OPINIONS

Mια κοινωνία που για κάποιο λόγο διψάει για καταστολή

Επί δεκαετίες περιφέραμε παντού κλισέ ατάκες χωρίς κανένα -νομίζαμε- περιεχόμενο. Tα κλισέ όμως έγιναν πια κυρίαρχος λόγος.

Τις τελευταίες μέρες, στη σκιά του “πολύ πετυχημένου σχεδιασμού” της ελληνικής αστυνομίας για την πορεία του Πολυτεχνείου, εμφανίστηκαν καταγγελίες που, όσο πέρναγε ο χρόνος, άρχισαν να πληθαίνουν. Οι περισσότερες από αυτές είχαν και αποδεικτικό υλικό.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσα αστεία χωράνε σε μια σεξουαλική παρενόχληση

Ο Γιώργος Λιάγκας και το πάνελ του απέδειξαν ότι καμιά φορά για να σοκαριστούμε από ένα σεξουαλικό έγκλημα, πρέπει απλά να μας βολεύει ο δράστης.

Ένας καλός, όχι ακριβώς ασφαλής, τρόπος να καταλάβεις το ποιοι είναι οι κυρίαρχοι λόγοι σε μια κοινωνία είναι να κάτσεις για κάποιες ώρες να δεις την τηλεόρασή της. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί, σύμφωνα με το κλασικό μοντέλο που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, η τηλεόραση επηρεάζει και επιδρά στον ψυχισμό και στην ιδεολογία του κοινού στο οποίο απευθύνεται ούτε μόνο επειδή, ακόμα και σήμερα με την ύπαρξη των social media, είναι το κατεξοχήν mainstream μέσο, αυτό δηλαδή που θέτει την ατζέντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μπάρμπεκιου μόνο για Έλληνες

Και η αφελής σύνδεσή του με το γεύμα των Άθεων της Μεγάλης Παρασκευής.

Τι σχέση έχει το γεύμα των Άθεων της Μεγάλη Παρασκευή με το κάλεσμα για μπάρμπεκιου έξω από καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά; Ένιωσες ποτέ ότι η αποστροφή των μουσουλμάνων προς το χοιρινό, σε καταπιέζει; Σου'‘πε ποτέ κανείς εδώ στην Ελλάδα, "ντροπή, Ραμαζάνι και θα φας στις 3 το μεσημέρι;". Φαντάζομαι πως όχι.

Διαβάστε περισσότερα

Στα Γιαννιτσά, όσο πιο δυνατά φώναζαν, τόσο πιο εκκωφαντικά μίκραιναν

Χθες είδαμε ανθρώπους να κοπανάνε πούλμαν, είδαμε και μια 92χρονη να σώζει 6 ζωές θέτοντας σε κίνδυνο τη δική της.

Η μοίρα τα έφερε, ώστε χθες το βράδυ να δω το ένα πίσω από το άλλο δύο παντελώς διαφορετικά βίντεο. Στο πρώτο, μια ομάδα κατοίκων από τα Γιαννιτσά έβριζε με στεντόρεια -σαν να ήθελαν να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους- φωνή, χτύπαγε με μεγάλη ορμή, απειλούσε, μισούσε .Φαινομενικός σκοπός ήταν να εμποδίσει τη διάβαση του λεωφορείου. Πραγματικός να ξεσπάσει. Και προφανώς βρήκε τον αδύναμο. Εκεί πάνε συνήθως τα ξεσπάσματα βλέπετε.

Διαβάστε περισσότερα

Μακάρι να ήμουν ένα από τα παιδιά που παρέλασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αλλά δεν είχα ποτέ μου τόσο θάρρος.

Τι κι αν δεν ήταν μαθήτριες τελικά, μια χαρά ζήλεψα το θάρρος τους. Η ομοιομορφία στην ηλικία τους, το γεγονός ότι έξι παιδιά από διαφορετικές τάξεις -που πιθανότατα δεν γνωρίζονταν καν-, θα συντονίζονταν ιδεολογικά, "υποκριτικά" και θα έκαναν αυτό το καλλιτεχνικό δρώμενο, μου φαινόταν απ' την αρχή αδύνατο. Ωστόσο, για λίγο ήθελα ή μάλλον είχα ανάγκη να το πιστέψω.

Διαβάστε περισσότερα

Η αποκαθήλωση του Nick Cave μπορεί να περιμένει

Μια -πολύ- ατυχής σύγκριση του μουσικού δεν αρκεί για να τον πετάξουμε στην πυρά της δημόσιας σφαίρας.

Μέσα σε όλα τα άγχη που αντιμετωπίζουμε πλέον καθημερινά, έχει έρθει να προστεθεί κι ακόμα ένα: η διαρκής και αδυσώπητη αποκαθήλωση των ειδώλων μας. Θες επειδή είπαν κάτι ακραίο, θες επειδή έκαναν κάποια σκοτεινή πράξη στο παρελθόν, όλο και περισσότεροι μύθοι που κάποτε θαυμάζαμε, απομυθοποιούνται, ο ένας μετά τον άλλο.

Διαβάστε περισσότερα

'Ανήλικοι στην αίθουσα': Όταν η αστυνομία σώζει τα παιδιά μας από τον Τζόκερ

Μέσα στο χάος των πληροφοριών που παίρνουμε σταδιακά και αντικρουόμενα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η καταστολή είχε τον πρώτο λόγο.

Οφείλω πριν πιάσω την γκρίνια να ομολογήσω ότι τα πράγματα μοιάζουν λίγο καλύτερα πια. Όταν ακούσαμε χθες το βράδυ, ενώ καθόμασταν 6-7 άτομα σε αυτή την κλασική κατάσταση της παρέας που επιτρέπεται κιόλας να χαζεύεις στο fb, ότι 20 μέλη των ΕΚΑΜ μπούκαραν σε έναν κινηματογράφο και έβγαλαν έξω από την αίθουσα που παιζόταν ο ‘Joker’ οποιονδήποτε ήταν ανήλικος τραβώντας κιόλας τους γονείς που ήταν παρόντες για παραμέληση, ε, αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO