LONGREADS

Η Equal Society αποδεικνύει ότι η εξάλειψη της φτώχειας είναι εφικτή

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας επισκεφτήκαμε το κέντρο σίτισης της Εqual Society.

H Εqual Society είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο λειτουργίας της. Βρεθήκαμε στο κέντρο σίτισης στον Κολωνό και συναντήσαμε τον Φώτη και τον Ηλία, που βρίσκονται στην Εqual Society από τότε που ξεκίνησε, μας ξενάγησαν στον χώρο και μίλησαν για το όραμα και τις δράσεις τους.

Φώτης: Η φτώχεια, εκτός από βιολογική κατάσταση, είναι και κατάσταση του νου και της ψυχής. Η Equal Society προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν στον εαυτό τους. Οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από την κατάσταση της φτώχειας. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τη φτώχεια δίνοντας ένα πιάτο φαγητό, αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι. Αλλιώς απλώς διαιωνίζουμε ένα πρόβλημα. Η Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας έχει ως στόχο καλές πρακτικές που θα κάνουν τον άνθρωπο να ξεφύγει από αυτό. Είναι σημαντικό ο κάθε φορέας να μην μένει στις συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά να κάνει και το βήμα παραπάνω.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου–Watkinson

Το κέντρο σίτισης δεν προσφέρει απλώς γεύματα στους επισκέπτες της δομής. Πρόκειται για έναν πολυχώρο, που άλλες ώρες θυμίζει οικογενειακή ταβέρνα, άλλες σινεμά, άλλες κέντρο βιβλίου, άλλες καλλιτεχνικό εργαστήρι, και που αναδιαμορφώνεται μαζί και για τους επισκέπτες του.

Φώτης: Kαθημερινά έρχονται στο συσσίτιο 200 άτομα. Είχαμε μία επιλογή ή θα δίναμε το τάπερ και ο χώρος θα ήταν για 500 ανθρώπους ή θα βάζαμε τραπέζια για να νιώθεις καλά που είσαι εδώ, σαν να είσαι μέλος μιας παρέας, μιας οικογένειας, και επιλέξαμε το δέυτερο. Ο χώρος είναι απόλυτα αξιοπρεπής, όλοι κάθονται σαν παρέα, συζητούν, κάνουν φιλίες. Αναρτούμε καθημερινά αναγγελίες εργασίας βασισμένες στο προφίλ των ανθρώπων που είναι εδώ. Στον μαυροπίνακα ο καθένας γράφει τις ευχές του. Έχουμε δανειστική βιβλιοθήκη. Έχουμε στον τοίχο το δέντρο των ευχών, που κρεμάσαμε ζωγραφιές προσφυγόπουλων, αλλά και ένα γράφιτι που είναι το κόσμημά μας.

Δεν είναι απρόσωπος χώρος, είναι ένα μικρό εστιατόριο γειτονιάς, το οποίο στόχο δεν έχει μόνο να καταπολεμήσει τη φτώχεια ως προς τη βιολογική ανάγκη, αλλά να αλλάξει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Να μπορέσουν δηλαδή να βγουν από αυτό το τέλμα μέσω παράλληλων δράσεων. Είτε μέσω αναζήτησης απασχόλησης είτε μέσω της θεατρικής ομάδας είτε μέσω παρουσιάσεων βιβλίου είτε μουσικές βραδιές είναι ένας πολυδύναμος χώρος, που προσφέρει πολλές εναλλακτικές.

Η Equal Society έχει 5 κοινωνικές δομές. Δύο κοινωνικά συσσίτια, ένα κοινωνικό φαρμακείο και ένα κέντρο αστέγων. Και παράλληλα πολλές πρωτοβουλίες. Κάθε χρόνο δίνει 50 υποτροφίες πλήρους φοίτησης στα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όπως στην ΑΣΟΕΕ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο BC, στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ κα. Με το πρόγραμμα E-gnosis γίνεται εκμάθηση Η/Υ και Αγγλικών δωρεάν. Βρίσκεται σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή για την επανένταξη προσφύγων με αναπηρία μέσω παραολυμπιακού αθλητισμού και με το ΚΕΘΕΑ για την επανένταξη των τοξικοεξαρτώμενων μέσω adventure sports. Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα εργαστήρια για τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ. Έχει ένα τεράστιο εύρος δράσεων, που είναι πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις. Εκπαίδευση, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, για να γίνει κάθε άνθρωπος πρωταγωνιστής της ζωής του.

Φώτης: Ο χώρος αυτός είναι μια απάντηση στο ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αρκεί να έχεις τη θέληση.

Ηλίας: Εμείς θα μπορούσαμε απλά να δίνουμε φαγητό. Αυτή η δομή είναι μια δομής καταπολέμησης της φτώχειας και όχι μόνο παροχής γεύματος. Στόχος μας είναι η επανένταξη. Εδώ έρχονται άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους και το σπίτι τους. Νιώθουν ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο που να μπορούν να πάθουν. Το θέμα είναι να επανενταχθούν.

Η θεατρική ομάδα της Equal Society ξεκίνησε το 2017. Έχει δώσει αρκετές παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός, στην Τεχνόπολη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο της Λευκάδας. Η Ορθοδοξία και η Μαρκέλλα είναι δύο από τα μέλη της και μας μίλησαν για το πόσο τους άλλαξε τη ζωή.

Πρώτα όμως συστηθήκαμε και η Ορθοδοξία, μας έλυσε την απορία για το πότε γιορτάζει το όνομά της.

“Την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Είναι κινητή εορτή”.

“Είναι η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής”, συμπληρώνει η Μαρκέλλα, “είμαι θεολόγος, γι’ αυτό τα έχω καλά με τις γιορτές”.

“Εγώ είμαι γραφίστρια”, συνεχίζει η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι δύο χρόνια στη θεατρική ομάδα. “Η Μαρκέλλα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε και δέχεται συγχαρητήρια, γιατί μέσα σε ένα μήνα, βγήκε και σάρωσε”.

Μαρκέλλα: Ανακάλυψα τελείως τυχαία την Equal Society, γιατί έκανα αίτηση και με δέχτηκαν στο πρόγραμμα Αγγλικών. Η κοπέλα στη γραμματεία με ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες δράσεις του οργανισμού, έτσι έμαθα για τη θεατρική ομάδα και είπα να δοκιμάσω.

Ορθοδοξία: Πριν δύο χρόνια είχα έρθει να γραφτώ στο συσσίτιο για να γραφτώ, είδα την αγγελία της θεατρικής ομάδας και αποφάσισα να συμμετάσχω, για να έχω κάτι να κάνω μέχρι να βρω δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να κάνω κάτι, για την ψυχολογία μου. Δραστηριοποιήσε και δεν αφήνεσαι. Παίρνεις και δίνεις κάτι πίσω.

Μαρκέλλα: Για κάποιον λόγο που δεν έχω καταλάβει, η αυτοεικόνα μας συνδέεται με τη δουλειά μας -είναι διεστραμμένο αυτό. Όταν για κάποιους λόγους -είτε τυχαίους είτε επειδή φταις- χάνεις τη δουλειά σου, περιπίπτεις σε μία κατάσταση κοινωνικής αφάνειας, η οποία είναι βασανιστική, όταν είσαι σε μία δημιουργική ηλικία (και σε οποιαδήποτε ηλικία). Δεν θεωρείσαι αξιοπρεπής για το κοινωνικό σύνολο. Οπότε η ενασχόληση με τις τέχνες μας έδωσε μία δυνατότητα να πούμε ότι υπάρχουμε. Δεν είσαι ένα παράσιτο, είσαι κάποιος που διαμορφώνει πράγματα. Το αποτέλεσμα της παράστασης σε σχέση με την εσωτερική μας μεταμόρφωση, το βάζω πιο χαμηλά αξιακά.

Τον λόγο πήρε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας, Παναγιώτης Δορλής. “Ξεκινήσαμε πριν δύομισι χρόνια τη θεατρική ομάδα. Η εμπειρία είναι μεγάλη από την όψη των δυσκολιών και συναρπαστική από την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι σχέσεις μέσα στην ομάδα είναι αμφίδρομες. Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε μία συγκεκριμένη συνθήκη, για να κάνουμε οτιδήποτε στη ζωή μας. Αν δεν την έχεις, και ο Einstein να είσαι, δεν θα μπορέσεις να κάνεις κάτι. Στην Equal Society δίνουμε τη συνθήκη”.

24MEDIA / 24MEDIA

Στο τραπέζι μας κάθονταν ακόμα η κα Χρυσή, που ξεκίνησε να επισκέπτεται το σισσίτιο πριν ένα χρόνο και πλέον είναι η κολώνα του, όπως μας αναφέρει κάθε τόσο ο Φώτης, αλλά και ο κος Γιάννης που είναι επίσης καθημερινός επισκέπτης και βοηθάει όπου μπορεί.

Κος Γιάννης: Γνώρισα την Equal Society πριν 2 χρόνια από έναν φίλο μου από τη Σιβηρία. Και από τότε άφησα τα άλλα συσσίτια, δεν υπάρχει μέρα που δεν έχω έρθει. Ο χώρος μας ικανοποιεί απόλυτα, κάνουμε φιλίες, αισθανόμαστε άνθρωποι και όχι πρόβατα για σφαγή. Το περιβάλλον είναι πάντα φιλικό και δεν σε πιέζει κανείς. Όταν υπάρχει κόσμος, μόνοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να φύγουμε. Τα παιδιά ποτέ δεν μας έχουν πει “άντε φύγετε, να ρθουν οι άλλοι”. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση.

Κα Χρυσή: Έρχομαι εδώ και έναν χρόνο περίπου. Εγκλιματίστηκα αμέσως και έγινα και εθελόντρια. Μου αρέσει να βοηθάω, γιατί νιώθω ότι ήρθα, έφαγα, και δεν έφαγα τζάμπα. Είναι ένας χώρος που μπορείς λιγάκι να αναπνέσεις, να σηκωθείς, να ξεχάσεις αυτά που πέρασες.

Ορθοδοξία: Ήταν μεγάλο σοκ για όλους μας, που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση. Αλλά εδώ υπάρχει κάτι ανθρώπινο. Δεν υπάρχει ντροπή.

Μαρκέλλα: Υπάρχει μια πολυεπίπεδη φτώχεια. Εγώ έχω σπίτι, αλλά δεν έχω τίποτα για όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει κατηγορία “άστεγοι στο σπίτι τους”, που είναι υπό διαρκή απειλή έξωσης. Η φτώχεια είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από όσο νομίζουμε.

Κα Χρυσή: Γνωρίζω οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα και νερό. Έχω φιλοξενηθεί σε ένα τέτοιο σπίτι. Πλέον κοιμάμαι στο υπνωτήριο.

Κος Γιάννης: Αυτές τις καταστάσεις τις ξανάζησα το 1960. Πήγαινα σχολείο σε ένα νησί και κάθε πρωί μας δίναν γάλα, συσσίτιο δηλαδή. Και τώρα τις ξαναζούμε.

Φώτης: Η κατάσταση φτώχειας είναι μια πάρα πολύ λεπτή γραμμή στην οποία μπορούμε να βρεθούμε όλοι. Αυτό είναι ένα μήνυμα που αξίζει να περάσει. Και θέλει πολλή δύναμη ψυχής για να μπορέσεις να ξεφύγεις.

Περισσότερες πληροφορίες: Στην ιστοσελίδα της Equal Society , στη σελίδα Facebook

Πώς να βοηθήσετε το έργο της Equal Society: Οικονομική βοήθεια , Βοήθεια σε είδος 

Τηλέφωνο: (+30) 2117051841 Email: [email protected]