος, παρότι γεννημένος στην Ουαλία, Bale έχει μιλήσει πολλές φορές για την επιρροή που είχε στην προσωπικότητά του αλλά και την ίδια την καριέρα του το γεγονός ότι σε όλη την εφηβεία του άλλαζε συνεχώς σπίτια. Και πράγματι άλλαζε. Πρώτα ήταν η Ουαλία, μετά το Surrey και το Dοrset στη Βρετανία και τελικά η Πορτογαλία. Στο τέλος εγκαταστάθηκε και πάλι στην Αγγλία, μέχρι να φύγει για την Αμερική όπου και διαμένει.

Ο ίδιος έχει τονίσει επίσης πόσο σημαντικός ήταν για αυτόν ο πατέρας του, τον οποίο χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επιρροή για την προσωπικότητά του “δεν ήταν ποτέ βαρετός πάντα ήταν έτοιμος να σου κάνει την έκπληξη, κάτι που δεν περίμενες, και όχι με τον συμβατικό τρόπο που θα φανταζόσουν. Είχαμε βέβαια τις διαφωνίες μας αλλά μου λείπει απίστευτα”. Oι γόνεις του όμως χώρισαν το 1991, όταν ο Bale βρισκόταν στην ηλικία των 17 ετών και με την καριέρα του στην υποκριτική να έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της ταπεινά βήματα στον χώρο της διαφήμισης.

(Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

Μετά τη διαφήμιση, ο πρώτος ρόλος του Bale ήταν στην τηλεταινία ‘Anastasia: Τhe Mystery of Anna’. Συνεχίστηκε με το fantasy ‘Mio in the Land of Faraway’ όπου βρέθηκε στο ίδιο σετ με τους Christopher Lee (σε αυτά τα φανταστικά nerd πράγματα που έκανε από ένα σημείο και μετά) και Nick Pickard. Ωστόσο, η πρώτη του ερμηνεία που πήρε πραγματικά καλές κριτικές και άρχισε να τον ξεχωρίζει ήταν στο ‘Empire of the Sun’, για το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που δεν άντεχε την πίεση των συμμαθητών του και του τύπου, ώστε έφτασε στο σημείο να πνίγεται –μας τα είπαν και οι Radiohead αυτά– και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την υποκριτική. Για λίγο. Και αυτά μας τα είπαν οι Radiohead. Ακολούθησαν τα musical ‘Newsies’ και ‘Swing Kids’, καθώς και το voice acting στην ‘Pocahontas’.

Ο Christian Bale πάντα μίλαγε και πάντα μιλάει σε όλα αυτά τα χρόνια για τον ρόλο που είχε ο Gary Oldman στην καριέρα του. Έχει περάσει ώρες βλέποντας τη ηθοποιία του και παίρνοντας στοιχεία από αυτή. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τον Oldman, τον λόγο που ο ίδιος είναι ηθοποιός. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να δεις κάποια κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο που και οι δύο αντιμετωπίζουν τους ρόλους τους. Εκτός βέβαια από την ομοιότητα στην εμφάνιση (στην παραπάνω φωτογραφία είναι σαν να βλέπεις πατέρα με γιο).

Η πρώτη όμως τρομερή ερμηνεία του Christian Bale, αυτή που έπιασε επίπεδα Gary Oldman, έρχεται με την πραγματικά περίεργη και πραγματικά σπουδαία ταινία ‘American Psycho’ της Mary Harron, όπου γίνεται η προσωποποίηση της αντρικής ματαιοδοξίας, τραβηγμένη στα άκρα της ψυχασθένειας. Για να μπει στον ρόλο του, διάβασε πολλές φορές το βιβλίο, απομονωνόταν και έκανε ασταμάτητα γυμναστική. Όπως έγραφε και αργότερα ο τεράστιος Roger Ebert, “δεν υπάρχει κανένα ένστικτο αυτοσυντήρησης στην ερμηνεία (σ.σ. του Bale) και αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι μιλάμε για έναν καλό ηθοποιό”.

Πράγματι, ο Bale σε όλη του την καριέρα είναι σαν να αδιαφορούσε παντελώς για τον εαυτό του και να δίνεται παντελώς στον ρόλο του. Το είδαμε λίγα χρόνια αργότερα, με την ολική μεταμόρφωσή του στο ‘The Machinist’, όπου μέσα σε λίγους μήνες έχασε κοντά στα 30 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου (ήταν ένας ανορεξικός εργάτης που έπασχε από αϋπνία). Ο Christian Bale θα έλεγε κανείς ότι απλά κατέστρεψε τον εαυτό του.

οutnow.ch

Καθόταν επίτηδες μέρες ολόκληρος χωρίς ξεκούραση, έτρωγε μόνο μήλα και καφέ, για να χάσει μέσα σε λίγους μήνες 30 ολόκληρα κιλά. Ο καλογυμνασμένος νάρκισσος που βλέπαμε λίγα χρόνια πριν στο ‘American Psycho’, έγινε ένας καταταλαιπωρημένος και αδύναμος άνθρωπος: “Πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά είχε γίνει κάτι σαν μια πρόκληση που είχα βάλει στον εαυτό μου, να δω αν θα είχα την πνευματική πειθαρχία να το πετύχω”, έλεγε σε μια συνέντευξή του. Ναι, καλά το φανταστήκατε. Υπάρχει περίπτωση να μην του είπε κανείς να υποστεί όλο αυτό το βασανιστήριο. Τουλάχιστον όχι σε τόσο ακραίο βαθμό.

Μετά ήρθε η τριλογία του ‘Batman’ από τον Christophen Nolan, εκεί όπου ο Bale ήταν μετρημένος, χωρίς υπερβολές αλλά κρατώντας μια σταθερά καλή ερμηνεία και στις 3 ταινίες, πράγμα όμως που τον αδίκησε στη σύγκριση του με άλλες πιο φωναχτές ερμηνείες (με κύρια αυτή του Heath Ledger). Με τον Nolan συνεργάστηκαν και στο ‘The Prestige’, ενώ το 2010 ήρθε το ‘Fighter’ για το όποιο αποκόμισε και το Oscar Β’ Αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Dicky Eklund. Και πάλι χρειάστηκε να χάσει 14 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου. Το 2013 βρίσκει πάλι τον David Russell για το American Hustle. Αυτή τη φορά έπρεπε να πάρει 20 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου. Και, μαντέψτε! Το έκανε.

Το 2015 ήταν η σειρά ενός κωμικού ρόλου στο ‘The Big Short’ του Adam McKay. Τα πήγε περίφημα, γεγονός που του χάρισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ. Τότε περίπου ήταν που είχε επιλεχθεί να παίξει τον Enzo Ferrari σε μια ταινία του Michael Mann. Ωστόσο, το γεγονός ότι έπρεπε να βάλει και πάλι κιλά τον έκανε να αρνηθεί. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, οι ολικές μεταμορφώσεις αποτελούν πια παρελθόν για τον ίδιο.

Στην τελευταία του ταινία, το ‘Ford v Ferrari’, υποδύεται τον Ken Miles, έναν πασίγνωστο Βρετανό οδηγό αγώνων αφηγούμενος την πραγματική ιστορία του 1965, όταν η Ford αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που θα κέρδιζε μια Ferrari. Θα τον βρείτε κανονικά στα κιλά του και σε κανονική κατάσταση; Όχι, αναγκάστηκε να χάσει και πάλι κιλά. Αυτή τη φορά, απλώς για να χωρέσει στο αγωνιστικό. Αυτά τα αυτοκίνητα, βλέπετε, δεν είναι για μεγαλόσωμους ανθρώπους. Όταν τον ρώτησαν την πρώτη φορά που τον είδαν στο set ‘πώς τα κατάφερες και έχασες τόσα κιλά;’, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: “Δεν έτρωγα”. Και πραγματικά τι να του ανταπαντήσει κανείς σε αυτό;

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Matt Sayles)