ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Τάκης Προεστάκης έχει κάνει εκατοντάδες αδέσποτες καλές πράξεις

Ο ιδιοκτήτης του καταφύγιου σκύλων 'Takis Shelter non profit organisation' παραδίδει δωρεάν μαθήματα ανθρωπιάς.

Έρχονται μερικές στιγμές στη ζωή του κάθε ανθρώπου, που ο διακόπτης γυρνάει και αποφασίζει να τα αλλάξει όλα για χάρη ενός σκοπού ανώτερου από τον ίδιο. Για τον Τάκη Προεστάκη, η στιγμή αυτή ήρθε όταν είδε στο δρόμο ένα σακατεμένο σκυλί και αποφάσισε να το πάει στον γιατρό και στη συνέχεια να το φιλοξενήσει. Στη συνέχεια, έκανε το ίδιο και για δεύτερο σκυλί και γρήγορα βρέθηκε να έχει 70 σκυλιά.

Σήμερα, έχει δημιουργήσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου και μένει, το μεγαλύτερο καταφύγιο σκύλων στην Ελλάδα και η ιστορία του έχει φτάσει να γίνει  αφιέρωμα στην Daily Mail αλλά και ένα υπέροχο βίντεο στο ‘Dodo’.

Ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, μίλησε στον αέρα του Sport24 Radio και τον Παντελή Διαμαντόπουλο για το σπουδαίο καταφύγιο που έχει δημιουργήσει, την διαδικασία της υιοθεσίας και το πιο περίεργο περιστατικό που του έχει συμβεί.

Δούλευα 20 χρόνια νύχτα, ήμουν dj. Απέκτησα και δικό μου κλαμπ. Σιχάθηκα, κουράστηκα από αυτή τη ζωή, πούλησα το κλαμπ που είχα και έφυγα από τη νύχτα. Μία μέρα έτυχε και είδα ένα σκυλί που ήταν σακατεμένο το πήγα στο γιατρό και μετά ήταν κι άλλο. Έφτασα να έχω 70 σκυλιά. Μετά έδωσα όλες τις οικονομίες μου και έφτιαξα το καταφύγιο που έχει σήμερα περίπου 400 σκυλιά. Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχω ούτε ένα ρεπό. Μένω σε ένα κοντέινερ που το έχω κάνει σπίτι και είμαι με τα σκυλιά μέρα – νύχτα.

Πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο στην Ελλάδα. Είναι ένα παιδί ακόμα στην Κοζάνη που έχει περίπου 300 σκυλιά.

Είχα δώσει όλες μου τις οικονομίες. Πούλησα μέχρι και το αυτοκίνητο. Πήγαινα στο βουνό με ένα παπάκι. Νόμιζα ότι είχα τελειώσει. Δεν βοηθούσε κανείς. Ένα πρωί ξύπνησα είδα στο Facebook να ανεβαίνουν οι ακόλουθοι, είδα στο Paypal να ανεβαίνουν οι προσφορές και λέω τι έγινε; Μετά έμαθα και για το άρθρο της Daily Mail.

Το καταφύγιο από τα 5 στρέμματα έχει καταλήξει να είναι τώρα στα 33 και θα φτιάξουμε κι ένα σπίτι για εθελοντές, γιατί είμαι μόνος μου εδώ πάνω. Θα γίνει ένας ξενώνας για να έρθουν ακόμα 3-4 άνθρωποι

Δεν το δίνω όπου κι όπου το σκυλί. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υιοθετηθεί 200 σκυλιά, από τα οποία τα 195 έχουν πάει στο εξωτερικό. Ερχονται από το εξωτερικό στο καταφύγιο και παίρνουν το σκυλί. Στην Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί πέντε σκυλιά μόνο και τα τέσσερα τα γύρισαν πίσω για ασήμαντους λόγους. Από το εξωτερικό έχουν έρθει να πάρουν 195 σκυλιά. Μου στέλνουν συνέχεια βίντεο. Οι άνθρωποι τα έχουν σαν παιδιά τους. Εκεί δεν έχει αλυσίδες για να τα δένουν ή σε κοτέτσια. Στην Κρήτη αν κάνετε μία βόλτα κάθε 100 μέτρα ένα σκυλί είναι δεμένο με μία αλυσίδα και πεθαίνει. Αν δεν ξυπνήσει ο Ελληνας να φερθεί όμορφα στα σκυλιά δεν έχει μέλλον η κοινωνία.

Από τα 200 σκυλιά που έχω δώσει για υιοθεσία, στην Ελλάδα πήγαν μόνο τα πέντε, εκ των οποίων τα τέσσερα, επέστρεψαν στο καταφύγιο. Από το εξωτερικό έχουν έρθει να πάρουν 195 σκυλιά. Μου στέλνουν συνέχεια βίντεο. Οι άνθρωποι τα έχουν σαν παιδιά τους. Εκεί δεν έχει αλυσίδες για να τα δένουν ή σε κοτέτσια.

Ένα σκυλί το είχαν γδάρει ζωντανό και το πέταξαν στην χωματερή. Έλειπε το 60% του δέρματος του. Με είχαν κατακρίνει, γιατί δεν το έκανα ευθανασία. Είδα ότι υπάρχει ελπίδα να σωθεί. Τώρα αυτό το σκυλί ζει στη Νορβηγία ευτυχισμένο. Έχω σώσει πάρα πολλά σκυλιά και τα βρίσκω στην Κρήτη σε άθλια κατάσταση.

Έχω τη σελίδα μου στο Facebook Takis Shelter non profit organisation. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο καταφύγιο στην Ευρώπη. Δουλεύω 20 ώρες τη μέρα. Το βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ. Το μεσημέρι αν κάτσω θα είναι κανένα δίωρο. Όποιος θέλει μπορεί να μπει στη σελίδα να δει.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Τάκη Προεστάκη στην εκπομπή ‘Το 10 το κακό’:

Κεντρική φωτογραφία: Facebook / Takis Shelter non profit organisation.