ΦΑΓΗΤΟ

Στην Παπαρούνα τις χυλόπιτες θα τις φας με χαρά

Η Δώρα Τσαμπάζη παρουσιάζει την 'Παπαρούνα' στα Λαδάδικα, ένα μέρος που αγαπούν τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι κριτικές στο tripadvisor.

Αν ρωτήσεις καλοφαγάδες στην πόλη και όταν λέω καλοφαγάδες δεν εννοώ της ποσότητας, αλλά αυτούς που τους αρέσει πραγματικά το καλό φαγητό, θα σου βάλουν την Παπαρούνα σίγουρα στα δέκα αγαπημένα τους. Ίσως και στα πέντε. Στα Λαδάδικα σίγουρα στα δύο καλύτερα, μαζί με το Ζύθο. Αν μπεις στο Tripadvisor, οι κριτικές θα σε οδηγήσουν εκεί. Μονόδρομος η Παπαρούνα.

Στην Παπαρούνα έφαγα πρώτη φορά το 2010 όταν ήταν ακόμα στην Βαλαωρίτου. Ακόμα θυμάμαι το φιλέτο γαλοπούλας με σουσάμι που είχα δοκιμάσει. Το έψαχνα και αυτή τη φορά στο μενού, αλλά δεν υπήρχε πια. Έτσι είναι, τα πράγματα αλλάζουν γύρω, τα πιάτα το ίδιο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η αλλαγή έγινε προς το καλύτερο.

Εμένα προσωπικά τέτοια εστιατόρια είναι τα αγαπημένα μου. Με ωραίο φαγητό, κοκτέιλ και καλή λίστα με κρασιά. Μισώ όποιον τα αποκαλεί «γκουρμεδιές». Πρόκειται για μία λέξη που μου ανάβει τα λαμπάκια. Γιατί; Έχω και εγώ τις παραξενιές μου, μου αρέσει να τρώω χωρίς να χαρακτηρίζω. Για μένα δεν υπάρχει γκουρμέ. Υπάρχει το φρέσκο, το νόστιμο, το καλομαγειρεμένο και στην αντίπερα όχθη όλα τα άλλα.

Ξεκινάει λοιπόν το παρεάκι την παραγγελία παραδοσιακά, με μία χωριάτικη σαλάτα με πάστα ελιάς και κατίκι Δομοκού. Λατρεύω την πάστα ελιάς και το κατίκι Δομοκού και ο συνδυασμός τους με ψωμάκι που βουτούσα συχνά, υπέροχος. Γκουρμέ; Όχι βέβαια. Πεντανόστιμη και παραδοσιακότατη; Ναι.

 

Μία σαλάτα είναι λίγη πολύ λίγη, για αυτό η πράσινη σαλάτα με σολομό έρχεται να συμπληρώσει τη φάση.

 

Αυτό το κολασμένο πορτοκαλί πράγμα είναι το μιλφέιγ μελιτζάνας με κρέμα και παρμεζάνα. Αποχώρησε γρήγορα ως άδειο πιάτο.

 

Την ίδια μοίρα είχαν και τα μανιτάρια. Οι πατάτες σαν τηγανιτές και οι ντοματοκεφτέδες.

 

Το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας, ήρθε για να ξεκινήσει τον χορό των κυρίως πιάτων, γιατί καλά τα ορεκτικά αλλά ας προχωρήσουμε στο ψητό.

 

Ψητά σουτζουκάκια λοιπόν με πουρέ πατάτας και πουρέ καρότου. Παραδοσιακό και νόστιμο. Πολύ νόστιμο.

 

Φιλέτο από κοτοπουλάκι στη συνέχεια με γλυκόξινη ελαφριά σαλτσούλα και ρυζάκι και χυλοπίτες με μοσχαράκι μπρεζέ. Σε αυτό το πιάτο δεν θα μπορέσεις να «ρίξεις» χυλόπιτα.

 

Μα που πάμε χωρίς λίγο χοιρινό; Χοιρινά φιλετάκια λοιπόν με κρούστα από σχοινόπρασο και τζίτζερ και ψητές πατατούλες, με μια ελαφριά σως με βάση τη μαγιονέζα και το δυόσμο. Πάμε όλοι μαζί, φιλετάκι,μαγιονέζα, πατάτα. Επαναλάβετε. Τρεις γεύσεις, μία πιρουνιά, όλη η απόλαυση.

 

Το φαγοπότι έλαβε τέλος, τα πιάτα άδειασαν. Λίγα φύλλα μαρουλιού, έμειναν μόνα και στεναχωρημένα που δεν κατέληξαν στο στομάχι κάποιου.

 

Σπιτικό cheesecake στο τέλος για να ξυπνήσει λίγο οργανισμός, γιατί η πρώτη ζάλη από το φαγητό είχε αρχίσει να με πλημμυρίζει. Έφαγα δύο. Δεν πειράζει. Οι Δευτέρες είναι για δίαιτες.

Παπαρούνα Wine Restaurant and Cocktail  Bar

Παγγαίου 4 και Δόξης 7, Λαδάδικα

τηλ. 2310510852