ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αυτός ο χάρτης δείχνει πώς ήταν η γη πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια

Μπορείς να βρεις πού ήταν η Ελλάδα;

Μπορεί να έχουμε ως δεδομένη τη "διάταξη" των ηπείρων στον πλανήτη μας, μπορεί να ακούμε τις λέξεις 'Ασία' και 'Αφρική' και να ξέρουμε ακριβώς που βρίσκονται στον χάρτη -οι περισσότεροι από μας τουλάχιστον- αλλά πριν από κάποιους αιώνες τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Πριν από κάποιους χιλιάδες αιώνες βασικά, οι επτά ήπειροι ήταν μία υπέροχη μάζα, ενωμένη, ενιαία και αχώριστη.

Διαβάστε περισσότερα

Οι 22 πλουσιότεροι άντρες κατέχουν περισσότερα από όλες τις γυναίκες στην Αφρική

Kι όμως οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη κατέχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Kι όμως οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη κατέχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα, οι 22 πιο πλούσιοι άνδρες στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη περιουσία από όλες τις 325 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η βδομάδα έχει εφτά ημέρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι Βαβυλώνιοι.

Ακούγεται αφελής η ερώτηση, ειδικά σε εμάς που δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη 'week' και η λέξη 'εβδομάδα' υποδηλώνει από μόνη της πόσες ημέρες έχει αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά πίστεψέ μας, δεν είναι. Υπάρχει λόγος που έχει καθιερωθεί και που χωρίζεται σε επτά εικοσιτετράωρα.

Διαβάστε περισσότερα

Το βροχερό σαββατόβραδο που θρηνήσαμε για τον Θάνο Μικρούτσικο

Μέσα σε κάθε αποχαιρετισμό υπάρχει και ένα μεγάλο 'ευχαριστώ'.

Καμιά φορά υπάρχει αυτό το αμήχανο που πρέπει να πεις κάτι για κάποιον σημαντικό άνθρωπο που πέθανε. Είναι βλέπετε αυτό που έχει κάνει η διαδικτυακή κοινότητα, το virality του θανάτου. Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να συνεισφέρουμε κάπως στο πένθος. Και μπορεί να το κάνουμε με ένα ποστ ή με ένα κείμενο ή με ένα τραγούδι. Γιατί το πένθος με όλα τα μέσα είναι μια υπόθεση συλλογική και κυρίως μια υπόθεση που αφορά όσους μένουν πίσω και έχουν να διαχειριστούν μια απώλεια. Ακόμα και αν είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου που ποτέ δεν γνώρισαν

Διαβάστε περισσότερα

8 εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων πολύ μπροστά από την εποχή τους

Κι όμως ο πρώτος αυτόματος πωλητής κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ήταν πολύ μπροστά και όσον αφορά την τεχνολογία, με κάποιες από τις εφευρέσεις τους να συνεχίζουν να υπάρχουν από τότε μέχρι και σήμερα στη ζωή μας. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε ούτε μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στη φαντασία τους.

Διαβάστε περισσότερα

10 πράγματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία

Η δεκαετία του 2010 μας αφήνει, μια νέα έρχεται και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε περίπου πώς θα είναι.

Συνήθως όταν γράφουμε για μια δεκαετία που φεύγουμε κάνουμε συνήθως τους απολογισμούς μας. Λίστες για τα καλύτερα άλμπουμ, τα σημαντικότερα γεγονότα και τις πιο εμβληματικες ταινίες.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν έζησα εξαρτημένη από τα ψώνια

Κάποιες φορές χρειάζεται ένα προσωπικό 'φτάνει', για να καταφέρεις να ξεφύγεις από μια κατάσταση που σε βύθιζε.

Αυτό που ήξερα (και τιμούσα για χρόνια) ως shopping therapy, ήλθε ο Νίκος Σταματίνης να μας το πει 'ψυχική διαταραχή'. Δηλαδή, όχι ακριβώς ο Νίκος, αλλά η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, αφού προηγουμένως έκανε τη σχετική έρευνα. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν (μόνοι) την εξάρτηση από το online shopping ζήτησαν βοήθεια, οι ειδικοί πήραν την ασίστ και κατέληξαν στο ότι η συγκεκριμένη εξάρτηση είναι πιθανό να σχετίζεται με κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO