LONGREADS

Αυτός ο χάρτης δείχνει πώς ήταν η γη πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια

Μπορείς να βρεις πού ήταν η Ελλάδα;

Μπορεί να έχουμε ως δεδομένη τη “διάταξη” των ηπείρων στον πλανήτη μας, μπορεί να ακούμε τις λέξεις ‘Ασία’ και ‘Αφρική’ και να ξέρουμε ακριβώς που βρίσκονται στον χάρτη -οι περισσότεροι από μας τουλάχιστον- αλλά πριν από κάποιους αιώνες τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Πριν από κάποιους χιλιάδες αιώνες βασικά, οι επτά ήπειροι ήταν μία υπέροχη μάζα, ενωμένη, ενιαία και αχώριστη.

Ίσως να είχες υποπτευθεί -αν δεν το ήξερες ήδη- ότι οι ήπειροι ήταν κάποτε σχεδόν ενωμένοι σε μία και μόνη ήπειρο, παρατηρώντας μόνο και μόνο το τωρινό τους σχήμα. Απ’ τον τρόπο που δείχνουν σαν να έχουν αποκοπεί μεταξύ τους με κάποιον βίαιο τρόπο και να αποτελούν στην πραγματικότητα τα κομμάτια του ίδιου παζλ.

Αυτή η θεωρεία ξεκίνησε να συζητιέται κάπου τον 16ο αιώνα, αλλά λόγω της έλλειψης τρόπων να αποδειχτεί η βασιμότητά της, απορρίφθηκε. Το 1912, ο Alfred Wegener την έφερε ξανά με μία εργασία του, και από τότε η “παγγαία” είναι πολύ δημοφιλής στην επιστημονική κοινότητα.

Δες από φωτογραφία σε φωτογραφία, πώς “χωρίστηκαν” μεταξύ τους οι ήπειροι, και πριν από πόσα χρόνια πιστεύεται ότι έγινε το κάθε βήμα, μέχρι να φτάσει η υδρόγειος να έχει τη σημερινή της μορφή.

 

Για να καταλάβεις καλύτερα πώς ήταν η “παγγαία”, δες την και σ’ αυτήν τη φωτογραφία, που μοιάζει πολύ με τους πολιτικούς χάρτες που έχουμε σήμερα: