OPINIONS

Σε μια κοντινή δυστοπία, άνθρωποι διώκονται επειδή σώζουν ζωές

Η ιστορία της Carola Rackete είναι η ιστορία μιας ηρωίδας που απλά έκανε το ανθρώπινο.

Έχουμε φανταστεί τις δυστοπίες ως προβολές ενός μέλλοντος γεμάτου με ρομπότ, με τεράστια κτίρια, να τα κοιτάς από χαμηλά και να ζαλίζεσαι. Ένα μέλλον με απολυταρχικές κυβερνήσεις, να μην σε αφήνουν ούτε να ερωτευτείς τον άνθρωπο που θες. Υπάρχει όμως και ένα δυστοπικό παρόν, ένα παρόν με ανθρώπους που διώκονται ποινικά, επειδή σώζουν ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό βήμα για τους πολιτικούς, ένα μεγάλο βήμα για να δείξουν κανονικοί άνθρωποι

Η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε late night show ήταν απλά μια κίνηση προς το αυτονόητο.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στα μάτια των περισσοτέρων, οι πολιτικοί μοιάζουν με ρομπότ που έχουν εκπαιδευτεί να επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες ατάκες και να εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες, στα αυστηρά πλαίσια του πρωτοκόλλου και της γραμμής τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Αντετοκούνμπο που δεν ανήκει στους Έλληνες

Καμιά φορά, ένα παιδί μεταναστών, για να επιβιώσει στην Ελλάδα, πρέπει απλά να γίνει ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο.

Όλοι το περιμέναμε αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι διαφορετικό το να το περιμένεις από το να το δεις να συμβαίνει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο ΜVP της regular season του NBA. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές λογικά το έχετε ακούσει τόσο πολλες φορές που όχι μόνο το έχετε χωνέψει. Μπορεί να και να σας κουράσει. Κι όμως. Ο Aντετοκούνμπο πήρε το βραβείο του καλύτερου μπασκετμπολίστα της regular season στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα, μαθηματικά, Αντετοκούνμπο: Βάλτε τον Γιάννη στα σχολεία

Μερικές σκέψεις μετά τη βράβευσή του Έλληνα μπασκετμπολίστα ως πολυτιμότερου παίκτη του NBA.

Φαντάσου να είσαι έξι χρονών. Έξι. Να φτάνεις αγουροξυπνημένος μπροστά στη μεγάλη πόρτα της εισόδου που συνήθως είναι βαμμένη με κάποιο αποτυχημένο χρώμα και να αφήνεις το χέρι του γονιού σου με την αναπόδραστη παραδοχή ότι για τα επόμενα – αρκετά – χρόνια θα σε καλημερίζει το 'Γλώσσα - Γλώσσα'. Έχεις ήδη μάθει να κρατάς το μολύβι σωστά, ότι το αριστερόχειρας δεν είναι ανίατη πάθηση και συμβαίνει και σε άλλους και να σχηματίζεις τις πρώτες σου προτάσεις. Χρήσιμο. Στη συνέχεια γράφεις. Πολύ. Σβήνεις περισσότερο. Τρως ένα σίγμα από τη 'θάλασσα' και το προσθέσεις στην 'ανάσα'. Ξανασβήνεις. Το δίωρο τελειώνει, μαλώνεις για οτιδήποτε σου φαίνεται λόγος έναρξης παγκοσμίου πολέμου (το κλέψιμο της ουράς στο κυλικείο ας πούμε) και ξαναμπαίνεις στην τάξη. Έχετε 'Αντετοκούνμπο'.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εφιάλτης του να κανονίζεις διακοπές με κατοικίδιο

Γιατί τίποτα δεν μπορεί να είναι απλό και αυτονόητο σε αυτή τη χώρα.

Ως πρόλογο θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ατάκα του πρώτου διευθυντή που είχα ποτέ (Χάρη Ξύδη, καλησπέρα) και την οποία επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία. Δηλαδή, κάπου στις 100 φορές την άνοιξη, συν άλλες τόσες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Κράτα πως την έλεγε κάθε φορά που κάποιος αιτούνταν αδείας. 

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της ταπεινότητας

Ο θρίαμβος των Raptors και ο σπουδαίος Kawhi Leonard ήρθαν να μας θυμίσουν τα βασικά του αθλήματος και της ζωής.

Στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή, τα λόγια δεν μετράνε και πολύ. Μπορείς να μιλάς όλη μέρα, να υπόσχεσαι και να δημιουργείς προσδοκίες, στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που μένει είναι το κατά πόσο μπορείς να πραγματοποιήσεις όσα υποσχέθηκες.

Διαβάστε περισσότερα

Στο 'Thank you, Next' οι millennials γράφουν δημόσια τα γκομενικά τους

Η κλειστή ομάδα του Facebook που σε λίγες μέρες μετράει ήδη 8.500 μέλη λέει πολλά για τον ψυχισμό μας.

Yπάρχουν τρία δεδομένα με τα οποία ξεκινάω το κείμενο αυτό: α) oι millennials άρχισαν να (ξαν)ανακαλύπτουν τη σημασία της ψυχανάλυσης και του ψυχαναλυτή, β) το facebook αφήνει την εντύπωση ότι όλο και εγκαταλείπεται και το μόνο hot κομμάτι του αυτή την περίοδο για τις ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες  είναι οι κλειστές ομάδες και γ) το κομμάτι ‘thank u, next’ της Ariana Grande, όσο ποπ και να προσπαθώ να το παίξω, ε, δεν μου αρέσει και πολύ. Το άλμπουμ δεν το έχω ακούσει ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα
4 5 6 7 8 9 10
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO