OPINIONS

H Greta Thunberg ως ευλογία και ως κατάρα

Η νεαρή ακτιβίστρια κάνει κάτι πολύ σημαντικό, δυστυχώς όμως δεν αρκεί.

Γεννημένη στη Στοκχόλμη μόλις το 2003, η Greta Thunberg είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της χρονιάς και η μάλλον γνωστότερη εκπρόσωπος του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η δράση της ξεκίνησε όταν έκανε απεργία για περιβαλλοντικούς σκοπούς στην στο σχολείο της στη Σουηδία.

Διαβάστε περισσότερα

Nαι, σας πρήξαμε με τον Ζακ Κωστόπουλο

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και ο αγώνας για δικαίωση είναι ακόμα επίκαιρος.

Πέρασε ένας χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ο χρόνος που μεσολάβησε σε όλο αυτό το διάστημα ήταν απίστευτα πυκνός, ώστε να μοιάζει σαν να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Από τότε που πριν μάθουμε την ταυτότητα του δράστη, η δολοφονία αντιμετωπίστηκε -στην πρώτη φάση της- ως ένα ξέσπασμα των απλών ανθρώπων του κέντρου, των ανθρώπων του μεροκάματου που δεν αντέχαν άλλη παραβατικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Αν μπορούσα να πω ένα 'ευχαριστώ' στον Παύλο Φύσσα

6 χρόνια πριν, τα "δεν ήξερα τι ψήφιζα", σταμάτησαν να αποτελούν δικαιολογία.

Ήμουν 30 χρονών όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας. Πλέον είμαι μεγαλύτερός του, και κάθε μέρα που περνάει, τον περνάω κι άλλο. Δεν τον ήξερα, ακόμα δεν έχω καταλάβει αν ήταν γνωστός ως rapper ή αν απλά το όνομα Killah P, έλεγε κάτι σε ένα μικρό αφοσιωμένο κοινό μιας σκηνής που αγνοώ. Εκείνη τη μέρα όλα αυτά ήρθαν δεύτερα. Συμπλήρωσαν την εικόνα του τις επόμενες μέρες, έδωσαν χρώμα και πολιτικό κίνητρο στη δολοφονία, αλλά δεν είχαν καμιά σημασία εκείνο το πρωί που ξυπνήσαμε με την είδηση 'Nεοναζί έσφαξε άνθρωπο'.

Διαβάστε περισσότερα

Το μόνο καλό εξοχικό είναι αυτό που τρώγεται

Είναι τελικά προνόμιο ή σκλαβιά να έχεις το δικό σου μικρό σπίτι στο λιβάδι;

Δεκαπέντε χρόνια και σήμερα. Για την ακρίβεια 15 καλοκαίρια από την πρώτη φορά που βρέθηκα στο εξοχικό της γυναίκας μου στην Ναύπακτο. Πρώτα ως σώγαμπρος (βλέπε ο 'νέος' που τον χώνουν να γυρίζει τη σούβλα το Πάσχα), στην πορεία ως γαμπρός και πλέον ως ιδιοκτήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύριος Γαβράς πρέπει να εξαφανιστεί

Σε ένα ασφυκτικά πολωμένο κλίμα, χρήστες προσπαθούν να ρίξουν τη νέα ταινία στα Τάρταρα του IMDB.

Yπάρχει ένα δεδομένο που λέει ότι, όποιος και αν είσαι, ακόμα και αν είσαι αυτός που σκηνοθέτησε το ‘Ζ’ και τον ‘Αγνοούμενο’ και το ‘Τσεκούρι’, αν αποφασίσεις να καταπιαστείς στην ταινία σου με ένα τόσο πρόσφατο και τόσο καθοριστικό γεγονός όπως ήταν η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρεις ότι δεν θα κριθείς τελικά με -ας το πούμε έτσι- κινηματογραφικά κριτήρια. Υπάρχει και ένα δεύτερο δεδομένο που λέει ότι η ιδεολογική σύγκρουση, όταν ξεπεράσει κάποια όρια, έχει πάντα την τάση να γελοιοποιείται. Χωρίς κανέναν πραγματικά πάτο.

Διαβάστε περισσότερα

Στα Εξάρχεια δεν θα βρεις το γκέτο που σου υποσχέθηκαν

Μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν έξω από αυτή.

Ακούστε τι θα μπορούσε να είναι μια εκπληκτική χολιγουντιανή παρωδία. Επί χρόνια μια περιοχή δίπλα στο κέντρο των Αθηνών έχει αντιμετωπιστεί ως μια κόλαση επί γης, μια no man’s land με σύνορα, στρατιές, ναρκωτικά, ρωμαϊκά όργια, ανθρώπους με ουρές, πράκτορες του Σόρος, δράκους και κατσίκια με κοστούμια και μοϊκάνα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αρκάς και το διαρκές αίτημα να προσβάλλεις χωρίς αντίλογο

Σε έναν άθλιο κόσμο όπως ο δικός μας για κάποιους το αντικείμενο σάτιρας είναι η Ρόζα και οι χοντροί.

Ένας σχολιαστής κάτω από ένα ποστ του Αρκά κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην πολιτική ορθότητα με, όπως ο ίδιος το τονίζει, μπροστάρη τον Αρκά. Και εγώ να πω την αλήθεια μου, επειδή ασχολούμαι πολύ με το ζήτημα, έχω δει πολλούς-πάρα πολλούς-δεν φαντάζεστε πόσους μπροστάρηδες στη μάχη ενάντια στην πολιτική ορθότητα, μια έννοια που κατασκευάστηκε από τους αμερικανούς συντηρητικούς τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: με το να την εχθρεύονται.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO