OPINIONS

Και τι δεν θα ‘δινες να γινόσουν ξανά παιδί;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες του άρθρου: Είναι από βρεφονηπιακό σταθμό στο Νέο Κόσμο, που υπέστη «κοσμογονική» μεταμόρφωση διά χειρός ΙΚΕΑ. Και δεν είναι ο μόνος…

Κοντεύει να νυχτώσει, αλλά στους χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού υπάρχει ακόμη πολύ φως και ζωηρό χρώμα. Το χρώμα είναι ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ, οι άνθρωποι της οποίας μπαινοβγαίνουν στο σταθμό του Νέου Κόσμου από το πρωί, κουβαλώντας επίπεδες συσκευασίες που πολύ γρήγορα μεταμορφώνονται σε στιλάτα παιδικά έπιπλα. Όσο για το φως, φροντίζει ο χώρος: ψηλοτάβανος, με καλό προσανατολισμό και βαμμένος με λευκή μπογιά, σύμφωνα με τη συμβουλή της εταιρείας.

Μέσα σε λίγες ώρες, εθελοντές εργαζόμενοι στο σταθμό και άνθρωποι της ΙΚΕΑ άλλαξαν την όψη των εγκαταστάσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ακόμη πιο λειτουργικό και αισθητικά άρτιο: με καινούργια έπιπλα για τη φιλοξενία των παιδιών και την τακτοποίηση των πραγμάτων τους, λευκά είδη, διάφορα χρηστικά αντικείμενα και, φυσικά, παιχνίδια. Πολλά παιχνίδια, από κουκλάκια, τρενάκια κι αυτοκινητόδρομους μέχρι μπάλες και απίθανες κρυψώνες που, πριν παραδοθούν στην εξερευνητική διάθεση των παιδιών, υφίστανται ένα «test drive» από τους μεγάλους!

 

Οι παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό του σταθμού περιεργάζονται αντικείμενα κι έπιπλα που, από Δευτέρα, θα επενδύσουν τον αγαπημένο τους χώρο. Χαίρονται προκαταβολικά με τη χαρά που θα πάρουν τα παιδάκια.

Το πρόγραμμα εξοπλισμού βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της ΙΚΕΑ, «Σταθμοί Χαράς», ‘τρέχει’ από το 2013, σε συνεργασία με τους Δήμους. Στο πλαίσιό του, ανακαινίστηκαν 25 σταθμοί στη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ φέτος υλοποιούνται αντίστοιχες δράσεις και στην Αττική. Ήδη έχουν εξοπλιστεί 3 σταθμοί, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και το 2016.

 

Λένε πως το σχολείο, ακόμη και σε αυτή τη βαθμίδα, είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Καθώς όλα μπαίνουν στη θέση τους, όμως, το κτίριο του σταθμού θυμίζει αρκετά τους χώρους μιας κύριας κατοικίας – κάτι που σίγουρα ισχύει για πολλούς από τους μικρούς ενοίκους του χώρου. Πόσο πιο εύκολη, δηλαδή, θα μπορούσε να είναι μια «προσαρμογή»; Με το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» η προσαρμογή θα είναι σίγουρα εκείνη που προσδοκά ο γονιός για το παιδί του.