ΚΑΡΙΕΡΑ

Breaking Bad: Ο Cico, τα b-boys κι ένα σακί πατάτες (εγώ)

Ένας συντάκτης πήρε μαθήματα breaking και δηλώνει έτοιμος για το Red Bull BC One Greece Cypher 2016. Γιατί θέλει άλλον ένα χρόνο προπόνησης.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το πρωί του Σαββάτου ξύπνησα ελαφρά πιασμένος από την προπόνηση της Παρασκευής. Ελαφρά γιατί είμαι αθληταράς. Και θα συνεχίσω λέγοντας ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε στο Acro ένα από τα πιο ωραία event που γίνονται στη χώρα. Στο Red Bull BC One Greece Cypher για το 2015, νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο 19χρονος b-boy Onel και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ημιτελικό της Ανατολικής Ευρώπης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό του παγκόσμιου breaking διαγωνισμού στη Ρώμη.

Όσα θα δεις παρακάτω θα τα έβλεπαν Αζέροι γέροντες και θα έσκαγαν στα γέλια.

Κι αυτό γιατί όσα εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, μετά το workshop που έκανε ο διάσημος στο breaking community b-boy Cico, είναι σχετικά ντροπιαστικά για το κατά τα άλλα φανταστικό sport του breaking. Και σίγουρα πιο κοντά στο “παίρνουμε ένα σακί πατάτες και το στριφογυρνάμε στο πάτωμα”.

A photo posted by @onemangr on

 

Ο Cico λοιπόν είχε κάνει το workshop και τον ενημέρωσαν από την Red Bull ότι έχει έρθει η ώρα να κάνει μάθημα σε έναν σχετικά αγύμναστο τριαντάρη ο οποίος δεν έχει ιδέα από breaking. Για να μην αναρωτιέσαι τι είναι το breaking, σκέψου break dance, αλλά ανέβασέ του τον δείκτη του awesomeness στο άπειρο. Αυτά που είδα και έζησα την Παρασκευή και το Σάββατο, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι στην Ελλάδα, το community του breaking είναι πραγματικά φανατικό και μεγάλο.

Ο ίδιος ο Cico (κατά κόσμος Mauro Peruzzi) μου έλεγε ότι έχει δει μερικά πολύ ταλαντούχα παιδιά στην Ελλάδα. Τόσο την προηγούμενη φορά που είχε έρθει στη χώρα, όσο και στο workshop που ήρθε τώρα να κάνει. Ο Cico ήταν ένας από τους τρεις κριτές του event του Σαββάτου και λίγο πριν ξεκινήσει το battle, έδειξε λίγα από τα skills του. Ο ίδιος πάντως έχει σκεφτεί να στραφεί κυρίως στη διδασκαλία, ανοίγοντας τη δική του σχολή breaking. Όταν του είπα να την ανοίξει στην Ελλάδα, φάνηκε να το σκέφτεται. Δεν είχε δει ακόμα τα δικά μου skills επί δαπέδου.

 

Για να μην μακρηγορώ, θα σας πω τι περιλάμβανε η Ημέρα Εκπαίδευσης breaking. Κυρίως ήθελα να έχω την αίσθηση του χορού, το πώς το σώμα συμπεριφέρεται και κινείται όταν κάνεις breaking. Προφανώς και δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό:

 

Οπότε είπαμε να ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά. Προθέρμανση καρπών πριν προχωρήσουμε στις φιγούρες.

 

Την πρώτη κίνηση που θα μάθαινα, ο Θοδωρής Μάρκου την χαρακτήρισε συρτάκι. Εμένα μου θύμισε κάτι μαθήματα aerobic που είχα κάνει όχι εγώ, ένας φίλος μου.

 

Η σβούρα όμως στο τέλος ήταν κάτι που δεν ήξερα αλλά το είχα μέσα μου. Να, κοίτα πόσο εντυπωσιασμένος είναι ο δάσκαλος με τον τρόπο που γυρνά το πόδι μου. Μιλάμε για τρομερή ευλυγισία.

