ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

5 λιγότερο γνωστά ποιήματα του Καρυωτάκη που όμως αξίζει να γνωρίζεις

Με αφορμή τα 123 χρόνια από τη γέννησή του.

Δεν κατάφερε να γίνει πετυχημένος δικηγόρος, δεν κατάφερε να αγαπήσει τη ζωή του δημόσιου υπάλληλου, δεν κατάφερε να αναγνωριστεί ως μεγάλος ποιητής πριν τον θάνατό του.

Διαβάστε περισσότερα

Alexandria Ocasio-Cortez: Η άνοδος μιας γυναίκας που κανείς δεν υπολόγιζε

Από μια απλή σερβιτόρα με δάνειο που έπρεπε να ξεπληρωθεί, στην ταπεινωτική για τον Mark Zuckerberg ανάκριση.

Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι κάπου θα την έχετε ακούσει. Η Αlexandria Ocasio-Cortez είναι η πολύ νέα γυναίκα, μόλις πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 30 της, η οποία έκανε χθες τον Mark Zuckerberg να χάσει τα λόγια του κατά την κατάθεση μπροστά στο Κονγκρέσο με επίκεντρο την απόφαση του Facebook να μην κατεβάζει πολιτικές διαφημίσεις με ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που είχε ως την επιρροή του εκλογικού αποτελέσμος προς όφελος του Donald Trump.

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες στιγμές του Βρούτου, του ανθρώπου που σκότωσε έναν θεό

Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ο πιο περιβόητος απ' τους δολοφόνους του Καίσαρα.

Η εμφύλια μάχη στους Φιλίππους έχει τελειώσει, ο Βρούτος έχει ηττηθεί από τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό -μετέπειτα Αύγουστο Καίσαρα- και έχει αποσυρθεί σε ένα μέρος στο οποίο δεν έχουν ακόμη παρεισφρήσει οι εχθροί. Ο ίδιος, θα γλιτώσει την αιχμαλωσία εξαιτίας του πιστού του φίλου Λουκίλλιου ο οποίος θα παρουσιαστεί σε βάρβαρους στρατιώτες ως Βρούτος και θα συλληφθεί, καθώς εκείνοι αγνοούν την πραγματική μορφή του. Όταν όμως θα τον παρουσιάσουν μπροστά στον Αντώνιο, εκείνος θα τον αναγνωρίσει, θα τον συγχωρέσει γι' αυτό του το τέχνασμα, εξυμνώντας τη γενναιότητά του και θα πει το ιστορικό "ψάχνατε για έναν εχθρό, αλλά μου φέρατε έναν φίλο".

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες που σκότωναν Έλληνες στο πλευρό των Περσών

Με αφορμή τη σύσταση Επιτροπής για τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών θυμόμαστε ότι η ιστορία δεν είναι ποτέ τόσο απλή.

Καταρχάς πολλοί Έλληνες πολέμησαν διαχρονικά δίπλα στους Πέρσες, άλλοι αναγκαστικά, ως υπόδουλοι και άλλοι ως μισθοφόροι με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των 10.000 του Ξενοφώντα, η επιστροφή των οποίων έμεινε γνωστή ως 'η Κάθοδος των Μυρίων', αλλά και των Αθηναίων (με αρχηγό τον στρατηγό Χάρη) και των 5.000 Θηβαίων που πολέμησαν στην εξέγερση του Αρτάβαζου Β΄εναντίον του νόμιμου Πέρση βασιλιά (και στη συνέχεια χρηματίστηκαν απ' αυτόν και πρόδωσαν τον Αρτάβαζο).

Διαβάστε περισσότερα

Η Equal Society αποδεικνύει ότι η εξάλειψη της φτώχειας είναι εφικτή

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας επισκεφτήκαμε το κέντρο σίτισης της Εqual Society.

H Εqual Society είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο λειτουργίας της. Βρεθήκαμε στο κέντρο σίτισης στον Κολωνό και συναντήσαμε τον Φώτη και τον Ηλία, που βρίσκονται στην Εqual Society από τότε που ξεκίνησε, μας ξενάγησαν στον χώρο και μίλησαν για το όραμα και τις δράσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σκυλί μου έσωσε τη ζωή

Όταν έχεις αγάπη να δώσεις και είσαι ικανός να δεχθείς -ανιδιοτελή- αγάπη, δεν υπάρχει λόγος να μην βάλεις στη ζωή σου ένα ζώο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μείνε μακριά.

Κατ' αρχάς χρόνια πολλά σε όλους, να είμαστε καλά, να έχουμε υγεία και να διεκδικούμε τα όνειρά μας. Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα (4/10), κατηγορία στην οποία ανήκουμε και εμείς οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το αν θεωρούμαστε το πιο εξελιγμένο είδος -με έμφαση στο 'θεωρούμαστε'.

Διαβάστε περισσότερα

Τι διαφορά έχει τελικά το ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ. Το αιώνιο δίλημμα και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ποιος ξέρει τις πραγματικές διαφορές τους; Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να βρει τις ρίζες της διαφωνίας των δυο μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Ο θάνατος του Μάο Τσε Τουνγκ το 1976 είναι ένα ορόσημο για ένα κομμάτι του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Η αποχώρηση από τα εγκόσμια του 'μεγάλου τιμονιέρη' προκάλεσε τριγμούς στους εγχώριους οπαδούς του Μαοϊσμού με αποτέλεσμα την διάσπαση της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) και τη δημιουργία του ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και του Μ-Λ ΚΚΕ. Ιδού και η αρχή της σύγχυσης και της αιώνιας ερώτησης 'ποια είναι η διαφορά τους', που ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7

Print

Οι αγαπημένοι ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων

Από τον Σέρλοκ Χολμς στη Νάνσι Ντρου και από τον Ηρακλή Πουαρό στον Φίλιπ Μάρλοου, οι χαρακτήρες των αστυνομικών βιβλίων έχουν γράψει τη δική τους ιστορία όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στο σινεμά και την τηλεόραση.

POP για τις δύσκολες ώρες

Η Κυψέλη είναι υπερβολικά κουλ

Περιπλανηθήκαμε στα άδυτα της πιο εδώ και τώρα γειτονιάς της Αθήνας.

Social Man
PROMO