OPINIONS

Πόσο γραφικό είναι τελικά να στολίζεις από τον Νοέμβριο;

Μια δημοσιογράφος του ONEMAN, αναρωτιέται αν είναι γραφικό να στολίζεις νωρίς ή αν είναι απλώς ένας τρόπος να χαρείς για λίγο περισσότερο.

Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την αγαπημένη μου εποχή, μετά το καλοκαίρι φυσικά, που είναι τα Χριστούγεννα. Το καλοκαίρι δεν το αλλάζω με τίποτα, θα ζούσα άνετα σε μία χώρα με 25-30 βαθμούς Κελσίου σταθερά όλο το χρόνο, όμως για τον έναν μήνα, αυτόν των Χριστουγέννων, θα ήθελα να έχει βαρυχειμωνιά. Τώρα που το σκέφτομαι με αυτές τις θερμοκρασίες που είδαμε όλον τον Νοέμβρη, αυτό το σενάριο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αλλά ας εστιάσω στα Χριστούγεννα.

Αγαπημένη η περίοδος των Χριστουγέννων, από μικρό παιδί, έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις. Το σπίτι μύριζε μελομακάρονα, σαραγλί, ο αδερφός μου κι εγώ επιδιδόμασταν σε μαραθώνιο NES και Super NES στις διακοπές, αφού δεν μας άφηναν οι γονείς μας να παίζουμε όταν πηγαίναμε σχολείο, ωραία χρόνια. Ανάμεσά τους είναι φυσικά και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, και γενικά το στόλισμα. Με τη μητέρα μου να επιλέγει κάθε χρονιά φυσικό δέντρο, το στόλισμα αργούσε εκ των πραγμάτων, καθώς δεν ήθελε να πάρει ένα δέντρο αρχές Δεκέμβρη που στη συνέχεια θα μαδούσε και θα άφηνε όλες τους τις βελόνες στο σαλόνι. Γι’ αυτό το λόγο το δέντρο το στολίζαμε γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, αργά ομολογουμένως, μία χρονιά θυμάμαι και 23, την ημέρα που έκλειναν τα σχολεία.

 

Όχι, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας άρεσε με τον αδερφό μου, καθώς οι γείτονές μας στο απέναντι σπίτι είχαν στολίσει από τις 6 Δεκεμβρίου, κλασική ημερομηνία στολίσματος σπιτιών που γιορτάζει ο Νίκος, και ζηλεύαμε με τον αδερφό μου. Η μητέρα μου επέμενε ότι 6 Δεκεμβρίου είναι πάρα πολύ νωρίς να στολίσει κάποιος και γενικά ειρωνευόταν όταν έβλεπε σε μακρινά μπαλκόνια φωτάκια να αναβοσβήνουν αρχές του Δεκέμβρη. Κάπως έτσι κι εγώ μεγάλωσα, πιστεύοντας ότι οποιοσδήποτε στολισμός πριν τις 6 Δεκεμβρίου, είναι τουλάχιστον γραφικός, και ότι όποιος το κάνει απλώς έχει πέσει θύμα του καταναλωτισμού, αφού επηρεάστηκε από τις πρόωρα στολισμένες βιτρίνες.

Αυτά τα πίστευα ακόμα και στα φοιτητικά μου χρόνια, καλά εκεί, δεν έμπαινα καν στη διαδικασία να στολίσω, δε με ενδιέφερε το δέντρο, μόνο οι διακοπές και η κραιπάλη που πλησίαζε. Κάποια στιγμή όμως, που προφανώς μεγάλωσα και άρχισε να με ενδιαφέρει γενικότερα η κατάσταση του σπιτιού και η φροντίδα του, μπήκα στη διαδικασία να στολίσω πλέον το δικό μου δέντρο, και όχι αυτό στο πατρικό μου. Τσάκωσα λοιπόν τον εαυτό μου, να γίνεται πιο ελαστική στις ημερομηνίες στολίσματος, και να φλερτάρω με τις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκέμβρη.

 

Και τότε, κοιτούσα τις φωτογραφίες στα social media και πάλι σχολίαζα με ειρωνικό τρόπο όσους στόλιζαν ακόμα πιο νωρίς, για παράδειγμα μέσα Νοέμβρη. Μου φαινόταν αδιανόητο, να στολίζει κανείς τόσο νωρίς, ειδικά σε κάτι περίεργους, όπως φέτος, μήνες που κάθε μεσημέρι, ο υδράργυρος άγγιζε στους 22 βαθμούς. Θεωρούσα και θεωρώ ίσως ακόμα, δεν ξέρω, έχω λίγο μπερδευτεί, θα σας τα πω και αργότερα, ότι ναι, είναι λίγο γραφικό να βλέπεις στολισμένα δέντρα μέσα Νοέμβρη, όταν ακόμα δεν βγήκαν στις τηλεοράσεις οι καινούργιες διαφημίσεις του Jumbo. Αν δεν δεις διαφήμιση Jumbo, για Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, έχεις καταλάβει ότι η επίσημη έναρξη της εκάστοτε περιόδου, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.  Δεν γίνεται να στολίζεις πριν τα Jumbo, δεν γίνεται!

 

Να ‘μαι λοιπόν τώρα εδώ, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοέμβρη και μαντέψτε, απόψε στολίζω. Ο κανόνας που χρόνια ήταν απαραβίαστος, για στολισμό την πρώτη του Δεκέμβρη, σπάει, και όχι για να μετατεθεί πιο μετά, αλλά για πιο νωρίς. Τρεις μέρες πιο νωρίς. Μάλλον τώρα, είμαι και εγώ μία από όλους αυτούς τους γραφικούς που βιάζονται να στολίσουν. Ή δεν είμαι;  Είναι γραφικό να θέλεις να παρατείνεις τη χαρά μερικές μέρες και ποιος είναι αυτός τελοσπάντων που θα σου επιβάλλει πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να στολίσεις; Είμαι ένα θύμα του καταναλωτισμού και των social media που με έβαλαν στη διαδικασία να ψάχνω καινούργιες μπάλες για μια μικρή ανανέωση από τις 25 Νοέμβρη ή δεν είμαι;

 

Δεν ξέρω αν είμαι γραφική, αν δεν είμαι, μου αξίζει ο τίτλος γιατί κατηγορούσα τόσα χρόνια τους άλλους και συνεχίζω να τους κοροϊδεύω όσους στολίζουν από τις 15 Νοέμβρη. Τέτοια είμαι. Μέχρι να ανεβάσω σε μερικά χρόνια κι εγώ φωτογραφία στις 15 Νοέμβρη με στολισμένο σπίτι και να κάνω μια επική κωλοτούμπα. Και τότε θα είμαι πραγματικά πιο γραφική από το φανταστικό Χιονοχώρι Σερρών.