 

Η διαφορά βέβαια του επαγγελματία από το προαναφερθέν σακί πατάτες είναι ότι ο ένας κάνοντας το spin, καταλήγει χαμηλά σε στάση που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει και ύφος. Και ο άλλος κάνει τη στροφή σχεδόν όρθιος.

 

Εντάξει, με την προπόνηση κάτι έγινε και κατεβήκαμε πιο χαμηλά. Θα κατηγορήσω τα γόνατά μου που δεν πήγαιναν πιο κάτω.

 

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την προπόνηση που απαιτεί το breaking. Ο Cico μού μιλούσε για ατελείωτες ώρες, για πολύ σκληρή προπόνηση και μυς που δεν θα φανταζόσουν ότι πρέπει να είναι γυμνασμένοι για να κάνεις breaking. Σε εκείνο το σημείο κατάλαβε ότι του κάνω ερωτήσεις για να λουφάρω από την προπόνηση και με πέταξε κάτω να προσπαθήσω με την πλάτη στο πάτωμα να κάνω μία κίνηση των ποδιών στον αέρα. Φάνηκε πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι ήταν.

 

Έχει απηυδήσει ο άνθρωπος.

 

Δεν του δίνω το χέρι μου που να κάνει τριπλό windmill.

 

Έλα, αφού δεν μπορείς μόνος σου, θα σου γυρίσω εγώ τα πόδια να καταλάβεις τι κάνουμε. (Bonus η φάτσα του πιτσιρικά)

 

Αριστεύω με την πέμπτη προσπάθεια

 

Δεν ήξερα πώς λένε και την ανικανότητα στα ιταλικά να τον ενημερώσω τον άνθρωπο. Αντ’ αυτού έκανα τα πάντα να είμαι το πιο αστείο θέαμα Αθήνας και περιχώρων. Βασικά αυτή η εικόνα μου θυμίζει βιντεάκι με παιδί που κάνει σαν τρελό στο πάτωμα και ο γονιός απλά το περιμένει να νυστάξει.

 

Κι αφού αρίστευσα σε αυτό είπαμε να κάνουμε κάτι πιο δύσκολο. Λογικά γιατί με είδε πάρα πολύ player.

 

Σε αυτή τη φανταστική άσκηση, στηρίζεις τη μια παλάμη στο πάτωμα, φέρνεις τον αγκώνα στην κοιλιά, ανοίγεις πόδια και σηκώνεις όλο το βάρος του σώματός σου με το ένα χέρι.

 

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχει πετυχημένο ντοκουμέντο, είναι γιατί στάθηκα για 1-2 nanosecond πριν βρεθώ στο πάτωμα. Και μιας και πιάσαμε αυτά που δεν μπορώ εύκολα να κάνω, ας γελοιοποιηθούμε λίγο παραπάνω. Ήθελε απλά να κάνω κατακόρυφο και να μου πιάσει τα πόδια. Όπως θα δεις, την πρώτη φορά κώλωσα γιατί φοβήθηκα ότι δεν θα με πιάσει. Τη δεύτερη το έκανα αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν έμαθα πολλά για το breaking σε αυτή την άσκηση. Για τον εαυτό μου έμαθα σίγουρα πολλά περισσότερα.

 

Για πρώτο μάθημα παραδέχτηκα ότι τα πήγα πολύ καλά. Και ο δάσκαλος το ίδιο είπε. Και οι άνθρωποι της Red Bull το ίδιο είπαν. Κάτι μου λέει ότι ήθελαν απλά να μου πουν μια καλή κουβέντα για να μην απογοητευτώ. Ε δάσκαλε;

 

Την επόμενη ημέρα, στο Acro και το Red Bull BC One Greece Cypher έλεγα σε όλο τον κόσμο ότι είμαι b-boy. Λίγη ώρα αργότερα δάγκωνα τη γλώσσα μου βλέποντας τον Onel και τον Mighty Jim να αναμετρώνται για την πρώτη θέση. Και συνειδητοποίησα ότι για να μπορώ να αποκαλέσω εαυτόν b-boy, θα πρέπει να δουλέψω σκληρά.

Άλλο ένα μάθημα Cico και το ‘χουμε…