ΦΑΓΗΤΟ

O Καρδάσης είναι το καρντάσι μας στο παγωτό

Η Δώρα Τσαμπάζη μας παρουσιάζει ένα από τα πιο γευστικά παγωτά σε όλη τη Θεσσαλονίκη, από ένα ζαχαροπλαστείο που κρατά 'χαμηλά' τη μπάλα.

Το καλοκαίρι έρχεται, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το σκηνικό μυρίζει χειμώνα. Μετράμε αντίστροφα για τις ζεστές μέρες. Καλοκαίρι συνεπάγεται παγωτό. Πολλά ζαχαροπλαστεία στην Θεσσαλονίκη κάνουν εξαιρετικό παγωτό. Κάποια παρουσιάσαμε και πέρυσι και θα κάνουμε το ίδιο και φέτος.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθώ με ένα αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο στην πόλη, τον Καρδάση. Αγαπημένο, γιατί παραμένει μικρό, σαν μικρή οικογενειακή επιχείρηση, γιατί ποιοτικά δεν έχει καμία σχέση με τα μεγάλα του κέντρου που πολλές φορές έχουν μόνο εμφάνιση.

 

Το χειμώνα πηγαίνω για την κολασμένη του σοκολατόπιτα. Που είναι όσο υγρή και σοκολατένια πρέπει και όσο «ψωμωμένη» πρέπει. Το καλοκαίρι πηγαίνω για σιροπιαστά και παγωτό.

 

Και φυσικά γιατί κυμαίνεται σε νορμάλ τιμές. Μπορώ να φάω δηλαδή ένα κιλό σιροπιαστά με 11 ευρώ. Τώρα που είπα σιροπιαστά, το τουλουμπάκι Καρδάση είναι διαστημικό. Φρέσκο κάθε στιγμή και κρατσανιστό από έξω, σιριοπιαστό από μέσα. Κόλαση. Να μην μιλήσω για το κουρκουμπίνι. Ποτέ πριν ένα τόσο δα πραγματάκι δεν έκρυβε τόση νοστιμιά.

 

Επιστρέφω στο παγωτό. Όχι δεν θα βρεις στον Καρδάση τις άπειρες και πιο «κουλές» γεύσεις. Θα βρεις  παραδοσιακές γεύσεις, όπως σοκολάτα, σύκο, βανίλια, φυστίκι, το εκπληκτικό παρφέ παγωτό, το bueno, τη lila και αρκετές ακόμα, χωρίς να κουράζεται το μάτι και χωρίς να μπερδεύεται το μυαλό.

Και τι είναι αυτό που μου αρέσει τόσο λοιπόν στο παγωτό Καρδάση; Η γεύση που είναι γεμάτη, η υφή μαστιχωτή, που λιώνει στο στόμα και καταλαβαίνεις έντονα,  ένα ένα τα αγνά υλικά. Που στις γεύσεις που έχουν μέσα μικρά κομματάκια, τα κομματάκια είναι πολλά, σχεδόν σε κάθε «γλειψιά». Αν κάνεις και ένα σωστό συνδυασμό γεύσεων το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει μοναδικό. Για παράδειγμα να ενώσεις τη σοκολάτα με τα cookies. Το φυστίκι με το καϊμάκι. Το λεμόνι με τη φράουλα. Το black cherry με την gianduja.

 

Επιλέγω το πρώτο χωνάκι με σοκολάτα gianduja και bueno. Γεύσεις γεμάτες που δένουν απόλυτα. Η δεύτερη μου επιλογή είναι lila pause, κρέμα καραμελέ και σύκο. Eντάξει,  εδώ δεν μπορείς να πεις ότι έκανα και πολύ ταιριαστό συνδυασμό, απλώς ήθελα να δοκιμάσω και αυτές τις τρεις γεύσεις.

 

Πριν φύγω φορτώνω και μερικές πάστες για το σπίτι.  Βlack forrest, τρούφες και δύο τάρτες φράουλα για να συνοδεύσουν την θέαση του ημιτελικού Champions League.

 

Ζαχαροπλαστεία Καρδάσης

Επταπυργίου 42, Συκιές

Κομνηνών 82, Καλαμαριά

τηλ. 2310582350