ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Start Your Impossible: Αγγίζοντας την κορυφή του κόσμου

Στις 20 Μαΐου του 2013 για λίγα λεπτά ο Sudarshan Gautam στάθηκε στην κορυφή του κόσμου, πιο ψηλά από κάθε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη.

Ο γεννημένος στο Νεπάλ Καναδός ορειβάτης έχει φτάσει στις κορυφές πολλών βουνών, όπως το όρος Ramdung και το όρος Yala, όμως το Everest αποτελούσε για εκείνον ένα όνειρο από τα παιδικά του χρόνια. Ένα όνειρο που ακόμα και ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο το πραγματοποίησε.

Γιατί όμως τόση συζήτηση για έναν ορειβάτη που σκαρφάλωσε στην κορυφή του Everest, ένα σημαντικό επίτευγμα, που όμως έχει επαναληφθεί στο παρελθόν; Γιατί ο Sudarshan Gautam αποτελεί τον πρώτο ορειβάτη χωρίς χέρια ή την υποστήριξη τεχνητών μελών ο οποίος σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου.

Η ιστορία του Gautam αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα για την ανθρώπινη δύναμη και την ικανότητα του ανθρώπου να αντεπεξέρχεται οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί στο δρόμο του, ξεπερνώντας τα όρια του μέσα από την σκληρή δουλειά και την επιμονή. Άνθρωποι που μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να κινούμαστε!

Αυτός είναι και ο στόχος της Toyota, μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας ‘Start Your Impossible‘. Η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φραγμούς, ενισχύοντας παράλληλα αξίες όπως η ταπεινότητα, η σκληρή δουλειά και η δυνατότητα του ανθρώπου να αντεπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται χωρίς να παραιτείται ποτέ των δυνάμεών του.

Για την Toyota, κάθε προσπάθεια, στόχος, όραμα, αποτελεί και έναν τρόπο έκφρασης των ιδεών και των αντιλήψεων της εταιρείας, λειτουργώντας παράλληλα ως κίνητρα για κάθε άνθρωπο απέναντι στις προκλήσεις που πρόκειται να συναντήσει προς την επίτευξη του στόχου του.

Ο Gautam, στην ηλικία των 13, και έπειτα από ένα ατύχημα που προέκυψε ενώ πέταγε χαρταετό, ο Gautam έχασε τα χέρια του καθώς ο χαρταετός μπλέχτηκε σε ηλεκτροφόρα σύρματα τα οποία τροφοδότησαν με 11.000 βολτ όλο του το σώμα. Νοσηλεύτηκε για 8 μήνες, αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει τα δύο του χέρια για να μπορέσει να ζήσει και στη συνέχεια απομονώθηκε από τους φίλους και οδηγήθηκε στην κατάθλιψη. “Ήξερα πως είμαι ζωντανός, όμως δεν ένιωθα ζωντανός“.

Του πήρε χρόνο, αλλά ο Gautam δεν άφησε την συγκεκριμένη εξέλιξη να περιορίσει τα όνειρα του. Έμαθε στον εαυτό του να γράφει, να μαγειρεύει, να χρησιμοποιεί υπολογιστή και να οδηγεί μόνο με τα πόδια. “Στο ράψιμο δεν τα καταφέρνω πολύ καλά” δηλώνει ο ίδιος γεμάτος χιούμορ, διάθεση για ζωή και έτοιμος για υπερβάσεις.

Ο Gautam με τη πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με συμμετοχή στην πολιτική, τον κινηματογράφο και το μεγάλο του πάθος την ορειβασία. Το συγκεκριμένο πάθος τον οδήγησε στην απόφαση να δοκιμάσει να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.. Ο ίδιος για να μπορέσει να ολοκληρώσει την επιθυμία του αναγκάστηκε να πουλήσει όλη του την περιουσία στο Νεπάλ, να τσακωθεί με την οικογένεια του και τους φίλους του, και να θέσει τον εαυτό του σε τεράστιο κίνδυνο. Όλα για να αποδείξει ένα και μόνο πράγμα, πως “οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες είναι ικανοί να καταφέρουν τα πάντα“.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο καθώς ανέβαινε τα 8.848 μέτρα που χαρακτηρίζουν το Everest ως το υψηλότερο σημείο στη Γη. “Οι περισσότεροι ορειβάτες εγκαταλείπουν λόγω κόπωσης, έλλειψης ενέργειας, φόβου. Εγώ σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει επιλογή, ή θα τα καταφέρω ή θα πεθάνω. Όταν κατάφερα να φτάσω στην κορυφή έκλαιγα. Θυσίασα πάρα πολλά για αυτό το σκοπό και την απόδειξη πως όλα είναι πιθανά. Οι άνθρωποι πιστεύουν πως ένας άνθρωπος χωρίς χέρια δεν μπορεί να σκαρφαλώσει το Everest. Τους φαίνεται ακατόρθωτο” δηλώνει ο ίδιος για το σημαντικότερο επίτευγμα της ζωής του.

Σήμερα ο Sudarshan Gautam στοχεύει να σκαρφαλώσει στην υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής, το Denali της Αλάσκα. Αλήθεια ποιος στοιχηματίζει εναντίον του αυτή τη φορά;

Αυτή είναι η ιστορία του…