OPINIONS

Απόκριες, η καλύτερη αφορμή να μασκαρέψουμε τον ρατσισμό μας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το να αναπαράγεις στερεότυπα μοιάζει ξαφνικά χαριτωμένο.

Ειλικρινά, δεν θέλω να γίνω ο παράξενος τύπος που βρίσκει παντού αρνητικά. Εδώ που τα λέμε βέβαια, το όλο πακέτο Απόκριες-Καθαρά Δευτέρα είναι κάπως αδύνατο να το αντιμετωπίσεις θετικά, εκτός αν πηγαίνεις ακόμα σχολείο και ανυπομονείς να ντυθείς μαζί με τους φίλους σου και να παίξετε πόλεμο με σπρέι. 

Τέλος πάντων, στο θέμα μας. Δεν θα ήθελα που λες να είμαι ο γκρινιάρης της υπόθεσης, όμως όσο μεγαλώνω και αντιμετωπίζω τις Απόκριες και τα καρναβάλια σαν ψύχραιμος, εξωτερικός παρατηρητής, τόσο περισσότερο απογοητεύομαι και αισθάνομαι αμήχανα με αυτά που παρατηρώ.

Κάθε μασκέ πάρτι, μοιάζει με δωρεάν συμμετοχή σε φεστιβάλ στερεοτύπων, τυποποίησης και ρατσισμού. Και όταν δεν είσαι πια μικρό παιδί, οι δικαιολογίες είναι όχι απλά ελάχιστες, αλλά ανύπαρκτες.

Έχουμε 2019 πια, δεν γίνεται να εμφανίζεται ακόμα κάποιος με blackface, και ακόμα χειρότερα, να μην μπορεί καν να κατανοήσει γιατί το να χρησιμοποιεί το χρώμα του δέρματος κάποιου άλλου ανθρώπου σαν αποκριάτικη στολή, είναι κάτι βαθιά ρατσιστικό. Δεν είσαι ο Βουτσάς και δεν ζούμε στη δεκαετία του ‘70.

Δεν είναι δυνατόν να ντύνεσαι Κινέζος φορώντας ένα τριγωνικό καπέλο κι ένα ψεύτικο μουστάκι, ούτε Αφρικανός βάζοντας ένα κόκκαλο στα μαλλιά, ούτε Γάλλος κυκλοφορώντας με μια μπαγκέτα ψωμί

Μοιάζει ανεπίτρεπτο, όταν στη δημόσια συζήτηση η εξάλειψη τέτοιων κλισέ έχει περάσει επιτέλους σε περίοπτη θέση, τον μήνα που διαρκούν οι Απόκριες να παίρνουμε free pass για κάθε στερεοτυπική αναπαράσταση λαών και φύλων. Ο μαύρος που πουλάει CD(!), η γυναίκα που είναι ντυμένη πάντα πρόστυχα, ο επαρχιώτης που κουβαλάει τυρί(!) και μιλάει με νι και λι, όλα τα ξύλινα και αναχρονιστικά κόνσεπτ ξεθάβονται από την ντουλάπα μας και εμφανίζονται με μουσική υπόκρουση το κετελαπόνγκο για να ξεπλύνουν όσα προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μπας και προχωρήσουμε σαν κοινωνία.

Στο απολαυστικό βίντεο που έφτιαξαν ο Θωμάς Ζάμπρας και ο Διονύσης Ατζαράκης, αναφέρονται και στα παραπάνω προβλήματα, αλλά και στις γενικότερα offensive στολές που κυκλοφορούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Όσο όμως υπάρχει κόσμος που τις αγοράζει, τόσο θα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια των μαγαζιών. Κι όσο ενήλικες επιλέγουν τέτοιες στερεοτυπικές μεταμφιέσεις για τις Απόκριες, τόσο πιο φυσικό θα μοιάζει και στα παιδιά τους το να αναπαραστήσουν έναν άλλο λαό αναπαράγοντας απλά μερικά εύκολα κλισέ.

Η κοινωνία, η εποχή και οι αντιλήψεις προχωράνε, οι άνθρωποι ωριμάζουν, τα στερεότυπα σιγά-σιγά διαλύονται, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Ας τα πετάξουμε λοιπόν οριστικά κι από τις Απόκριες. Γιατί να ντυθείς Κινέζος όταν μπορείς να ντυθείς Γκάλης Cooper που είναι κι εκατό φορές πιο αστείο και δεν προσβάλλει και κανέναν άλλωστε;