OPINIONS

Γλώσσα, μαθηματικά, Αντετοκούνμπο: Βάλτε τον Γιάννη στα σχολεία

Μερικές σκέψεις μετά τη βράβευσή του Έλληνα μπασκετμπολίστα ως πολυτιμότερου παίκτη του NBA.

Φαντάσου να είσαι έξι χρονών. Έξι. Να φτάνεις αγουροξυπνημένος μπροστά στη μεγάλη πόρτα της εισόδου που συνήθως είναι βαμμένη με κάποιο αποτυχημένο χρώμα και να αφήνεις το χέρι του γονιού σου με την αναπόδραστη παραδοχή ότι για τα επόμενα – αρκετά – χρόνια θα σε καλημερίζει το 'Γλώσσα - Γλώσσα'. Έχεις ήδη μάθει να κρατάς το μολύβι σωστά, ότι το αριστερόχειρας δεν είναι ανίατη πάθηση και συμβαίνει και σε άλλους και να σχηματίζεις τις πρώτες σου προτάσεις. Χρήσιμο. Στη συνέχεια γράφεις. Πολύ. Σβήνεις περισσότερο. Τρως ένα σίγμα από τη 'θάλασσα' και το προσθέσεις στην 'ανάσα'. Ξανασβήνεις. Το δίωρο τελειώνει, μαλώνεις για οτιδήποτε σου φαίνεται λόγος έναρξης παγκοσμίου πολέμου (το κλέψιμο της ουράς στο κυλικείο ας πούμε) και ξαναμπαίνεις στην τάξη. Έχετε 'Αντετοκούνμπο'.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εφιάλτης του να κανονίζεις διακοπές με κατοικίδιο

Γιατί τίποτα δεν μπορεί να είναι απλό και αυτονόητο σε αυτή τη χώρα.

Ως πρόλογο θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ατάκα του πρώτου διευθυντή που είχα ποτέ (Χάρη Ξύδη, καλησπέρα) και την οποία επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία. Δηλαδή, κάπου στις 100 φορές την άνοιξη, συν άλλες τόσες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Κράτα πως την έλεγε κάθε φορά που κάποιος αιτούνταν αδείας. 

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της ταπεινότητας

Ο θρίαμβος των Raptors και ο σπουδαίος Kawhi Leonard ήρθαν να μας θυμίσουν τα βασικά του αθλήματος και της ζωής.

Στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή, τα λόγια δεν μετράνε και πολύ. Μπορείς να μιλάς όλη μέρα, να υπόσχεσαι και να δημιουργείς προσδοκίες, στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που μένει είναι το κατά πόσο μπορείς να πραγματοποιήσεις όσα υποσχέθηκες.

Διαβάστε περισσότερα

Στο 'Thank you, Next' οι millennials γράφουν δημόσια τα γκομενικά τους

Η κλειστή ομάδα του Facebook που σε λίγες μέρες μετράει ήδη 8.500 μέλη λέει πολλά για τον ψυχισμό μας.

Yπάρχουν τρία δεδομένα με τα οποία ξεκινάω το κείμενο αυτό: α) oι millennials άρχισαν να (ξαν)ανακαλύπτουν τη σημασία της ψυχανάλυσης και του ψυχαναλυτή, β) το facebook αφήνει την εντύπωση ότι όλο και εγκαταλείπεται και το μόνο hot κομμάτι του αυτή την περίοδο για τις ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες  είναι οι κλειστές ομάδες και γ) το κομμάτι ‘thank u, next’ της Ariana Grande, όσο ποπ και να προσπαθώ να το παίξω, ε, δεν μου αρέσει και πολύ. Το άλμπουμ δεν το έχω ακούσει ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσοι ακόμα δημοσιογράφοι χωρούν στα ψηφοδέλτια;

Το πέρασμα στην άλλη όχθη δεν είναι πάντα τόσο δεοντολογικό.

Υπάρχει μια περιρρέουσα και σχεδόν κυριαρχική αντίληψη που ομολογώ με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ, να μην παίρνει άμεσα θέση, να μην εκφράζει πολιτικές απόψεις ή να μη λέει τι ομάδα είναι. Οποτεδήποτε κάνει κάτι τέτοιο, γίνεται αντικείμενο σκληρής κριτικής στη βάση ακριβώς αυτής της αντίληψης. Ποιο είναι το πρόβλημα εδώ; Ότι αυτό είναι προφανώς αδύνατο.

Διαβάστε περισσότερα

Κι όμως, είναι απολύτως λογικό ένας 17χρονος να ψηφίσει Χρυσή Αυγή

Όταν η εκπαίδευση έχει ως κύριο σκοπό να δημιουργήσει εθνική συνείδηση, μπορεί να συμβούν και ατυχήματα.

Ο 17χρονος που ψήφισε Χρυσή Αυγή, ένα μήνα πριν μάθαινε απ' έξω τη συνθήκη των Σεβρών, τη "μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε", έβλεπε και ξανάβλεπε τον χάρτη της 'Μεγάλης Ελλάδας', τον σύγκρινε με το σημερινό και έβλεπε να λείπουν η μισή Θράκη, η Σμύρνη και η ενδοχώρα της. Διάβαζε για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τους νεκρούς, για τη συνθήκη της Λωζάνης.

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Βελόπουλος, ένας ευρωβουλευτής με συστατική επιστολή από τον Ιησού

Το success story ενός πολιτικού που απλά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν άλλες πατριωτικές παρατάξεις.

Παρακολουθώντας τα όσα όμορφα συμβαίνουν στην υπέροχη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης, ένα πράγμα μπορώ πια να δηλώσω με σιγουριά: τίποτα δεν είναι ικανό να με σοκάρει. Επομένως, για τίποτα από όσα βλέπω τον κόσμο γύρω μου να πέφτει από τα σύννεφα δεν αισθάνομαι πραγματική έκπληξη.

Διαβάστε περισσότερα
3 4 5 6 7 8 9
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO