AP IMAGES
ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Γιατί τα αμερικάνικα Late Night Shows είναι χειρότερα κι από τα δικά μας

Όχι άλλες απίθανες ιστορίες διασήμων στο YouTube.

Πριν από ενάμισι χρόνο είχα κάνει ένα σκληρό κατηγορώ απέναντι στα κανάλια, τα οποία προσπαθούσαν να κάνουν τον Λιάγκα και τον Κωστόπουλο αστείους, αντί να βάλει για παρουσιαστές κωμικούς που είναι ήδη αστείοι, όπως τον Μαθιουδάκη, τον Ζάμπρα, τον Ατζαράκη, τον Φισφή. Και γενικά οποιοσδήποτε υπάρχει σε λίστα stand up βραδιάς, θα έλεγε σίγουρα καλύτερα τα αστεία από τα δύο αυτά γεροντοπαλίκαρα της TV.

Είναι βέβαια αρκετά εύκολο να κατακεραυνώνεις την ελληνική τηλεόραση, που με τους πόρους που έχει, με αυτούς πορεύεται. Τι γίνεται όμως στην Αμερική, που οι πόροι είναι άφθονοι, το κοινό αχόρταγο και η τηλεόραση περνά τη δεύτερη μεγαλύτερη ακμή της, μετά τα 50s; Εκεί πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί, για αυτό και ήρθε η ώρα να ρίξω τα πυρά μου στα αμερικάνικα late night show και συγκεκριμένα στις γραμμένες αστείες ιστορίες των καλεσμένων τους.

Τα σόου έχουν πίσω τους μια ομάδα από writers ακριβώς όπως έχουν και οι σειρές. Έτσι πριν από κάθε συνέντευξη ο καλεσμένος λέει κάποιο ευτράπελο από τη ζωή του, η συντακτική ομάδα της εκπομπής το γράφει έτσι ώστε να είναι αστείο, ο καλεσμένος το μαθαίνει απέξω σαν να είναι ρόλος και όταν φτάνει η στιγμή της εκπομπής, ο παρουσιαστής του δίνει πάσα “έχω ακούσει ότι έχεις μια πολύ καλή ιστορία από το προμ νάιτ σου”. Ο καλεσμένος κάνει τότε ότι ντρέπεται και δεν θέλει να πει την ιστορία και φυσικά τη λέει.

So, I was …

Έτσι μετά η ιστορία αυτή καταλήγει να είναι ο τίτλος από το πεντάλεπτο βιντεάκι που προσδοκεί να γίνει viral στο YouTube. Τον πρώτο καιρό που έβλεπα τέτοια βιντεάκια, τα έβρισκα και γω αστεία, μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ουσιαστικά είναι σαν ο εκάστοτε παρουσιαστής (Fallon, Kimmel απευθύνομαι κυρίως σε εσάς) να παίρνει συνέντευξη από το ίδιο άτομο.

 

Φυσικά, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως εκείνη η τέλεια συνέντευξη που η Nicole Kidman αποκάλυψε το crush και το σχεδόν ραντεβού της με τον Jimmy Fallon. Ο λόγος που είναι ωραίο είναι γιατί είναι (ή φαίνεται) σαν αυθόρμητο. Ακόμα και αυτό όμως, συνέβη 5 χρόνια πριν.

Το φορμάτ των αστείων ιστοριών κοροΐδεψε πολύ στοχευμένα πριν δύο χρόνια ο Nathan Fielder. Ο Νathan ήταν καλεσμένος του Jimmy Kimmel και έπρεπε να δώσει μία απίθανη και αστεία ιστορία που του έχει συμβεί. Εκείνος σκέφτηκε μία κουλή ιστορία, στην οποία ήταν να πάει σε έναν γάμο εκτός πόλης, μπέρδεψε τη βαλίτσα του στο αεροπλάνο με έναν άλλο επιβάτη, και χρησιμοποίησε το κουστούμι που είχε μέσα η ξένη βαλίτσα, τον σταμάτησε η αστυνομία, μέσα στο κοστούμι υπήρχε μία σκόνη, η οποία ήταν οι στάχτες της μητέρας του άλλου επιβάτη. Ένα μήνα μετά, στην υπέροχη docu-reality σειρά του, ‘Nathan for you’, έδειξε ότι η ιστορία ήταν εντελώς ψεύτικη, χάλασε όμως 350.000 δολάρια για να ζήσει κάθε μέρος του σεναρίου της και να την πλασάρει ως αληθινή.

Πιο πρόσφατα, στο ‘Between two Ferns: Τhe Movie‘ ο Ζακ Γαλυφιανάκης σατιρίζει επίσης το φόρματ των late night show, το οποίο εν τέλει ο χαρακτήρας του αποφασίζει να εγκαταλείψει, για να επιστρέψει στην εκπομπή που είχε στο τοπικό κανάλι, στο οποίο ήταν ο εαυτός του.

Τα παιχνίδια είναι επίσης μια άλλη, πλέον εξίσου βαρετή ιστορία. Aμερικάνικα late night shows, we ‘re on a break.

Κεντρική φωτογραφία: AP Images

***

Και μην ξεχνάς! Αν κι εσύ δεν έχεις βγει ακόμα από το μυαλό του John Malkovich, άκου το POP για τις Δύσκολες Ώρες με καλεσμένο τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό.