ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Tracy Morgan είναι σκληρό καρύδι

Είτε τον λατρεύεις, είτε τον αντιπαθείς θανάσιμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εκκεντρικός κωμικός επέστρεψε πιο ορεξάτος από ποτέ.

Ήταν Ιούνιος του 2014 όταν η Mercedes στην οποία ήταν συνεπιβάτης ο Tracy Morgan, ενεπλάκη σε καραμπόλα έξι αυτοκινήτων, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό του ηθοποιού και το θάνατο του στενού του φίλου και κωμικού, James McNair.

Ο Morgan παρέμεινε σε κώμα για δυο εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων πολλοί προσευχήθηκαν γι΄ αυτόν. Άλλοι τόσοι όμως απλά αδιαφόρησαν ή ακόμα χειρότερα, μονολόγησαν “καλά να πάθει”.

Βλέπεις, το χιούμορ του κωμικού δεν είναι αυτό που λέμε “ευκολοχώνευτο” και η επαφή του με την πολιτική ορθότητα σχεδόν μηδαμινή. Το 2011, στον αέρα του TNT λίγο πριν το τζάμπολ αγώνα NBA, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Sarah Palin “καλό υλικό για αυνανισμό”, αναγκάζοντας το δίκτυο να απολογηθεί δημοσίως.

Την ίδια χρονιά, προκάλεσε δικαίως την οργή της gay κοινότητας, όταν κατά τη διάρκεια ζωντανής του εμφάνισης θεώρησε αστείο να πει πως “αν ο γιος μου είναι gay καλύτερα να μου μιλήσει σαν άντρας διαφορετικά θα τον μαχαιρώσω”.

 

Η απάντηση της Tina Fey, πρωταγωνίστριας και δημιουργού του 30 Rock, όταν ο Tracy ζήτησε συγγνώμη, ήταν όλα τα λεφτά, δηλώνοντας ότι “ελπίζω η συγγνώμη του να ειλικρινής και να γίνει δεκτή από τους gay συνεργάτες του στη σειρά, χωρίς τους οποίους δεν θα είχε ατάκες να πει, ρούχα να φορέσει, σκηνικό να σταθεί και συμπρωταγωνιστές για να πρωταγωνιστήσει”.

Ο ίδιος βέβαια δεν έβαλε μυαλό και μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα προκάλεσε ξανά, αποκαλώντας παιδιά με νοητική υστέρηση “καθυστερημένα”.

 

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, ο Tracy Morgan έχει αρκετά ελαφρυντικά για το σκληρό του χιούμορ. Γεννήθηκε στο Μπρονξ, με πατέρα βετεράνο του Βιετνάμ, ο οποίος γύρισε από τον πόλεμο εθισμένος στην ηρωίνη και εγκατέλειψε τον Tracy και τα τέσσερα αδέρφια του όταν αυτός ήταν μόλις έξι ετών.

 

Μέχρι τα 19 του, πρόλαβε να πέσει επανειλημμένα θύμα bullying, να χάσει τον πατέρα του από AIDS, να παντρευτεί και να παρατήσει το σχολείο. Αφού είδε ότι το να πουλάει κρακ στο δρόμο δεν του προσέφερε τα λεφτά που χρειαζόταν για να ζήσει το πρώτο του παιδί, ξεκίνησε καριέρα κωμικού δίνοντας παραστάσεις στο δρόμο, έπειτα από παρότρυνση του καλύτερου του φίλου, ο οποίος εντωμεταξύ δολοφονήθηκε στους δρόμους του Μπρονξ.

 

Έχοντας ζήσει τόσες δυσκολίες όσες ο μέσος πρωταγωνιστής της Λάμψης και του Grey’s Anatomy, ο Tracy Morgan στράφηκε στο χιούμορ ως σανίδα σωτηρίας και άμυνας. Ο σκληρός τρόπος με τον οποίο μεγάλωσε, του άφησε προίκα κι ένα σκληρό χιούμορ.

 

Έστω και σκληρό πάντως, το χιούμορ ήταν αυτό που έσωσε τον Tracy Morgan. Οι αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο γρήγορα αναβαθμίστηκαν σε παραστάσεις stand up comedy σε μπαρ και θέατρα, οι οποίες του επέτρεψαν να μετακομίσει από την επικίνδυνη συνοικία του Μπρονξ που έμενε, σε μια διαφορετική, πολύ πιο ασφαλή περιοχή. Στο Μπρονξ και πάλι φυσικά, καθώς ποτέ δεν ξέχασε από που προέρχεται.

 

Ο Tracy Morgan είχε βρει πια την ταυτότητά του και κυρίως, ένα νόμιμο τρόπο να βγάζει τα λεφτά του, μακριά από κρακ και λοιπά ναρκωτικά. Οι παραστάσεις άλλωστε ήταν μόνο η αρχή, καθώς ο ρόλος του παιδιού από το hood στο “Martin”, του άνοιξε την πόρτα της τηλεόρασης. Έπειτα από διάφορους μικρούς ρόλους (μεταξύ των οποίων και στη σειρά “Snaps” του HBO), είχε έρθει η ώρα να περάσει για τα καλά στο προσκήνιο, κερδίζοντας το 1996 ρόλο στο μόνιμο καστ του θρυλικού Saturday Night Live, στο οποίο και έμεινε μέχρι το 2003.

 

Μπορεί ούτε το Saturday Night Live να κράτησε για πάντα, ούτε ο πρώτος του γάμος, ο οποίος πάντως πρόλαβε να του χαρίσει τρια παιδιά, όμως τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. ‘Οπου καλύτερα, ο ρόλος της ζωής του, στο 30 Rock, την τρομερή σειρά της Tina Fey, στην οποία υποδύθηκε τον Tracy…Jordan, μια παρατραβηγμένη καρικατούρα του εαυτού του.

Σύμφωνα με το ξεκαρδιστικό σενάριο της Tina Fey, ο Tracy Jordan ήταν ένας κακομαθημένος, εκτός τόπου και χρόνου κωμικός, με αρκετά παιδιά, προσβλητικό χιούμορ, αλλά αγαθή ψυχή. Σαν να ακούγεται κάπως γνώριμος. Το τηλεοπτικό alter ego του, κληρονόμησε μέχρι και το αληθινότατο πρόβλημα διαβήτη που κουβαλούσε από το 1996 ο Morgan.

Μέσα από την ενσάρκωση του εαυτού του, ο Tracy Morgan έγινε πια πρωτοκλασάτο όνομα και τον έμαθαν όλοι, από την καλή και την ανάποδη.

 

 

Όπου καλή, η υποψηφιότητα για Emmy το 2009 και η επιστροφή στο Saturday Night Live, καβάλα σε άσπρο άλογο, ως οικοδεσπότης. Όπου κακή, τα προσβλητικά του αστεία, το πρόβλημα του αλκοολισμού και η επισημοποίηση του διαζυγίου του.

Αλλά αυτός ήταν πάντα ο Tracy Morgan. Ένα παιδί από το hood, με πολλές συμπάθειες, άλλες τόσες αντιπάθειες και περισσότερα προβλήματα από το φυσιολογικό. Το 2010, σε ηλικία μόλις 41 ετών, πρόλαβε να κάνει την πρώτη του μεταμόσχευση νεφρού. Αυτή η επέμβαση όμως αποδείχθηκε πως ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων υγείας του.

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 30 Rock, με τον ίδιο στο απόγειο της καριέρας του, ήρθε το αυτοκινητιστικό ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Αφού ξύπνησε από το κώμα, ο Morgan χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις του, αντιμετώπιζε προβλήματα με την ομιλία και την αντίληψη της πραγματικότητας και έβλεπε για ακόμη μια φορά να γκρεμίζονται όλα αυτά που είχε καταφέρει να χτίσει.

 

Αλλά ένας άνθρωπος που έχει περάσει όλα όσα πέρασε ο Tracy, σιγά μην το έβαζε κάτω. Στην τελετή των Emmy του 2014, λίγους μόλις μήνες μετά το ατύχημα του Morgan, ο Jimmy Kimmel έδωσε ραντεβού μαζί του για την τελετή της επόμενης χρονιάς. Ένα ραντεβού που ο Morgan κατάφερε να τηρήσει, “στεκόμενος στα δυο του πόδια”.

 

Ολόκληρη η αίθουσα τον αποθέωσε και του χάρισε ένα standing ovation, με τον ίδιο να υπόσχεται ότι στο πάρτυ που θα ακολουθήσει, θα φροντίσει για την εγκυμοσύνη πολλών γυναικών. Ο Tracy Morgan γύρισε και μαζί του επέστρεψε και το χοντροκομμένο χιούμορ του.

Ήδη από τον Αύγουστο άλλωστε, είχε προλάβει να κάνει το δεύτερο γάμο του, με το μοντέλο Megan Wollover, με την οποία ήταν ζευγάρι από το 2011 και το 2013 απέκτησαν και μια κόρη.

Ένα μήνα μετά τα Emmy, παρουσίασε ακόμη ένα Saturday Night Live και από τον μονόλογο της εισαγωγής κιόλας φρόντισε να μας κάνει να αισθανθούμε σαν να μην πέρασε μια μέρα.

 

Το αν τον συμπαθείς ή τον θεωρείς απλά έναν κακομαθημένο κωμικό με προσβλητικό χιούμορ μικρή σημασία έχει, δεν νομίζω άλλωστε ότι ενδιαφέρει καν τον ίδιο. Το σημαντικό είναι ότι επέστρεψε, ξεπέρασε ακόμα μια δυσκολία και τώρα απλά περιμένουμε το επόμενο χοντροκομμένο αστείο του για να γελάσουμε ένοχα ή απλά να τον κράξουμε με τους φίλους μας.

Το σημαντικό είναι ότι θα είναι κάπου εδώ γύρω να απαντήσει.