ΒΙΒΛΙΟ

Στο brazilian jiu jitsu, το στραγγάλισμα είναι ζέσταμα

Το Oneman βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και παρακολούθησε την προπόνηση του αθλήματος που δεν έχει νικητές και ηττημένους. Μόνο μαχητές και γνώστες της (πολεμικής) τέχνης της υποταγής.

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, την ύπαρξη του Brazilian jiu jitsu, την έμαθα εντελώς τυχαία πάνω σε μία τυχαία συζήτηση με έναν φίλο που την συγκεκριμένη τέχνη την έχει βάλει για τα καλά, στην καθημερινότητά του. Ε λοιπόν, χωρίς να θέλω να πάρω την αίγλη από την εικόνα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, το πάθος με το οποίο περιγράφει κάποιος ένα άθλημα δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο αυτό.

Κάπως έτσι, και δίχως να έχω (όντως) την παραμικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται, του είπα να μου κλείσει ένα ραντεβού με το δάσκαλό του. Ήθελα πολύ να μάθω για αυτήν την πολεμική τέχνη που αν ήμουν ο Σεφερλής θα την έγραφα σήμερα με τίτλο: ‘Το brazilian jiu jitsu, δεν χρειάζεται μαγιό’.

Για ευνόητους λόγους, ο δάσκαλος, κάτοχος μαύρης ζώνης Brazilian jiu jitsu και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο Newaza system jiu jitsu, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, θα μιλάει από τούδε και στο εξής. Πριν του δώσω το λόγο όμως, θέλω να σου πω ότι αλήθεια, η προπόνηση και γενικότερα, η γνωριμία μου με το άθλημα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου.

Και τώρα, Κωνσταντίνε, βγαίνεις.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Brazilian Jiu Jitsu, η τέχνη των μαχητών

 

To Brazilian jiu jitsu είναι πολεμική τέχνη, ένα μαχητικό άθλημα και ένα σύστημα αυτοάμυνας το οποίο σχετίζεται με την πάλη, ειδικότερα με την πάλη εδάφους.

 

Δημιουργήθηκε με σκοπό ένας μικρόσωμος, αδύναμος άνθρωπος να μπορέσει να αμυνθεί επιτυχώς απέναντι σε κάποιον με περισσότερη δύναμη χρησιμοποιώντας μοχλούς και κατάλληλες τεχνικές, συγκεκριμένα, τεχνικές εξάρθρωσης αρθρώσεων, πνιγμούς, στραγγαλισμούς και ακινητοποιήσεις, με σκοπό την υποταγή- εγκατάλειψη του αντιπάλου.

 

Λόγω της έλλειψης χτυπημάτων υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επαφής .Έγινε ευρέως γνωστό από τους αγώνες χωρίς όρους σε κλουβιά“.

Faz Força Team, η ομάδα των νικητών

 

Το 2011 δημιούργησα την ομάδα Faz Força team η οποία έχει καταφέρει και διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα αγωνιστικά δρώμενα. Η ομάδα έχει έδρα στο Martial Way στο ΟΑΚΑ και στο Aikido Academy στο Ελληνικό με βοηθό εκπαιδευτή τον Αντώνη Κωνσταντίνου, κάτοχο μωβ ζώνη στο Brazilian jiu jitsu“.

Ωραίο φαίνεται, αλλά μπορούν να κάνουν όλοι;

Οι περισσότεροι δάσκαλοι ισχυρίζονται ότι το Brazilian jiu jitsu είναι για όλους. Εγώ θα διαφωνήσω. Είναι μόνο για όσους έχουν πραγματικά όρεξη να ιδρώσουν να κοπιάσουν να αφιερώσουν χρόνο και να ανακαλύψουν τη μη εγωιστική πλευρά του εαυτού τους.

Όποιος σου πει ότι είναι εύκολο είναι ψεύτης, όποιον και να ρωτήσεις αν αξίζει θα σου απαντήσει ότι αλλάζει ο τρόπος ζωής σου“.

Ούτε τα κιλά, ούτε η ηλικία ούτε η ευλυγισία ούτε κάτι άλλο. Αυτά, είναι δικαιολογίες. Μόνο θέληση χρειάζεται. Όλα έρχονται μόνα τους αρκεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι μπορείς να εθιστείς δίχως γυρισμό“.

Διάλειμμα για διαφημίσεις: Brazilian jiu jitsu, εκπαιδεύοντας την Έρρικα

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες.

‘Τι εννοείς; Τώρα εγώ, αυτό θα κάνω;’

Πάμε πρόβα.

Τσαααααακ, να μάθεις.

 

Τσάαααακ, να μάθω.

Εναλλακτική Λεζάντα: ‘Μην με αφήσεις κάτω, μην με αφήσεις κάτω’.

Το αποτέλεσμα τόσων κόπων

Οι αγώνες (που δεν έχουν μαγιό για επίσημη ενδυμασία)

 

Οι αγώνες στο Brazilian jiu jitsu είναι απ’τους σημαντικότερους λόγους της σημερινής του φήμης. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, φέτος, είχε πάνω από 3500 άτομα.

 

Στην Ελλάδα έχουμε σημειώσει τεράστια άνοδο και στη συχνότητα των πρωταθλημάτων( 6 αμιγώς BJJ πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα) αλλά και στον αριθμό των συμμετεχόντων (πάνω από 400 αθλητές στο πανελλήνιο του 2016) Μάλιστα εδώ και 2 χρόνια διοργανώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πρωταθλήματα στον κόσμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας UAE Jiu Jitsu“.

Στο επίπεδο του ελληνικού Bjj, πιστεύω ότι δεν υστερούμε κάπου σε σχέση με τις άλλες χώρες απλά είμαστε μικρότεροι σε αριθμό. Οι συνολικές επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο“.

Επιβεβαιώνω. Είναι τόσο επιθετικό όσο φαίνεται

Μιλώντας για πολεμική τέχνη και σύστημα αυτοάμυνας, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε βασικά σημεία που δυστυχώς είτε δε λαμβάνονται υπόψιν είτε δημιουργούν ψευδαισθήσεις.

 

Για να μπορέσεις να αντιδράσεις σε κάτι υπό πίεση, δίχως να το περιμένεις, ένας δρόμος υπάρχει και λέγεται βιωματική εξάσκηση πλήρους επαφής.

Αν στην προπόνηση δεν έχεις βρεθεί να αντιδράς με όλη σου τη δύναμη είτε διαχειριζόμενος όλη τη δύναμη του συναθλητή σου σε πολύ μειονεκτικές και άβολες θέσεις ή όταν είσαι πολύ κουρασμένος και έχεις ξεμείνει από ανάσα, πιστεύω ότι σε ενδεχόμενο επεισόδιο απλά θα ‘παγώσεις’.

Και μία οικογενειακή φωτογραφία για κλείσιμο, παρακαλώ.