(AP Photo/Alessandra Tarantino)
LONGREADS

Οι 22 πλουσιότεροι άντρες κατέχουν περισσότερα από όλες τις γυναίκες στην Αφρική

Kι όμως οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη κατέχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Kι όμως οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη κατέχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα, οι 22 πιο πλούσιοι άνδρες στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη περιουσία από όλες τις 325 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Αφρική.

Αυτό τουλάχιστον λέει μια έρευνα της Oxfam που δημοσιεύτηκε σήμερα, με αφορμή τη συνάντηση του World Economic Forum στο Davos. Η ετήσια αναφορά, λοιπόν, δείχνει μια παγκόσμια οικονομία στην οποία η ανισότητα μοιάζει όχι απλά εκτεταμένη αλλά παντελώς εκτός ελέγχου.

Στην ίδια έρευνα βλέπουμε να αναφέρεται και το προφανές. Οι ηγέτες λειτουργούν σαν να μην κάνουν αρκετά, προκειμένου έστω να μειώσουν αυτό το γιγαντιαίο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, πράγμα που με την παγκοσμιοποίηση φαίνεται πράγματι όλο και δυσκολότερο.

Μάλιστα περαιτέρω κοινωνική ανισότητα βιώνουν οι γυναίκες: “Oι γυναίκες στηρίζουν την αγορά με φτηνή είτε και τζάμπα εργασία, ενώ στηρίζουν και το κράτος ασχολούμενες με δραστηριότητες τις οποίες οφείλει να καλύπτει το κράτος. Η οικονομία που παίρνει χρήματα από τους πολλούς δίνοντάς τα στους λίγους έχει λοιπόν και μια σεξιστική υφή”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Η Oxfam προτείνει την άμεση βελτίωση των παροχών του κράτους πρόνοιας, τη δωρεάν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τη φορολόγηση του πλούτου. Χαρακτηριστικά, αν το πλουσιότερο 1% πλήρωνε μόλις 0,5% φόρο στον πλούτο του, αυτό θα σήμαινε ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα δημιουργούνταν 117 εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως στην εκπαίδευση, την υγεία και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Μέσα σε έναν πλανήτη που μοιάζει να βράζει σαν κατσαρόλα πάνω σε χαλασμένο μάτι, η κοινωνική ανισότητα μοιάζει να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς δημιουργώντας αναταραχή και κοινωνική δυσαρέσκεια. Η έρευνα αυτή προειδοποιεί ότι το μέλλον προορίζεται να γίνει ακόμα χειρότερο, αν οι ηγέτες δεν δράσουν γρήγορα υπέρ όσων τους ψηφίζουν.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Alessandra Tarantino)