UNSPLASH
OPINIONS

Δεν υπάρχει πρόστιμο αρκετά αυστηρό για όσους βασανίζουν ζώα

Στη χώρα που φαντάροι πετάνε σκύλο από γκρεμό, τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων μειώνονται.

Δεν έχω δει το βίντεο με τους δύο φαντάρους που βασάνισαν και πέταξαν τον σκύλο από τον γκρεμό. Αρχικά, δεν νομίζω ότι έχω το στομάχι και την ψυχραιμία για να κάτσω να παρακολουθήσω ένα τέτοιο αισχρό περιστατικό χωρίς να εκραγώ, κι έπειτα, δεν θα προσθέσει κάτι η εικόνα στο πώς με έκανε να αισθανθώ απλά και μόνο η ανάγνωση μιας τέτοιας -πώςδιάολομπορείναυπάρχειτόσοβλαμμένοςκόσμος- είδησης.

Για ακόμη μία φορά, άνθρωποι με προφανή ψυχολογικά προβλήματα, κάνουν επίδειξη της κατωτερότητάς τους σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο, έχοντας το θράσος μάλιστα να δημοσιεύσουν και τα ‘κατορθώματά’ τους στο ίντερνετ. Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ παραπάνω με το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν υπάρχει άλλωστε και κάτι να σχολιάσεις, πέραν από τα αυτονόητα.

Προσωπικά, θεωρώ αστεία τη συγγνώμη των δύο φαντάρων (Νικόλα Τζούνη και Γιώργου Χαρίτου για να γράψουμε και τα ονόματά τους) κι εύχομαι την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία τους, χωρίς την παραμικρή διάθεση να ακούσω τις δικαιολογίες τους. Πολύ απλά, για κάτι τόσο απάνθρωπο και αηδιαστικό, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία που μπορεί να γίνει δεκτή, όση κατανόηση και μεγαλοψυχία κι αν διαθέτεις. 

Σε αυτό που θέλω να σταθώ ωστόσο, είναι στο άτιμο το timing, μιας και λίγες μόλις ημέρες πριν τη δημοσίευση του συγκεκριμένου βίντεο, κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων ζώων, την θέσπιση διαβατηρίων για όλα τα ζώα συντροφιάς καθώς και την αλλαγή του πλαισίου για την μεταβίβασή τους. Δεν σκοπεύω να σταθώ στην ουσία αυτών των διατάξεων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς προς το παρόν τέθηκαν προς δημόσια συζήτηση και ψήφιση. Προτιμώ να το αφήσω σε κάποιον που γνωρίζει καλύτερα τα φιλοζωικά, αν και απ’ όσα έχω διαβάσει, περιλαμβάνει τεράστια φάουλ τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή όσων ιδιωτών και οργανώσεων αγαπάνε τα ζώα και θέλουν να τα βοηθήσουν.

UNSPLASH

Αυτό με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ όμως, είναι κάτι το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο που μας απασχολεί. Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο νόμου προτείνει την μείωση των προστίμων για περιπτώσεις όπως η κακοποίηση ζώων, η παράνομη εκτροφή και πώληση ζώων συντροφιάς αλλά και η χρήση τους σε θεάματα και κυνομαχίες(!). Για την περίπτωση της κακοποίησης δηλαδή, κάποιος έκρινε ότι το ποσό των 30.000 ευρώ για τον βασανισμό ενός σκύλου είναι πολύ μεγάλο και πρότεινε την μείωσή του κατά το ήμισυ. Από τη διάταξη μάλιστα, έχει αφαιρεθεί η φράση “για οποιαδήποτε πράξη βίας κατά ζώου”, αφήνοντας εντός τα αδικήματα της κακοποίησης, του βασανισμού, της κακής ή βάναυσης μεταχείρισης ζώου, του ακρωτηριασμού και της κατοχής, εμπορίας, και παρουσίασης υλικού κτηνοβασίας ή θανάτωσης ζώου.

Μάλιστα. Για τον νομοθέτη, το πρόστιμο των 30.000 ευρώ ήταν υπερβολικό για περιπτώσεις βασανισμού ζώων. Πλέον, θα μπορείς να κακοποιείς έναν σκύλο και καταβάλλοντας 15.000 ευρώ, θα εξαγοράζεις την ελευθερία σου και θα συνεχίζεις την ζωή σου σαν να μην τρέχει τίποτα, ενώ την ίδια στιγμή, αν προσφέρεις για υιοθεσία ένα κουτάβι χωρίς να έχεις σχετική άδεια, θα αντιμετωπίζεις ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ποιος ξέρει, ίσως σε μερικά χρόνια το πρόστιμο πέσει κι άλλο, κρίμα είναι κάποιος που βασανίζει έναν σκύλο ή θέλει να διοργανώσει μια κυνομαχία να μην έχει να πληρώσει το πρόστιμο.

Κοροϊδευόμαστε εντελώς μου φαίνεται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα αδικήματα κατά των ζώων, θα έπρεπε να τιμωρούνται το ίδιο αυστηρά με αυτά κατά των ανθρώπων. Μην πω και αυστηρότερα, μιας και το να θέλεις να βλάψεις ένα ανυπεράσπιστο ζώο δείχνει νοσηρό εγκέφαλο και ο θύτης χρήζει οπωσδήποτε ψυχολογικής υποστήριξης, αφού είναι δεδομένο ότι κάτι πάει πάρα πάρα πολύ στραβά στο κεφάλι του. Και σίγουρα, θα περίμενα αν μη τι άλλο, ένα νέο σχέδιο νόμου να προβλέπει αυστηρότερες κι όχι πιο χαλαρές ποινές για όσους έχουν το θράσος και είναι τόσο άρρωστοι ώστε να βγάζουν τα κόμπλεξ και τα περισσεύματα σκατανθρωπιάς τους πάνω σε αθώα ζώα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα πρόστιμα ‘εξορθολογίζονται’, με έναν εξορθολογισμό ο οποίος γίνεται φυσικά σε βάρος των ζώων. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για παράνομη στάθμευση ενός αυτοκινήτου ή κυκλοφορία εντός δακτυλίου ώστε να συζητάμε για εξορθολογισμό των προστίμων. Δεν υπάρχει ορθολογικό πρόστιμο για κάτι τόσο άρρωστο και προσωπικά, ποσώς με ενδιαφέρει αν ο θύτης έχει τα χρήματα για να πληρώσει. Αν δεν έχει, ας μείνει στη φυλακή μέχρι να συνειδητοποιήσει τι έκανε και να καταλάβει πως η αξία της ζωής ενός αθώου πλάσματος δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και σε καμία περίπτωση δεν κοστολογείται.

Ας πληρώσουν με το βαρύτερο δυνατό τίμημα, μήπως κι όσοι σκόπευαν να τους μιμηθούν το σκεφτούν και δεύτερη φορά πριν ικανοποιήσουν τη διαστροφή τους. Σίγουρα, ο φόβος δεν είναι λύση ουσίας, αλλά είναι μια λύση μέχρι να μπορέσουν αυτοί οι άρρωστοι άνθρωποι να βρουν τι έχει πάει στραβά με την περίπτωσή τους και να προσπαθήσουν να το φτιάξουν

Το ακόμα πιο σίγουρο, είναι πως μέχρι εμείς οι άνθρωποι να λύσουμε τα θέματά μας, ας αφήσουμε τα ζώα ήσυχα. Δεν μας φταίνε σε τίποτα.

Σημείωση: Ελάχιστα λεπτά μετά την συγγραφή του παραπάνω κειμένου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ελπίζω όταν επανέλθει με επαναδιαμορφωμένες διατάξεις, να έχει διορθωθεί και η ανορθογραφία που αφορά τα πρόστιμα.