ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πώς 'κατασκεύαζαν' τους βασανιστές στη χούντα

'Ο Γιος του Γείτονά σου'. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη δράση και τα βασανιστήρια των ΕΣΑτζήδων.

"Μας χτυπούσανε αλύπητα, μας κλωτσούσανε, μας ποδοπατούσανε... Μέσα σ' όλο αυτό το πράγμα εγώ ένιωθα σαν να να 'μαι κρατούμενος. Φτάσαμε μπροστά στον λόχο (...) μόλις τους είπα ότι είμαι ηθοποιός ήταν ένα σημείο που τους κέντρισε και άρχισαν να με χτυπούν ιδιαίτερα.

Διαβάστε περισσότερα

"Δεν πουλάμε, κύριε..."

Η χούντα, το Πολυτεχνείο και η Δίκη των Συνταγματαρχών μέσα απ' τα μάτια του μικρού τότε μαθητή, Γιάννη Φιλέρη.

Τι ακριβώς ήταν το Πολυτεχνείο; Καλή ερώτηση, σαράντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών μέσα στην δικτατορία; Πώς ακριβώς προσδιορίζεται η αντίσταση κατά της χούντας; Και τι συνέβαινε, πράγματι, εκείνα τα χρόνια στην ελληνική κοινωνία; Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με αυτά που θυμάται, που έζησε, που έχει ακούσει.

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο: "Από τη γωνία Αβέρωφ και Μάρνη, πυροβολούσαν τα παιδιά στην Πατησίων"

Μιλήσαμε με τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό για τη νύχτα του Πολυτεχνείου, την αστυνομική βία και τους νεκρούς στους γύρω δρόμους από τη σκοπιά όσων τα έζησαν.

Η νύχτα της 17ης Νοεμβρίου υπήρξε μια νύχτα πολλών και διασπαρμένων ηρωισμών από ανθρώπους που δεν ήταν ήρωες με την έννοια που το έχουμε εμείς στο κεφάλι μας. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί, φοιτητές, εργάτες, επιστήμονες οι οποίοι αδυνατούσαν να αντέξουν το ανελεύθερο καθεστώς κάτω από το οποίο ζούσαν και, αν το σκεφτείτε, κάτω από το οποίο μεγάλωσαν και ενηλικιώθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα

H μέρα που κατάλαβα ότι άρχισα να αντέχω και πάλι τον εαυτό μου

Όταν φτάνεις στο σημείο να μην θες να μείνεις μόνος, τότε καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα για την αλλαγή.

Όπως κάθε άλλο πρωί, μπήκα στο αυτοκίνητο και κίνησα για τη δουλειά. Παραγωγός ραδιοφωνικού σταθμού με ενημέρωσε πως σήμερα (Τετάρτη 13/11) είναι παγκόσμια ημέρα καλοσύνης. Για να 'βγάλω' και την επαγγελματική μου διαστροφή, δεν έδωσε κάποια λεπτομέρεια για το λόγο της ύπαρξης της ή τους εμπνευστές της.

Διαβάστε περισσότερα

Τελικά, ο Θεός δεν είχε ανάγκη από εισαγγελέα

Μιλήσαμε με δύο ειδικούς για την ιστορική διαδρομή των διώξεων για βλασφημία, παίρνοντας ως αφορμή τη συζήτηση που ξεσηκώθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Χθες ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα επανέρχονταν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 198 και 199 για την κακόβουλη βλασφημία. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις και μια μεγάλη απορία στα social media. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα χώρες που έχουν ενεργούς νόμους περί βλασφημίας (βλ. Πολωνία), η επαναφορά μετά από την κατάργηση θα ήταν ένας νόμος ο οποίος θα αποτελούσε τη μοναδική τέτοια περίπτωση στον δυτικό κόσμο. Καμία άλλη χώρα δεν έχει επαναφέρει έναν νόμο περί βλασφημίας, αφού πρώτα τον είχε καταργήσει.

Διαβάστε περισσότερα

5 λιγότερο γνωστά ποιήματα του Καρυωτάκη που όμως αξίζει να γνωρίζεις

Με αφορμή τα 123 χρόνια από τη γέννησή του.

Δεν κατάφερε να γίνει πετυχημένος δικηγόρος, δεν κατάφερε να αγαπήσει τη ζωή του δημόσιου υπάλληλου, δεν κατάφερε να αναγνωριστεί ως μεγάλος ποιητής πριν τον θάνατό του.

Διαβάστε περισσότερα

Alexandria Ocasio-Cortez: Η άνοδος μιας γυναίκας που κανείς δεν υπολόγιζε

Από μια απλή σερβιτόρα με δάνειο που έπρεπε να ξεπληρωθεί, στην ταπεινωτική για τον Mark Zuckerberg ανάκριση.

Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι κάπου θα την έχετε ακούσει. Η Αlexandria Ocasio-Cortez είναι η πολύ νέα γυναίκα, μόλις πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 30 της, η οποία έκανε χθες τον Mark Zuckerberg να χάσει τα λόγια του κατά την κατάθεση μπροστά στο Κονγκρέσο με επίκεντρο την απόφαση του Facebook να μην κατεβάζει πολιτικές διαφημίσεις με ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που είχε ως την επιρροή του εκλογικού αποτελέσμος προς όφελος του Donald Trump.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO