ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μπαλωθιές, η πιο ανόητη και εγκληματική παράδοση της Κρήτης

Κάθε τρύπα σε πινακίδα του νησιού, είναι και μια κερδισμένη ζωή.

Αυτός είναι ο ορισμός από τη Wikipedia της λέξης εφόσον έχεις δεχτεί απροειδοποίητο διαγώνισμα στη Γλώσσα. Κατά τα λοιπά, το έθιμο είναι, στην καθομιλουμένη, μία συνήθεια που χάνεται στα βάθη των αιώνων και ουσιαστικά είναι μία ψυχαναγκαστική επανάληψη γιατί έτσι μας το είπαν και έτσι πρέπει να το κάνουμε.

Διαβάστε περισσότερα

10 παράξενα, αλλά πεντανόστιμα Κρητικά φαγητά

Όταν το 'πιάσε ένα μαλάκα' δεν είναι βρισιά αλλά ευλογία.

Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι καλοκαιρινές διακοπές προγραμματίζονται και εμείς σου μαθαίνουμε αυτά που πρέπει να ξέρεις αν επισκεφτείς την Κρήτη. Το νησί φημίζεται για την πλούσια και λαχταριστή κουζίνα του και επειδή αν βρεθείς προς τα κάτω σίγουρα θα επισκεφτείς κάποιο ταβερνάκι και δη παραδοσιακό, ιδού 10 φαγητά με περίεργες ονομασίες, αλλά εξαιρετική γεύση.

Διαβάστε περισσότερα

Ας το παραδεχτούμε, το να τρως χοχλιούς είναι σκέτη αηδία

Μια απαραίτητη υπενθύμιση πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι απολαμβάνουν να τρώνε σαλιγκάρια.

Πέφτει, που λέτε, τις προάλλες ένα κείμενο στην αντίληψή μου. 'Τα δέκα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε την Κρήτη'. Είμαι σίγουρος ότι ένα εξ αυτών θα είναι οι χοχλιοί. Δεν γίνεται να λείπει αυτό το πιάτο. Ναι, πέφτω μέσα. Πρώτο-πρώτο, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί. Η συντάκτης του κειμένου συγκρίνει την Κρήτη με τη Γαλλία και εκθειάζει τη νοστιμιά αυτού του φαγητού.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγνώμη που σας το χαλάμε, αλλά το ΟΦΗ-Εργοτέλης δεν είναι ντέρμπι

Μια 'κόντρα' που γεννήθηκε εκτός νησιού για να ικανοποιήσει τους αιμοδιψείς οπαδούς που ψάχνουν παντού έχθρες.

Ο όρος 'ντέρμπι' χαρακτηρίζει τον αγώνα δύο ομάδων από την ίδια πόλη. Επί της ουσίας, λοιπόν, το ΟΦΗ-Εργοτέλης είναι τέτοιο. Για τους έξω, μακριά από την Κρήτη. Η λέξη 'ντέρμπι' είναι αυτή που χωρίζει την υπόλοιπη Ελλάδα με την Κρήτη. Μη σας ακούσουν να χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτό το χαρακτηρισμό. Οι μισοί εκνευρίζονται και οι άλλοι μισοί γελάνε. Υπάρχει και μία μικρή μερίδα που το πιστεύει. Δαχτυλοδειχτούμενοι.

Διαβάστε περισσότερα

Σαν την μπουγάτσα της Κρήτης δεν έχει

Στη Θεσσαλονίκη η μπουγάτσα είναι θρύλος, στην Κρήτη είναι πατροπαράδοτο έθιμο.

Για μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό μάθαμε, αυτό ακολουθάμε, αυτό σας λέμε. Αν σας έλεγα, όμως, πως στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο η μπουγάτσα είναι ένα αγαπημένο έθιμο που χάνεται στα βάθη των ετών; Έκπληξη; Μπορεί και όχι, προχωράμε.

Διαβάστε περισσότερα

Δροσουλίτες: Σκιές νεκρών στρατιωτών ή ελαφριά ομίχλη;

Η ιστορία και οι μύθοι πίσω από τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελλου της Κρήτης.

Ας το πάμε από την αρχή. Οι Δροσουλίτες είναι το οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο της Κρήτης (στα Σφακιά πέφτει αυτό, για να προσανατολιστείτε) και στο οποίο οφείλεται κάθε καλοκαίρι η αθρόα προσέλευση τουριστών από όλο το νησί. Γιατί καλοκαίρι; Γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικριστό είναι το Champions League του ψησίματος

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν απολαύσεις το φαγητό σήμα-κατατεθέν της Κρήτης.

"Από υγιεινά τι τρως;", με ρώτησε ο γιατρός. "Αντικριστό", απάντησα. Δεν γέλασε. Πάμε παρακάτω. Το αντικριστό, μετά τη ρακή, είναι το σήμα κατατεθέν της Κρήτης. Παλαιότερα το έβρισκες μόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά πλέον έχει 'κατέβει', το βρίσκεις παντού, ακόμα και σε ταβέρνες μέσα στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO