LONGREADS

Αν θες να προσφέρεις και δεν ξέρεις πώς, αυτοί είναι οι άνθρωποί σου

Μιλήσαμε με τα παιδιά που τρέχουν την ethelon, τον μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό στην Ελλάδα, για τις δράσεις, τους στόχους και τη φιλοσοφία τους.

Στην σημερινή Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων, του διχασμού και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κάθε κοινωνική δράση προσφοράς και εθελοντισμού είναι αξιέπαινη κι όπως θα έχεις αντιληφθεί, προσπαθούμε διαρκώς να ανακαλύπτουμε και να παρουσιάζουμε τέτοιες προσπάθειες.

Είμαι σίγουρος, ότι διαβάζοντας θέματα τέτοιου ύφους, αρκετός κόσμος θα αναρωτιέται πώς μπορεί κι ο ίδιος να βοηθήσει και να έρθει σε επαφή με ομάδες και δράσεις που έχουν σαν στόχο την στήριξη ανθρώπων που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Είμαι ακόμη πιο σίγουρος, ότι αρκετός νέος κόσμος, βρίσκει τον εαυτό του να διαθέτει αμέτρητο χρόνο, όρεξη και διάθεση για έργο και δημιουργία, δίχως να ξέρει προς τα πού να τα διοχετεύσει.

Αυτές ακριβώς τις ανάγκες έρχεται να καλύψει η ethelon, ένας πρωτοπόρος οργανισμός που συνδέει εθελοντές, ΜΚΟ κι εταιρείες και γεννήθηκε έπειτα απ’ τη σύμπραξη της GloVo με την Volunteer4Greece.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Εμείς, περάσαμε ένα μεσημέρι στα γραφεία της ομάδας, συζητώντας για τις δράσεις, τους μελλοντικούς στόχους και τη φιλοσοφία του οργανισμού, οι άνθρωποι του οποίου μετράνε ήδη στην πλάτη τους 4 χρόνια δράσης, συνεργασία με περισσότερες από 210 ΜΚΟ και 10.000 εθελοντές, διοργάνωση 250 event και 200 κοινωνικών δράσεων. Όχι κι άσχημα έτσι;

Εκεί μας περίμενε ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, τον οποίο γνώρισες και μέσα απ’ το απόλυτα πετυχημένο Career Fair.4all, η Σύλβια Κοτρώτσου κι όλη η υπόλοιπη ομάδα της ethelon.

Η γέννηση της ethelon

Η ethelon προέκυψε ως αποτέλεσμα της ένωσης δύο εθελοντικών οργανισμών, της Volunteer4Greece και της GloVo. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Απ’ τον Σεπτέμβριο του 2012 που ξεκίνησαν και οι δύο οργανισμοί, είχαμε μια παράλληλη πορεία. Εμείς συνδέαμε εθελοντές με event, αυτοί εθελοντές με ΜΚΟ. Τα 3 αυτά χρόνια προχωρήσαμε παράλληλα, εμείς εξελιχθήκαμε κάνοντας και τις δικές μας κοινωνικές δράσεις όπως το Career Fair.4all, ενώ η Volunteer4Greece, εκτός του να βοηθάει τις ΜΚΟ να βρουν εθελοντές, ανέλαβε και να τις εκπαιδεύσει μέσω σεμιναρίων, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιούν τους εθελοντές καλύτερα”.

(Ο Κωσταπάνος)

Είχαμε μια μικρή συνεργασία αυτά τα 3 χρόνια, όταν ψάχναμε κάποια επαφή με ΜΚΟ μας βοηθούσαν κι εμείς τους βοηθούσαμε να βρουν εθελοντές για event. Πριν το Career Fair.4all, ήρθαμε σε επαφή με τον Αλέξανδρο Φουρλή, ο οποίος είναι ιδρυτής του kariera.gr και του Volunteer4Greece και φυσικά μας βοήθησε πολύ να τρέξουμε αυτή τη δράση. Δουλεύοντας ουσιαστικά απ’ τα γραφεία τους για ένα δίμηνο, συνειδητοποιήσαμε ότι σαν οργανισμοί είχαμε πιο πολλά κοινά από διαφορές και κάναμε τις πρώτες σκέψεις ένωσης. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι τα δυνατά σημεία του ενός ήταν οι αδυναμίες του άλλου. Εμείς είχαμε τον κόσμο, την ενέργεια κι έναν άνθρωπο που ήθελε να το τρέξει αλλά λόγω ηλικίας μας έλειπε η οργάνωση κι η εμπειρία. Οι άνθρωποι του Volunteer4Greece απ’ την άλλη, έχουν εργαστεί για χρόνια, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και διέθεταν τις γνώσεις του πώς να τρέξεις και να αναπτύξεις έναν οργανισμό”.  

Οι πρώτες συζητήσεις για συγχώνευση είχαν ξεκινήσει απ’ τον περασμένο Δεκέμβρη κι αυτή ολοκληρώθηκε τελικά την πρώτη εβδομάδα του Μάιου. Απ’ το να υπάρχουν διαφορετικοί οργανισμοί που κάνουν μικρά πράγματα, προτιμήσαμε να είμαστε η ναυαρχίδα του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Είτε είσαι εθελοντής και θες να βοηθήσεις σ’ ένα event ή σε μια ΜΚΟ, είτε είσαι ΜΚΟ και ψάχνεις για εθελοντές ή να ενημερωθείς μέσα από ένα σεμινάριο, μπορείς να απευθυνθείς σ’ εμάς”.

Η φιλοσοφία κι οι στόχοι της

 

Μεγαλύτερος οργανισμός, μεγαλύτεροι στόχοι. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις της ethelon;

Στόχος μας είναι να υπάρχει μια σχέση εφ’ όρου ζωής με τους εθελοντές. Από μαθητής δηλαδή, είτε μόνος του είτε μέσω ενός σχολείου, στη συνέχεια ως φοιτητής που είναι και το μεγάλο μας κοινό και αργότερα σαν εργαζόμενος που είναι το νέο μας πρόγραμμα που το τρέχουμε σε συνεργασία με τις εταιρείες. Απ΄τον Φεβρουάριο θα έχουμε και το νέο μας πρότζεκτ για τους 65+, τους συνταξιούχους. Θέλουμε σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου κι αν είσαι να μπορείς ν’ ασχοληθείς με τον εθελοντισμό”.

Αυτό που θέλουμε να φέρουμε είναι η συνέχεια στις δράσεις, για παράδειγμα μπορεί το Career Fair4.all να έχει τελειώσει εδώ και μήνες όμως εμείς συνεχίζουμε καθημερινά να δουλεύουμε γύρω απ’ αυτό, με έρευνες σχετικά με το νομικό πλαίσιο. Δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα απλά για να τα κάνουμε, θέλουμε να έχουν αντίκτυπο οι δράσεις μας, αν δεν είναι ουσιαστική η βοήθεια δεν έχει ουσία ο εθελοντισμός κι η φιλανθρωπία. Σκοπεύουμε ο αντίκτυπός μας να επηρεάζει και έμμεσα, ευαισθητοποιώντας κι ενεργοποιώντας τους υπόλοιπους φορείς με τις δράσεις μας”.

 

Τα εταιρικά εθελοντικά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς, διότι οι περισσότεροι εθελοντές μας είναι από 18 μέχρι 24. Στη συνέχεια συνήθως βρίσκουν κάποια δουλειά κι αφήνουν τον εθελοντισμό. Μια έρευνα του Volunteer4Greece έδειξε ότι απ’ τα 25 μέχρι τα 65, εθελοντής στην Ελλάδα είναι μόλις 1 στους 10. Βασικός μας στόχος λοιπόν είναι να αυξήσουμε αυτό το νούμερο, αν καταφέρουμε τον έναν εργαζόμενο να τους κάνουμε 2, θα είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί σ’ αυτή την ηλικία βρίσκεται το πιο δημιουργικό και ικανό κομμάτι”.   

Ένας άλλος σημαντικός στόχος μας, είναι το pro bono volunteering. Για παράδειγμα, μόλις ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το Myrtillo και τα Flocafe Espresso Rooms. Τα Flocafe Espresso Rooms θα μπορούσαν να τους έχουν δώσει χρήματα ή να τους φτιάξουν το χώρο. Αν’ αυτού, έχουμε ξεκινήσει μηνιαίες συναντήσεις με τον περιφερειακό διευθυντή της αλυσίδας και την κυρία Κληροπούλου απ’ το Myrtillo, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με στόχο την προσφορά τεχνογνωσίας η οποία θα μείνει στον οργανισμό και θα αναπτυχθεί μαζί του”.  

Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας χώρος προβληματισμού, στις δύσκολες στιγμές που ζει η κοινωνία μας, είτε για να δώσουμε λύση, είτε για να βοηθήσουμε ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους

Ο καθένας έρχεται για διαφορετικό λόγο, είναι άτομα που θέλουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Άτομα που βρίσκονται στο σημείο Α και θέλουν να πάνε στο σημείο Β με όχημα τον εθελοντισμό, είτε αυτό σημαίνει ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, είτε δικτύωση. Είναι ικανότητες που παίρνεις μαζί σου, αναπτύσσεσαι σαν άνθρωπος και βρίσκεις αυτό που σου αρέσει”.

Οι δράσεις της ethelon

 

Αν και μετράει λίγους μήνες ζωής, η ethelon έχει προλάβει ήδη να διοργανώσει σημαντικές δράσεις και να βοηθήσει σημαντικά στην τέλεση μεγάλων event, με τον εθελοντισμό πάντοτε σε πρώτο πλάνο.

Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά με τα εταιρικά εθελοντικά προγράμματα. Τον Οκτώβριο κάναμε 5 κοινωνικές δράσεις με την Mondelez, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σ’ ένα κοινωνικό μαγείρεμα μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Α.μεΑ. ‘Το Εργαστήρι’ που απασχολεί άτομα με νοητική στέρηση και δημιούργησαν activity kits για τους πρόσφυγες. Εμείς με λίγα λόγια ενώνουμε τις εταιρείες με τις ανάγκες των οργανισμών. Πριν τις δράσεις κάνουμε μια έρευνα σχετικά με το τι θέλουν οι εργαζόμενοι, έπειτα γυρνάμε στις πραγματικές ανάγκες των ΜΚΟ και κοιτάμε να τις καλύψουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις ΜΚΟ κι όχι τις δύο πιο δημοφιλείς που βοηθάνε όλοι και ίσως να μην το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη”.

Στις 3 Δεκέμβρη που ήταν η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, τρέξαμε δύο δράσεις. Μια συνεργασία με την L’Oreal, όπου η καθηγήτρια κυρία Ρηγοπούλου προσέφερε στους εργαζομένους ένα σεμινάριο για το diversity και οι εργαζόμενοι έφτιαξαν ένα δικό τους βίντεο στην νοηματική για να εισαχθούν στον κόσμο της διαφορετικότητας. Επίσης, στο Taxibeat μίλησαν 2 άτομα με αναπηρία για να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και στο πώς μπορούν να εντάξουν αυτούς τους ανθρώπους στις υπηρεσίες τους”.

(Η Σύλβια)

Στις 5 Δεκέμβρη που ήταν η παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, βρεθήκαμε σε διάφορα πανεπιστήμια ρωτώντας τους φοιτητές για τη σχέση τους με τον εθελοντισμό και πού θα τους ενδιέφερε να βοηθήσουν. Ακόμη έφτιαξαν κάρτες για παιδιά σε ιδρύματα όπως το Χατζηκώνστα και κλήθηκαν να κάνουν 10 καλές πράξεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Στις 9 και 10 Δεκέμβρη βοηθήσαμε με 50 εθελοντές το φεστιβάλ του ΠΕΚ ΑμεΑ στο ΣΕΦ, όπου είχε εργαστήρια, θέατρα και δραστηριότητες για άτομα με αναπηρία.  Επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου στολίσαμε το ίδρυμα Χατζηκώνστα που υποστηρίζει 220 παιδιά που μεγαλώνουν μακριά απ’ τις οικογένειές τους”.

Πλέον δεν κοιτάμε μόνο μια συγκεκριμένη δράση, αντίθετα υποστηρίζουμε περισσότερες από 210 ΜΚΟ καθημερινά, είτε χρειάζονται εθελοντές, είτε γνώσεις για ένα μικρό ή μεγαλύτερο πρότζεκτ. Τον τελευταίο μήνα έχουν βρει θέση σαν εθελοντές σε διαφορετικές ΜΚΟ περισσότεροι από 300 άνθρωποι

Ο εθελοντής έρχεται σ’ επαφή μαζί μας και συμπληρώνει την αίτηση στο ειδικό template, ανάλογα με το τι θέλει να προσφέρει. Εμείς απ’ την άλλη επικοινωνούμε με καινούριες ΜΚΟ που πιθανώς να μην ξέρουν τη λειτουργία μας”.   

 

Θα θέλαμε να αποτελέσουμε την πλατφόρμα στην οποία ο εθελοντής θα μπορεί να γνωρίσει όλο το φάσμα της δράσης των ΜΚΟ, μια πλήρης καταγραφή του τι υπάρχει εκεί έξω, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να βρει αυτό που θέλει να κάνει”.

Εκτός απ’ τις κοινωνικές δράσεις, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μεγάλα event, διότι είναι εύκολο να κάνει κάποιος το πρώτο του βήμα στον εθελοντισμό. Τον Σεπτέμβρη τρέξαμε το Athens Bar Show και το 55-60% δεν είχε ασχοληθεί ξανά με τον εθελοντισμό. Είμαστε το πρώτο βήμα κάποιου για να γίνει εθελοντής κι από εκεί και πέρα μπορεί να εξελιχθεί. Αν μετά κάποιος φύγει για να πάει σε μια ΜΚΟ, ναι μεν εμείς χάνουμε έναν εθελοντή, όμως του έχουμε προσφέρει ένα μονοπάτι για να πάει μπροστά”.

Τα μελλοντικά πρότζεκτ της ομάδας

 

Ένα πρότζεκτ που ετοιμάζουμε είναι ο εθελοντισμός για τους 65+, όσους δηλαδή μόλις βγήκαν στη σύνταξη μετά από πολλά χρόνια εργασίας. Αυτό θα μπορεί να γίνει με 4 τρόπους. Με pro bono volunteering, δηλαδή κάποιος που ήταν 40 χρόνια λογιστής θα μπορεί να βοηθάει κάποια ΜΚΟ με τα λογιστικά της μια φορά την εβδομάδα. Αν δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τεχνογνωσία θα μπορεί να βοηθάει πιο γενικά από άλλα πόστα, όπως για παράδειγμα σαν οδηγός. Ο τρίτος τρόπος είναι να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πώς μπορούν να χρησιμοποιούν υπολογιστές και την τεχνολογία και τέλος, ένα πιο ψυχαγωγικό πλαίσιο, όπως μια ενέργεια που είχαμε κάνει όπου είχαν επισκεφτεί μια μέρα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών”.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναλάβαμε πριν μερικές ημέρες και τη διαχείριση των εθελοντών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα πάρα πολύ μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανέβουμε επίπεδο”.

Ο λόγος στους εθελοντές

Ζητήσαμε απ’ τον Μάνο και την Αύρα, δύο απ’ τα παιδιά που εντάχθηκαν στην ομάδα ως εθελοντές και βλέπουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται μέσα στην ethelon, να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους, τους λόγους που τους οδήγησαν στον εθελοντισμό και τα οφέλη που έχουν αποκομίσει.

Μάνος Βασιλάκης, 23 ετών

 

Ο εθελοντισμός για μένα ξεκίνησε από έναν άλλο φίλο μου ο οποίος ήταν ήδη στην ethelon. Μου μίλησε για το πρώτο του event και αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον, είμαι απ’ τους ανθρώπους που τους αρέσει να βοηθάνε, ειδικά τώρα που έχω πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά κι όταν βρω εργασία δεν σκοπεύω να σταματήσω τον εθελοντισμό, μ’ αρέσει να βοηθάω, έχω κάνει φίλους αλλά και γνωριμίες πάνω στο επάγγελμά μου. Ο εθελοντισμός μ’ έχει βοηθήσει στο να αναλάβω περισσότερη δράση, ξέρω πώς μπορώ να βοηθήσω πια. Bοήθησα ως εθελοντής στο σεμινάριο της Emfasis Foundation για τις αρχές του streetwork και το πως δουλεύεις με ευάλωτες ομάδες και πλέον γνωρίζω καλύτερα πώς μπορώ να συνδράμω και να συμπεριφερθώ. Σε κάθε event προσκαλώ και τους φίλους μου να έρθουν, ήδη δύο άτομα ενδιαφέρονται να μπουν στην ομάδα”.

Αύρα Μπακούρου, 24 ετών

 

Όταν τελείωσα με τη σχολή μου, πέρασα μια περίοδο κατά την οποία ψαχνόμουν. Έμαθα τότε ότι υπάρχει η GloVo κι ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω σε διάφορες δράσεις. Ήταν μια πρόκληση για μένα, να βρεθώ σε μια ομάδα, να γνωρίσω καινούρια άτομα και να προσφέρω, αλλά και μια ευκαιρία να δοκιμάσω διάφορα πράγματα και να δω τι μου ταιριάζει επαγγελματικά.  Ξεκίνησα, μου άρεσε πολύ, κατάλαβα μέσα απ’ τη συμμετοχή μου στις δράσεις με ποιον τομέα θέλω να ασχοληθώ και σιγά-σιγά εξελίχθηκα. Μέσα απ’ την ethelon μπορείς να εξελιχθείς, να αναλάβεις πιο υπεύθυνες θέσεις, δεν μένεις στάσιμος. Πλέον συνεχίζω ως συντονίστρια αλλά και στο κομμάτι του εταιρικού εθελοντισμού. Αν βρω δουλειά θα συνεχίσω να βοηθάω, πλέον τα παιδιά εδώ είναι για μένα σαν οικογένεια, δεν μπορώ να φανταστώ να μην έρχομαι και να μην προσφέρω. Σε κάποιον που διστάζει θα του πρότεινα απλά να έρθει και να μην το σκεφτεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δεθεί αμέσως με την ομάδα”.

 

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, Γενικός Διευθυντής και Συνιδρυτής του οργανισμού Ethelon, θα μιλήσει στο πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για τα οφέλη του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία κι όχι μόνο.

Το πρώτο συνέδριο Game Changer in CSR & Social Impact υποστηρίζει η εταιρεία Global Sustain. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα CSR Review, CSR Week, CSRNews.gr, BusinessNews.gr, ο ΑΝΤ1, η HuffPost Greece και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου.