EUROKINISSI
OPINIONS

Εθνική Ελλάδος γεια σου, ανήκεις πλέον στους φασίστες

Όταν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ κυριαρχούν οι κουκούλες και τα ναζιστικά σύμβολα, τα πράγματα είναι σοβαρά.

Η κουβέντα για το πώς η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάντησε από πρωταθλήτρια Ευρώπης στο να χάνει από τα νησιά Φερόε και την Εσθονία θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα ήταν και μια ανάλυση των αιτιών που έφεραν στον πάγκο της τον Άγγελο Αναστασιάδη, έναν προπονητή ξεπερασμένο, που συχνά φλερτάρει με τα όρια της γραφικότητας.

Μόνο που δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, τα όσα συμβαίνουν στις εξέδρες ενός γηπέδου είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση και μονοπωλούν την κουβέντα. Κι η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά τουλάχιστον, την μονοπωλούν δικαίως.

Πώς γίνεται να εστιάσεις στον Φορτούνη, τον Μανωλά και τον Τοροσίδη, πώς γίνεται να σε ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του αγώνα της εθνικής και η τελική της θέση στον όμιλο, όταν στις εξέδρες αντικρίζεις θλιβερές εικόνες όπως αυτές της προηγούμενης Κυριακής; Ένα άδειο ΟΑΚΑ, έρμαιο σε μερικούς φασίστες που βρήκαν την ευκαιρία να κάψουν σημαίες και να υψώσουν ναζιστικά σύμβολα.

EUROKINISSI

Φασίστες στους αγώνες της εθνικής υπήρχαν πάντα, ακόμη και τις εποχές πριν την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Αποτελούσαν ωστόσο μια μίζερη και θλιβερή μειονότητα, κρυμμένη ανάμεσα σε φυσιολογικούς φίλους του ποδοσφαίρου. Πλέον, με τον φυσιολογικό κόσμο να έχει γυρίσει την πλάτη του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο συγκρότημα που το αντιπροσωπεύει, οι ακραίοι βρέθηκαν να αλωνίζουν σχεδόν μονάχοι, ρεζιλεύοντας ακόμη περισσότερο, όχι μόνο τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά τη χώρα γενικότερα.

Τα χρυσά χρόνια του ‘πειρατικού’ και της παρουσίας σε τελικές φάσεις Μουντιάλ, λέγαμε ότι η εθνική ομάδα δεν αποτελεί ρεαλιστικό εκπρόσωπο του προϊόντος που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα, εκτός από αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όνομα και πράγμα, δυστυχώς βλέπουμε ότι και ο κόσμος που συγκεντρώνει στο γήπεδο αποτελεί και μια απεικόνιση της σημερινής, θλιβερής ελληνικής κοινωνίας.

Οι φασίστες δεν υπάρχουν μόνο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Αλωνίζουν περήφανοι στα τάγματα εφόδου στο κέντρο της πόλης, διοργανώνουν συλλαλητήρια, τραμπουκίζουν και δολοφονούν πρόσφυγες και μετανάστες, σκορπάνε ψόφους στα σχόλια ειδήσεων που δεν ταιριάζουν στα γούστα τους και φυσικά, έχουν μπει και στη Βουλή.

EUROKINISSI

Η εικόνα του άδειου ΟΑΚΑ, με τους ακροδεξιούς με τα μαύρα μπλουζάκια και τις κουκούλες να έχουν στήσει ένα ιδιωτικό πάρτι, θα μπορούσε να αποτελεί μια δυσοίωνη αλληγορική προφητεία για το μέλλον της κοινωνίας μας γενικότερα. Οι φυσιολογικοί, είμαστε σίγουρα περισσότεροι. Αν όμως κάνουμε διακριτικά στην άκρη και δώσουμε το βήμα και το χώρο στους φασίστες να κάνουν τη φασαρία τους, τότε εκείνοι θα συνεχίσουν να διώχνουν μακριά το υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Όπως ακριβώς το είδαμε να συμβαίνει και στο γήπεδο.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε, ξεκινώντας από το γήπεδο και φτάνοντας στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την ΕΠΟ και τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι λες και πρόκειται για άβουλα ρομποτάκια έσπευσαν να χειροκροτήσουν(!) το συγκεκριμένο κομμάτι της εξέδρας μετά το τέλος της αναμέτρησης, μέχρι όλους εμάς, που δεχόμαστε παθητικά την, την άνευ όρων παράδοση ζωτικού χώρου σε ακραία στοιχεία. Ας τους κάνουμε ξανά μια θλιβερή μειονότητα, ας δείξουμε ότι οι δικές μας φωνές μπορούν να καλύψουν τις δικές τους.

EUROKINISSI

Διαφορετικά, η εικόνα που αντικρίσαμε την προηγούμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ, θα είναι βγαλμένη από τα προσεχώς. Σε μια Ελλάδα που διαρκώς μας προσφέρει λόγους για να ντρεπόμαστε, να στεναχωριόμαστε και να μουδιάζουμε με αυτά που βλέπουμε, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι είμαστε περισσότεροι.

Κι αφού οι πάσης φύσεως και θέσεως υπεύθυνοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, φροντίζοντας ότι πάντα και παντού, οι φασίστες θα είναι μια θλιβερή δακτυλοδεικτούμενη μειονότητα που αισθάνεται ανεπιθύμητη.

Φωτογραφίες: Eurokinissi