(AP Photo/Dick Stroebel)
ENTERTAINMENT

Πριν γίνει αυτός που γνωρίσαμε, ο Steve McQueen ζούσε ένα μαρτύριο

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος σταρ και ένας ακόμα μεγαλύτερος αντιήρωας.

Μια μέρα σαν και αυτή, 7 Νοεμβρίου του 1980 έφυγε από τη ζωή στην επαρχία Τσιουάουα του Μεξικό ένας άνθρωπος με λαμπρή αλλά μαζί και παράξενη ιστορία, ο Terence Steve McQueen. Γεννημένος 50 χρόνια πριν, σε ένα προάστιο της Indianapolis, ο McQueen είχε ρίζες από την Σκωτία και μια πραγματικά δύσκολη παιδική ηλικία, μια παιδική ηλικία που τελικά τον σημάδεψε. Ποιον δεν σημάδεψε εδώ που τα λέμε;

Ο πατέρας του, William, ήταν ένας πιλότος σε τοπικό τσίρκο και εγκατέλειψε τη μητέρα του μόλις 6 μήνες αφού τη γνώρισε. Η ίδια, κατά τα φαινόμενα, είχε προβλήματα αλκοολισμού και, ανίκανη να μεγαλώσει παιδί, άφησε την ανατροφή του Steve στους γονείς της μέχρι την ηλικία των 8. Κατά την Μεγάλη Ύφεση, οι παππούδες του και ο ίδιος πήγαν να μείνουν με τον αδερφό της γιαγιάς του, Claude, τον οποίο εκτιμούσε πάρα πολύ. Τελικά, η μητέρα του, αφού παντρεύτηκε, τον ξαναπήρε για να ζήσουν μαζί με τον νέο της σύζυγο. Στο μεταξύ, ο Steve, λόγω μιας μόλυνσης που είχε πάθει είχε χάσει μεγάλο μέρος της ακοής του.

Στο νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο εγκαταστάθηκε, ο Steve αδυνατούσε να προσαρμοστεί. Ο πατριός του εξάλλου του συμπεριφερόταν πολύ σκληρά. Στην ηλικία των 9 μόλις ετών, τον χτύπησε σε τέτοιο σημείο, ώστε ο Steve εγκατέλειψε το σπίτι τριγυρνώντας μόνος του στις γειτονιές της Indianapolis και μπλέκοντας από πολύ νωρίς με συμμορίες. Η μητέρα του και πάλι ανίκανη να τον διαχειριστεί τον έστειλε στους γονείς της στο Μissοuri. Η ιστορία επαναλαμβανόταν.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, και ο δεύτερος γάμος της Julia κατέληξε σε διαζύγιο. Εκείνη παντρεύτηκε για 3η φορά. Ήταν και η τρίτη φορά που ο Steve επέστρεψε. Και ο δεύτερος πατριός του όμως του συμπεριφερόταν πολύ σκληρά. Ο McQueen μίλαγε γι’αυτόν με μίσος ακόμα και σε συνεντεύξεις που έδινε πολλά χρόνια αργότερα. Ο Steve και πάλι έπεφτε θύμα πολύ σκληρών ξυλοδαρμών. Το ίδιο και η μητέρα του. Για τον λόγο αυτό, επέστρεψε για τρίτη και τελευταία φορά στον θείο του. Στα 14 του τον  εγκατέλειψε χωρίς να τον αποχαιρετίσει ποτέ και έλαβε μέρος σε ένα περιφερόμενο τσίρκο.

AP Photos

Τελικά, μετά από λίγο καιρό αποφάσισε μόνος του να γυρίσει στη μητέρα του στο Los Angeles. Εκεί άρχισε να μπλέκει και πάλι με συμμορίες, ώστε μια φορά συννελήφθη, επειδή έκλεψε. Η αστυνομία τότε κάλεσε τον πατριό του προκειμένου να του τον παραδώσει. Εκείνος τον χτύπησε για ακόμα μια φορά πολύ άσχημα, φτάνοντας στο σημείο να τον πετάξει από τις σκάλες. Τότε, ο Steve, χτυπημένος από τη βάση της σκάλας του ούρλιαξε με όση δύναμη του είχε μείνει: “αν ξαναπλώσεις τα βρομόχερά σου πάνω μου ξανά, στο υπόσχομαι, θα σε σκοτώσω”.

Εκείνη ήταν η στιγμή που ο Steve άλλαξε για πάντα και ωρίμασε. Στιγματισμένος από τη δυσλεξία, μη έχοντας μόνιμη στέγη και έχοντας συνεχώς να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό της μητέρας του και την αγριότητα των δύο πατριών του, ο Steve αναγκάστηκε από τις καταστάσεις να ενηλικιωθεί πολύ νωρίτερα από αυτό που αναμένει κανείς για ένα παιδί: “Όταν ήμουν στα γυρίσματα για τη Μεγάλη Απόδραση, σκεφτόμουν ότι τελικά έτσι θα ταίριαζε να ονομάσουν την ταινία που θα έκαναν για τη ζωή μου”, δήλωνε κάπου δείχνοντας ακριβώς αυτό.

Παρόλο που η τραυματική παιδική του ηλικία, προφανώς και είχε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επίδραση πάνω του, εκείνος κατάφερε να περάσει μέρος της τραχύτητας που έζησε στους ρόλους του. Κι όμως, από όλη την παιδική του ηλικία, συνήθως ανακαλούσε μια όμορφη στιγμή. Τότε, την πρώτη φορά που έφευγε από τους παππούδες του και ο Claude του έδωσε ένα χρυσό ρολόι με την επιγραφή να λέει: “Στον Steve- ο οποίος ήταν κάτι σαν γιος για μένα”.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Dick Stroebel)