ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πιο φριχτό έγκλημα που έγινε ποτέ τα Χριστούγεννα

Πώς ένας ψυχρός δολοφόνος σκότωσε τη γυναίκα του και άλλους 8 συγγενείς του μέσα σε λίγη ώρα.

Τι λες όταν βλέπεις τον αγαπημένο σου θείο να μπαίνει στο σπίτι ντυμένος Άγιος Βασίλης παραμονή Χριστουγέννων; "Πάλι τα ίδια, μας εχει ζαλίσει κάθε χρόνο με τις παλαβομάρες του;" και συνεχίζεις να παίζεις PlayStation. Τι λες όμως όταν μπαίνει μέσα κρατώντας ένα μεγάλο κουτί, τυλιγμένο σαν να πρόκειται να σου χαρίσει το πιο επικό δώρο όλων των εποχών;

Διαβάστε περισσότερα

Ο άγνωστος διωγμός των Εβραίων στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα Αμερικανοί στρατιώτες έδιωξαν βίαια χιλιάδες Εβραίους απ' τα σπίτια τους.

Με αυτόν τον ακραίο και τελικά ανεπιτυχή τρόπο, ο στρατηγός Γκραντ προσπάθησε να ελέγξει το τεράστιο και παράνομο εμπόριο λαθραίου βαμβακιού, για το οποίο οι αρχές της εποχής κατηγορούσε τους Εβραίους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπόριου οφείλουμε να πούμε ότι το 'έτρεχαν' οι ίδιοι οι αξιωματικοί του, αλλά ναι, αυτούς δεν τους αγγίζεις, έχεις κι έναν πόλεμο να κερδίσεις. Τους αδύναμους όμως μπορείς να τους τσακίσεις.

Διαβάστε περισσότερα

"Ήμουν μπροστά όταν ο Κορκονέας σκότωσε τον Γρηγορόπουλο"

10 χρόνια μετά, ένας αυτόπτης μάρτυρας θυμάται.

Ο Παναγιώτης Βελισσάρης ήταν εκεί όταν o ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Τον είδε να σηκώνει το πιστόλι, να πυροβολεί, να βρίζει, να ξαναπυροβολεί και να φεύγει σαν να μη συνέβη τίποτα. Είδε τον Αλέξανδρο πεσμένο στο έδαφος, τα πρόσωπα των φίλων του να παγώνουν, το ασθενοφόρο να φτάνει λίγα λεπτά μετά και τους διασώστες να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Ήταν μπροστά, φέροντας μέχρι και σήμερα την ιστορική ευθύνη να διατηρεί ζωντανές τη μνήμη και την αλήθεια.

Διαβάστε περισσότερα

15 χρονών νεκρός: Μιλήσαμε με τη γενιά του Γρηγορόπουλου

Τι σκέφτονται σήμερα οι μαθητές που πήραν μέρος στα γεγονότα του Δεκέμβρη.

Τα παιδιά της εξέγερσης του Δεκέμβρη μεγάλωσαν. Σπουδάζουν, δουλεύουν, φτιάχνουν τη ζωή τους εδώ ή στο εξωτερικό -κυρίως στο εξωτερικό-, συζούν, νοικιάζουν σπίτια που πρέπει να πληρώνουν μόνα τους, χωρίζουν, τα βράδια βλέπουν σειρές ή ταινίες, τα πρωινά πλένουν τα πρόσωπά τους χωρίς να τους κυνηγούν οι γονείς τους. Το σχολείο, τα φροντιστήρια, όσα τους απασχολούσαν στα 15 τους έχουν θαφτεί στο παρελθόν, μαζί με τις υπόλοιπες χρονιές που τα συνόδευσαν στο σήμερα, μαζί με κάποια απ' τα πιο αφελή όνειρά τους.

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Cyberpunk: το μέλλον που έφτασε αλλά δεν ήρθε

Από το Blade Runner μέχρι το Judge Dredd, το υποείδος του science fiction μάς χάρισε πολύ δυνατές εικόνες από τα προσεχώς.

Μετά τα μισά του 20ού αιώνα και αφού η ανθρωπότητα άρχισε να επουλώνει πολύ αργά τις πληγές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να ξαναβλέπει προς το μέλλον της. Και το μέλλον αυτό, όπως περίπου ισχύει και σήμερα, ήταν συνυφασμένο με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γοργοπόταμος μέσα απ' τη βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια γραφόταν το μεγαλύτερο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

"Η γέφυρα που επιλέχθηκε ήταν αυτή του Γοργοπόταμου. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 50 αντάρτες του ΕΔΕΣ και 12 Άγγλοι σαμποτέρ. Το σχέδιο ανατίναξης ήταν του Μάγιερς, το τελικό σχέδιο όμως της επίθεσης για την κατάληψη της γέφυρας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανατίναξή της, εκπονήθηκε από τον Άρη, λίγες ώρες πριν χτυπήσουν οι αντάρτες. Αυτές οι ώρες ήταν και πολύ κρίσιμες για το ηθικό των ανταρτών."

Διαβάστε περισσότερα

Πόσοι ήταν τελικά οι νεκροί του Πολυτεχνείου;

Η ιστορικός Ελένη Κούκη απαντάει στις ερωτήσεις μας για τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, τη φιλολογία που στήνεται γύρω από αυτή και τα εγκλήματα της Δικτατορίας.

Τα τελευταία χρόνια, έρχεται σχεδόν τελετουργικά, μαζί με τους εορτασμούς για τη 17η Νοεμβρίου, μια συζήτηση που προσπαθεί να υπονομεύσει την ίδια την επέτειο και ξεκινάει από μια εξωφρενική φιλολογία που έχει ως πυρήνα της την άρνηση των νεκρών του Πολυτεχνείου φτάνοντας τελικά μέχρι τη συνολική υποτίμηση της Μεταπολίτευσης (λόγω της μετέπειτα πορείας των συμμετεχόντων στην εξέργερση) και τη σχετικοποίηση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Όλος αυτός ο λόγος συνειδητά αποκρύπτει ιστορικά στοιχεία, έρευνες και τεκμήρια, πληθώρα των οποίων είναι πολύ εύκολα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO