LONGREADS

Ο απόλυτος οδηγός για τα φαγητά του στρατού

Όλα όσα μας τάιζε η μαμά πατρίδα κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Προσωπικά πήγα σε πέντε διαφορετικά στρατόπεδα (Λάρισα, Βόλο, Λιτόχωρο, Ξάνθη, Χαϊδάρι) και όσα φαγητά δοκίμασα ήταν σχετικά καλά, δεν έχω παράπονο. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις οι μερίδες να ήταν μικρότερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στη ζωή μας εκτός στρατού, αλλά τι να κάνουμε. Ευτυχώς υπάρχουν και τα σουβλατζίδικα, τα οποία κάθε φαντάρος που σέβεται τον εαυτό του, θα τιμήσει και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια της θητείας του.

‘Το φαγητό που θα φας την πρώτη ημέρα είναι το καλύτερο που θα φας για το υπόλοιπο της θητείας σου στο κέντρο εκπαίδευσης’, είναι ο πρώτος της λίστας με τους 78 για την πρώτη μέρα στο στρατό είναι η κοινή αντίληψη σχετικά με την ποιότητα του φαγητού στο κέντρο ή στη μονάδα. Και εν μέρει είναι αλήθεια. Στο πρώτο στρατόπεδο που έμεινα μέχρι την ορκωμοσία, το φαγητό δεν ήταν το ίδιο καλό, με εκείνο που τρώγαμε στη συνέχεια. Όπως φυσικά και οι μερίδες. Σταδιακά όλα βελτιώνονται ή συνηθίζονται, όπως θες πάρ’ το. Κι ένα δυνατό tip; Ο μάγειρας πρέπει να γίνει φίλος σου στο στρατό. Κέρασέ τον ένα καφέ, αντάλλαξε δυο κουβέντες μαζί του και θα σε ανταμείψει με το καλύτερο κομμάτι χοιρινού που υπάρχει στο ταψί, αλλά και μερικές έξτρα πατάτες.

Ο στρατός έχει ένα καλό, όσον αφορά το φαγητό. Έχει στάνταρ μενού κάθε βδομάδα (βγαίνει για όλο το μήνα), επομένως μπορείς να κάνεις κουμάντο για το ποιες μέρες θα καθίσεις στο τραπέζι των εστιατορίων και ποιες θα ‘παίξει’ παραγγελία με τα υπόλοιπα φαντάρια. Οι πιο συνηθισμένες ημέρες για παραγγελία είναι φυσικά η Τετάρτη και η Παρασκευή, που το μενού είναι νηστίσιμο και θα σας σερβίρουν όσπρια ή λαχανικά.

(Τυπικό πρωινό Κυριακής στο στρατό) 

Το βραδινό είναι λίγο λαχείο. Μπορεί ο μάγειρας να ετοιμάσει από κρέπες (ναι, μου έτυχε κι αυτό) και πίτσα με πατάτες τηγανιτές (στο στρατό συνδυάζονται αυτά τα δύο για κάποιο λόγο), μέχρι αρακά και φασολάκια. Κι εκεί, όμως, το ξέρεις από πριν και κάνεις τα κουμάντα σου για παραγγελία ή αν έχεις έξοδο προφανώς και τρως έξω. Το καλό είναι πως πλέον στο στρατό τα πόστα στην κουζίνα τα αναλαμβάνουν, εκτός από τους ΕΠΟΠ-μάγειρες και στρατιώτες που έχουν τελειώσει σχολές μαγειρικής (δεν είναι και λίγοι), οι οποίοι όχι μόνο ξέρουν τι κάνουν, αλλά το κάνουν και πολύ καλά μάλιστα. Επομένως, το θέμα ‘φαγητό’ δε θα πρέπει να σε αγχώνει καθόλου.

Όσον αφορά το πρωινό στο στρατό, συνήθως τις καθημερινές σου έχουν ψωμί με μέλι, μαρμελάδα, ή μελίντα (η μερέντα του στρατού) και τσάι, ενώ τα σαββατοκύριακα το μενού εμπλουτίζεται με ζαμπόν/κασέρι ή δημητριακά και γάλα. Not bad. Μην ξεχνάς ότι γύρω στις 11 κάθε μέρα (εκτός ΣΚ) παίζει και πρόγευμα που θα είναι από σφολιάτες, μέχρι donuts ή σάντουιτς. Για καιρό αποτελούσε το αγαπημένο γεύμα της ημέρας μου στο στρατό.

Ας δούμε, όμως, ένα προς ένα όσα μας τάιζαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, βαθμολογώντας παράλληλα την ποιότητα, αλλά και την ποσότητά τους.

Μακαρόνια με κιμά

Πότε θα το φας: Ωραίο φαίνεται έτσι; Κι αυτό γιατί κατά 99.99% το συγκεκριμένο φαγητό θα είναι αυτό που θα σε ταΐσουν την πρώτη μέρα που θα παρουσιαστείς και θα φορέσεις το χακί. Έτσι για να σε γλυκάνουν. Δεν ξέρω αν αποτελεί κάποιου είδους τελετή μύησης ή κάτι τέτοιο. Με μακαρόνια και κιμά μας υποδέχθηκαν κι εμάς στο 485ο Τάγμα Διαβιβάσεων της 1ης Στρατιάς και μάλιστα με μια αρκετά πλούσια μερίδα που συνοδευόταν από σαλάτα, μήλο και όσο ψωμί ήθελες. Κατά τη διάρκεια της θητείας θα το φας ελάχιστες φορές και κυρίως Δευτέρες.

Βαθμολογία: 9/10

Κοτόπουλο

Πότε θα το φας: Όταν σκέφτεσαι φαγητά στρατού είναι σίγουρα μέσα στα δύο-τρία που σου έρχονται πρώτα στο μυαλό. Το κοτόπουλο στο στρατό είναι το πιο στάνταρ φαγητό που θα φας και θα το δοκιμάσεις σε διάφορες παραλλαγές. Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, με ρύζι, με μακαρόνια, κοτόσουπα, ακόμη και σνίτσελ (αν είσαι τυχερός). Από ένα σημείο και μετά θα το βαρεθείς, όσο τίμιο και να ‘ναι. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη μεσημέρι θα το βρεις στα εστιατόρια της μονάδας.

Βαθμολογία: 7/10

Φακές

Πότε θα το φας: Οι Τετάρτες είναι αφιερωμένες στις φακές. Σαν φαγητό δεν είναι κακό, ειδικά σε σχέση με τα υπόλοιπα νηστίσιμα τις προτιμώ, αλλά δεν σε χορταίνουν που να πάρει. Πρέπει να φας μαζί με τις φακές τρεις φέτες ψωμί για να πεις ότι χόρτασες. Τη συνοδεύουν με ελιές (που δεν τρώω καν) και τουρσί, το οποίο δεν στο συνιστώ. Η λύση είναι ΚΨΜ ή παραγγελία.

Βαθμολογία: 3/10

Φασολάδα

Πότε θα το φας: Κι αυτό παίζει μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, όπως και οι φακές. Είναι από τα χειρότερα που έχω φάει στο στρατό κι αυτό γιατί 9 στις 10 φορές ήταν τόσο νερουλή που έψαχνες να βρεις τα φασόλια στο δίσκο. Προφανώς και δε θα σε χορτάσει με τίποτα.

Βαθμολογία: 2/10

Χοιρινό

Πότε θα το φας: Το χοιρινό είναι το φαγητό του Σαββάτου. Γενικά τα σαββατοκύριακα στο στρατό, επειδή ο κόσμος μέσα είναι λιγότερος (οι περισσότεροι έχουν έξοδο), το φαγητό είναι πάντα καλύτερο. Και έξοδο να έχεις, κάθεσαι μέχρι τις 13.00 μέσα, τρως και βγαίνεις μετά κύριος. Τηγανιά ή στο φούρνο, το χοιρινό δύσκολα θα σε απογοητεύσει. Θα συνοδεύεται από πατάτες ή ρύζι.

Βαθμολογία: 8/10

Σουτζουκάκια

Πότε θα το φας: Πρέπει να είναι καλός ο μάγειρας για να τα πετύχει, αλλά συνήθως (δεν ξέρω γιατί) τους βγαίνουν πάντα κάπως βαριά. Δεν έχω ιδέα τι βάζουν μέσα, όμως καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει λάθος τις επόμενες ώρες. Αν δεν είναι σκληρά, τότε είναι ένα τίμιο φαγητό στρατού. Θα το βρεις είτε Σάββατο, είτε Δευτέρα (πιο σπάνια).

Βαθμολογία: 6/10

Λουκάνικα

Πότε θα το φας: Ένα φαγητό μπαλαντέρ, καθώς μπορεί να σερβιριστεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μια φορά μας τα είχαν φτιάξει και ως συμπλήρωμα, όταν τελείωσε το φαγητό και κάποιοι φαντάροι έμειναν με άδειους δίσκους. Θα τα βρεις με πατάτες τηγανιτές, πατάτες φούρνου, πουρέ, ρύζι ή μακαρόνια. Το θέμα είναι να βάζουν τουλάχιστον δύο σε κάθε δίσκο, γιατί συνάντησα και το τραγικό να μου σερβίρουν ΕΝΑ λουκάνικο και ΠΕΝΤΕ πατάτες, όπως θα δεις και στην αντίστοιχη φωτογραφία. Ό,τι πιο τραγικό.  

Βαθμολογία: 6/10

Μοσχάρι

Πότε θα το φας: Μεγάλο ρίσκο το μοσχάρι παιδιά. Είναι το φαγητό της Κυριακής στο στρατό και μπορεί να γίνει από το καλύτερο, μέχρι το χειρότερο φαγητό της θητείας σου. Υπήρξε μέρα που το πέταξα όλο από το δίσκο, γιατί δεν μπορούσα καν να το μασήσω. Από την άλλη, αν ο μάγειρας είναι καλός και το πετύχει, μπορεί να σου προσφέρει ένα γιουβέτσι, καλύτερο κι από ταβέρνας.

Βαθμολογία: 5/10

Παστίτσιο

Πότε θα το φας: Μετρημένες στα δάχτυλα οι φορές που θα το φας, αλλά πίστεψέ με θα τις θυμάσαι με μια απόλαυση. Συνήθως στο σερβίρουν Δευτέρα και είναι από τα καλύτερα φαγητά του στρατού. Ειδικά αν οι μερίδα είναι και γενναιόδωρη.

Βαθμολογία: 9/10

Άλλα νηστίσιμα

Πότε θα τα φας: Αν τύχει να είσαι μέσα στο στρατόπεδο τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα χορτάσεις (τρόπος του λέγειν) και με το παραπάνω από νηστίσιμα φαγητά. Από σουπιές σπανάκι και χταποδάκι με κοφτό μακαρόνι, μέχρι καλαμαράκια ροδέλες και φασολάκια. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να τα βρεις και ως βραδινό σε ημέρες νηστείας, όπως Τετάρτη και Παρασκευή. Τα περισσότερα είναι μέτρια, αλλά μπροστά στην πείνα, το παραβλέπουμε.

Βαθμολογία: 4/10

Θα πρόσεξες προφανώς, ότι (σχεδόν) όλα τα φαγητά συνοδεύονται από σαλάτα λάχανο-καρότο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η συγκεκριμένη στο στρατό γράφεται ως ‘Σαλάτα εποχής’ και την τρώγαμε, Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη, Καλοκαίρι. Όχι μία, αλλά τέσσερις εποχές. Από τη στιγμή που τελείωσε η θητεία μου, είναι η σαλάτα που δε θέλω με τίποτα να ξαναδώ μπροστά στο τραπέζι μου. Φαντάζομαι το καταλαβαίνεις.

(Φωτογραφίες: Γιάννης Μπαϊρακτάρης)