ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι τελευταίες στιγμές του Βρούτου, του ανθρώπου που σκότωσε έναν θεό

Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ο πιο περιβόητος απ' τους δολοφόνους του Καίσαρα.

Η εμφύλια μάχη στους Φιλίππους έχει τελειώσει, ο Βρούτος έχει ηττηθεί από τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό -μετέπειτα Αύγουστο Καίσαρα- και έχει αποσυρθεί σε ένα μέρος στο οποίο δεν έχουν ακόμη παρεισφρήσει οι εχθροί. Ο ίδιος, θα γλιτώσει την αιχμαλωσία εξαιτίας του πιστού του φίλου Λουκίλλιου ο οποίος θα παρουσιαστεί σε βάρβαρους στρατιώτες ως Βρούτος και θα συλληφθεί, καθώς εκείνοι αγνοούν την πραγματική μορφή του. Όταν όμως θα τον παρουσιάσουν μπροστά στον Αντώνιο, εκείνος θα τον αναγνωρίσει, θα τον συγχωρέσει γι' αυτό του το τέχνασμα, εξυμνώντας τη γενναιότητά του και θα πει το ιστορικό "ψάχνατε για έναν εχθρό, αλλά μου φέρατε έναν φίλο".

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες που σκότωναν Έλληνες στο πλευρό των Περσών

Με αφορμή τη σύσταση Επιτροπής για τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών θυμόμαστε ότι η ιστορία δεν είναι ποτέ τόσο απλή.

Καταρχάς πολλοί Έλληνες πολέμησαν διαχρονικά δίπλα στους Πέρσες, άλλοι αναγκαστικά, ως υπόδουλοι και άλλοι ως μισθοφόροι με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των 10.000 του Ξενοφώντα, η επιστροφή των οποίων έμεινε γνωστή ως 'η Κάθοδος των Μυρίων', αλλά και των Αθηναίων (με αρχηγό τον στρατηγό Χάρη) και των 5.000 Θηβαίων που πολέμησαν στην εξέγερση του Αρτάβαζου Β΄εναντίον του νόμιμου Πέρση βασιλιά (και στη συνέχεια χρηματίστηκαν απ' αυτόν και πρόδωσαν τον Αρτάβαζο).

Διαβάστε περισσότερα

Η Equal Society αποδεικνύει ότι η εξάλειψη της φτώχειας είναι εφικτή

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας επισκεφτήκαμε το κέντρο σίτισης της Εqual Society.

H Εqual Society είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο λειτουργίας της. Βρεθήκαμε στο κέντρο σίτισης στον Κολωνό και συναντήσαμε τον Φώτη και τον Ηλία, που βρίσκονται στην Εqual Society από τότε που ξεκίνησε, μας ξενάγησαν στον χώρο και μίλησαν για το όραμα και τις δράσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σκυλί μου έσωσε τη ζωή

Όταν έχεις αγάπη να δώσεις και είσαι ικανός να δεχθείς -ανιδιοτελή- αγάπη, δεν υπάρχει λόγος να μην βάλεις στη ζωή σου ένα ζώο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μείνε μακριά.

Κατ' αρχάς χρόνια πολλά σε όλους, να είμαστε καλά, να έχουμε υγεία και να διεκδικούμε τα όνειρά μας. Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα (4/10), κατηγορία στην οποία ανήκουμε και εμείς οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το αν θεωρούμαστε το πιο εξελιγμένο είδος -με έμφαση στο 'θεωρούμαστε'.

Διαβάστε περισσότερα

Τι διαφορά έχει τελικά το ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ. Το αιώνιο δίλημμα και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ποιος ξέρει τις πραγματικές διαφορές τους; Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να βρει τις ρίζες της διαφωνίας των δυο μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Ο θάνατος του Μάο Τσε Τουνγκ το 1976 είναι ένα ορόσημο για ένα κομμάτι του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Η αποχώρηση από τα εγκόσμια του 'μεγάλου τιμονιέρη' προκάλεσε τριγμούς στους εγχώριους οπαδούς του Μαοϊσμού με αποτέλεσμα την διάσπαση της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) και τη δημιουργία του ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και του Μ-Λ ΚΚΕ. Ιδού και η αρχή της σύγχυσης και της αιώνιας ερώτησης 'ποια είναι η διαφορά τους', που ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαεφτά ατελείωτες μέρες ως επισκέπτης σε δημόσιο νοσοκομείο

Ένα δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί πια να στηρίζεται σε ηρωισμούς.

Όταν μπήκα στο ασανσέρ ένα από τα πολλά απογεύματα που πηγαινοήλθα στο νοσοκομείο, μια ηλικιωμένη και εμφανώς καταπονημένη από τη σωματική και τη συναισθηματική πίεση, προφανώς συνοδός κάποιου από τους ασθενείς, έδειχνε τα πόδια της που πρήστηκαν από την ορθοστασία σε μια άλλη κυρία -μάλλον λίγα χρόνια νεότερη- στο πλάι της. Όταν άνοιξε η πόρτα του ασανσέρ και βγήκε προς τα έξω μονολόγησε "όλοι οι άνθρωποι να γίνουν καλά, σε κανέναν δεν αξίζει το νοσοκομείο".

Διαβάστε περισσότερα

Απ' το προφητικό φέιγ βολάν στο μοιραίο λάθος: Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, ο βουλευτής έπεφτε νεκρός από σφαίρες της 17 Νοέμβρη στην είσοδο του γραφείου του. Το Oneman φέρνει ξανά στο φως γνωστές και άγνωστες ιστορίες.

Ήταν το 39ο χτύπημα της '17 Νοέμβρη', συμπεριλαμβανομένων ληστειών και βομβιστικών επιθέσεων. Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, στις 7:58 το πρωί, δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Τέσσερις σφαίρες τον τραυμάτισαν θανάσιμα στην Ομήρου, όπου ήταν το γραφείο του, πριν εκπνεύσει στον 'Ευαγγελισμό'. Δύο κι άλλες δύο όταν πια είχε πέσει κάτω -μπροστά στο ασανσέρ-, για να τον αποτελειώσουν. Ο 31χρονος -τότε- Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή με το διάσημο 45αρι (Colt, Model 1911 Α1) της '17Ν'. Ο 'φαρμακοχέρης', όπως τον αποκαλούσαν στην ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO