ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ποπάι: Από αιμοσταγές τσιράκι του Εσκομπάρ, σταρ του Youtube

Έχει αναμειχθεί σε πάνω από 3.000 δολοφονίες και αν ο Πάμπλο Εσκομπάρ γεννιόταν ξανά, θα τον υπηρετούσε χωρίς δεύτερη σκέψη.

”Υπάρχει 80% πιθανότητα να με σκοτώσουν και 20% να τη βγάλω καθαρή”, είχε δηλώσει ο Jhon Jairo Velásquez Vásquez, δεξί χέρι του Πάμπλο Εσκομπάρ, λίγο πριν την αποφυλάκισή του το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, ο γνωστός και ως ‘Ποπάι’, όχι μόνο είναι ζωντανός, αλλά έχει κανάλι στο Youtube με 100.000 συνδρομητές, στο οποίο ανεβάζει video ποικίλης ύλης. Από ομολογίες κάποιων από τις 250 δολοφονίες του, μέχρι μηνύματα στον Λουίς Σουάρες και στον Έντισον Καβάνι.

Για να καταφέρει ο Ποπάι να βγει από τη φυλακή μετά από 23 χρόνια και 3 μήνες, αν και το όνομά του είναι αναμεμειγμένο στις δολοφονίες τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων, έπρεπε να συνεργαστεί με την αστυνομία. Γεγονός όχι τελείως οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς πως ο Κολομβιανός εγκληματίας, όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει αστυνομικός.

 

Βέβαια, δεν τον πήρε απόφαση από την αρχή. Τον Οκτώβριο του 1992, όταν ο κλοιός της αστυνομίας είχε αρχίσει να σφίγγει γύρω από τον Εσκομπάρ, ο Βελάσκες παραδόθηκε. Αρχικά πέρασε από δύο διαφορετικές φυλακές στις οποίες συγκρατούμενοί του προσπάθησαν πολλές φορές να τον σκοτώσουν.

Ήταν θέμα χρόνου να με σκοτώσουν κάποιο πρωί στα ντουζ. Είμαι μικροκαμωμένος και όπως έμαθα αργότερα σκόπευαν να στείλουν δύο 22χρονα θηρία να με καθαρίσουν με ξύλινα μαχαίρια”. Έτσι, όταν τον άλλαξαν ξανά φυλακή και τον πήγαν στην Combita, 160 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά, άλλαξε στρατηγική και αποφάσισε να δώσει πληροφορίες που θα καταδίκαζαν άλλους, ώστε να σώσει το τομάρι του.

Δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν. Δεν έχω κάνει κανένα λάθος,

δήλωνε σε ρεπόρτερ της εποχής.

Το ‘βάφτισμα’ στο καρτέλ

 

Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των ναρκέμπορων ήταν στα 18. Τότε συνάντησε τον παιδικό του φίλο Pinina, τσιράκι του Εσκομπάρ, ο οποίος του έμαθε τη δουλειά. ”Η πρώτη μου αποστολή ήταν να σκοτώσω έναν οδηγό λεωφορείου στο Μεντεγίν. Κάποια φορά οδηγούσε το λεωφορείο του, η μητέρα ενός φίλου του Εσκομπάρ, όταν προσπάθησε να κατεβεί από το όχημα, έπεσε και ο οδηγός δεν την βοήθησε. Έμεινε εκεί τραυματισμένη μέχρι που πέθανε. Όταν ο γιος της βρήκε λεφτά, ζήτησε τη βοήθεια του ‘El patron’, όπως συνεχίζει να αποκαλεί ο Ποπάι τον Εσκομπάρ, ”για να πάρει εκδίκηση. Βρήκα τον οδηγό και τον σκότωσα. Δεν ένιωσα τίποτα”.

Για τις δολοφονίες του, ο Ποπάι αμειβόταν πλουσιοπάροχα. ”Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή η λοταρία του Μεντεγίν έδινε στον πρώτο τυχερό 23.300 ευρώ. Οπότε, όταν ο Δον Πάμπλο μου ζήτησε να κάνω μια δολοφονία με ρώτησε το ποσό που έδινε η λοταρία και μου είπε ‘μπορώ να σε κάνω πιο πλούσιο από όσο θα γίνεις αν την κερδίσεις’. Κι έτσι έγινε. Μου έδωσε 29.100 ευρώ για να βρω κάποιον και να τον σκοτώσω.

Αυτό που λένε ότι αν σκοτώσεις κάποιον μετά δεν μπορείς να κοιμηθείς από τις τύψεις, δεν έχει καμία εφαρμογή σε μένα.

Δεν χρειάζεται να πάρω ναρκωτικά, να καπνίσω ή να πάρω χάπια για να ηρεμήσω. Τίποτα από αυτά που έχω κάνει, δεν μου στερεί τον ύπνο μου”.

Πώς γίνεται ο ίδιος άνθρωπος να έχει ονομάσει το κανάλι του στο Υoutube, ‘Popeye_Arrepentido’, ‘Ο μετανιωμένος Ποπάι’ είναι μια άλλη υπόθεση. Αφού ο Βελάσκες πέρα από το ότι κάθε βράδυ κοιμάται σαν πουλάκι, έχει δηλώσει όσο βρισκόταν στη φυλακή ”δεν έχω τύψεις για τίποτα, αφού δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν”.

Τα έργα και οι ημέρες του Ποπάι

Και να πεις ότι είναι και λίγα αυτά που έχει κάνει; Πέρα από τις προαναφερθείσες δολοφονίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και μια πρώην κοπέλα του, έχει πυροδοτήσει εκρήξεις σε πάνω από 250 αυτοκίνητα, έχει οργανώσει μια ντουζίνα απαγωγές, μεταξύ των οποίων αυτή του Pastrana Arando, πρώην προέδρου της Κολομβίας και του Francisco Santos, ξαδέρφου του Juan Manuel Santos, νυν προέδρου της Δημοκρατίας της Κολομβίας.

Το όνομα του είναι, επίσης, μπλεγμένο στην έκρηξη του αεροπλάνου της Avianca το 1989 που προκάλεσε το θάνατο 109 ανθρώπων και στη δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία της Κολομβίας, Luis Carlos Galan, το 1990.

Σταρ του Youtube

 

Το 2014 όταν ο Ποπάι, ο οποίος στο Narcos εμφανίζεται απειροελάχιστα, βγήκε από τη φυλακή με συνοδεία 200 αστυνομικών σε 5 φορτηγά και 10 μηχανές, δήλωνε:”Δεν πρόκειται να πειράξω ξανά κανένα. Έχω βρει την ειρήνη μέσα μου. Ξέρω ότι δεν έχω πολλές πιθανότητες να επιβιώσω, αλλά δεν είμαι χαζός. Έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Δεν πέρασα 23 χρόνια στη φυλακή για να βγω να βρω τους εχθρούς μου και να τους πως ‘εδώ είμαι, σκοτώστε με’. Ξέρω πώς να προφυλάξω τον εαυτό μου. Αν κάποιος προσπαθήσει να με σκοτώσει, θα αμυνθώ, δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας”. Όντως, από τότε κάθεται ήσυχος. Το μόνο που κάνει είναι να ανεβάζει videos στο Youtube, τα οποία έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Στα video, εμφανίζεται ο ίδιος να περιγράφει καθηλωτικές ιστορίες από τις εμπειρίες του στα καρτέλ ναρκωκτικών. ”Μπορεί τα videos να δίνουν την εντύπωση ότι δοξάζω το έγκλημα, αλλά το κάνω για να για να πω την αλήθεια στους νέους ανθρώπους”, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο Guardian.

Σε ένα από τα βίντεο του, ο 62χρονος Κολομβιανός αποκαλεί τον εαυτό του ‘ζωντανή ιστορία του καρτέλ του Μεντεγίν’. Δεν περιορίζεται, όμως, στο να χρησιμοποιεί το Youtube μόνο για να ομολογεί μερικά από τα χιλιάδες εγκλήματά του, αλλά και για να απαντά σε ερωτήματα ανθρώπων, οι οικογένειες των οποίων έχουν υπάρξει θύματα του Εσκομπάρ.

Σε ένα από αυτά, ο αδερφός ενός δολοφονημένου αστυνομικού ρώτησε τον Ποπάι αν θα δείξει μετάνοια και αν θα συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων. ”Αυτή η ερώτηση με πονάει”, απαντά, ”είναι πολύ σημαντικό για μένα να σε συναντήσω και να σου ζητήσω να με συγχωρέσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης μου”.

Αν και έρχεται σε κόντρα με τις δηλώσεις του όσο ήταν φυλακισμένος, σε αρκετά βίντεο κάνει λόγο για τύψεις. Ίσως σε αυτό να βοήθησε η ψυχοθεραπεία που έκανε για 8 χρόνια στη φυλακή. ”Κάθε μέρα έφτιαχνα μια λίστα με όλες τις λάθος συμπεριφορές μου απέναντι στους φύλακες. Σιγά σιγά κατάφερα να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και λειτουργώ”. 

Ενώ, σε άλλα βίντεο δεν διστάζει να τα βάλει με τον Diosdado Cabello, πολιτικό από την Βενεζουέλα, λέγοντας πως οι πολιτικοί της συγκεκριμένης χώρας έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους ο ίδιος, αλλά και με τον Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, ένα φυλακισμένο Μεξικανό ναρκέμπορο για τον οποίο λέει ”ο εγωισμός του τον οδήγησε στη φυλακή. Είναι πολύ άτυχος που πιάστηκε ζωντανός. Τώρα θα πεθάνει στο κελί του”.

Σχόλια που μόνο άνθρωπο μετανιωμένο και που έχει βρει την ειρήνη μέσα του (sic), δεν δείχνουν. Πέρα από την ενασχόληση του με το Youtube, ο Ποπάι έχει γράψει και το ”Surviving Pablo Escobar”, βιβλίο στο οποίο ισχυρίζεται πως η τωρινή κυβέρνηση της Κολομβίας έχει συμμετάσχει στη δολοφονία Κολομβιανών πολιτικών. Θέλει να έχει τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του, κάτι που από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει και με το παραπάνω.

Ο Εσκομπάρ μέσα από τα λόγια του Ποπάι

(αριστερά ο Εσκομπάρ και δεξιά ο Ποπάι)

Από τη μία πλευρά μιλάει για μετάνοια και πως θέλει να συναντήσει τους συγγενείς των θυμάτων του και να τους ζητήσει συγγνώμη και από την άλλη μιλάει με τέτοιο πάθος για τον Εσκομπάρ που δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να πιστέψουμε πως έχει αλλάξει έστω και στο ελάχιστο μέσα του.

Αν ο Πάμπλο Εσκομπάρ γεννιόταν ξανά, θα έμπαινα και πάλι στην ομάδα του χωρίς να διστάσω ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Όλοι τον αγαπούσαμε. Εκείνος μας έμαθε πως να αγωνιζόμαστε. Μας έδωσε τα πάντα. Ο Εσκομπάρ ήταν ένας επαγγελματίας, ένας businessman με στρατηγική και όραμα κάτι που δεν είχε κανένας άλλος έμπορος ναρκωτικών”.

Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Εσκομπάρ, ένιωσα σαν να αντίκρισα τον Θεό. Είχε απίστευτη αύρα. Με μαγνήτισε. Την ημέρα που τον κοίταξα στα μάτια, ήξερα πως αν χρειαζόταν θα πέθαινα για χάρη του”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Mirror.

Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζεται στο Narcos, ήταν πολύ ήσυχος, μια πατρική φιγούρα. Δεν με απείλησε ποτέ. Έκανα πάντα αυτό που μου έλεγε και αν και δεν ήταν μορφωμένος ήταν πάρα πολύ έξυπνος.

Ήξερε τον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι. Ο Δον Πάμπλο σεβόταν τους ανθρώπους που δούλευαν για αυτόν. Τους κέρδιζε με τη φιλία του. Δεν φώναζε ποτέ, ούτε σχολίαζε τις πράξεις μας. Μιλούσε αργά, με σεβασμό και μας κοιτούσε πάντα στα μάτια.

 

Στην τηλεόραση του Πουέρτο Ρίκο έχει πει και το απίστευτο:”Κι ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες δούλευε για τον Εσκομπάρ, ενώ ο Φιντέλ Κάστρο ήξερε πως ο Ραούλ Κάστρο προμηθευόταν κοκαΐνη από τον Εσκομπάρ”.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος στον πλανήτη  που να μπορεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του Ποπάι, ούτε αν υπάρχει κάποιο νόημα στο να παρακολουθεί ο κόσμος τα βίντεο που ανεβάζει στο Youtube. Πάντως η δική του επίσημη δικαιολογία για το παρελθόν του, στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του σε Βρετανό δημοσιογράφο ήταν η εξής:

”Πρέπει να καταλάβεις πως ήμουν επαγγελματίας δολοφόνος. Όποτε σκότωνα κάποιον, δεν ένιωθα τίποτα. Ούτε ντροπή, ούτε λύπη, ούτε χαρά. Για μένα ήταν άλλη μια μέρα στο γραφείο που εκτελούσα τις εντολές του Δον Πάμπλο”.