ΦΑΓΗΤΟ

Στο Smoked Barbecue θα ζήσεις την απόλυτη εμπειρία καπνισμένου κρέατος

Η Δώρα Τσαμπάζη ανακάλυψε το μοναδικό μαγαζί στην Θεσσαλονίκη, όπου καπνίζονται μέχρι και τα... burger.

To Smoked Barbecue μετρά λίγες εβδομάδες ζωής, ωστόσο ήταν αρκετές για να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να οργανώσω άμεσα μία επίσκεψη μου στο χώρο τους.

Στην Πλατεία Ναυαρίνου, (την κανονική, όχι στην Γούναρη) σε μια πλατεία, που για πολλά χρόνια περιτριγυρίζεται από φαγάδικα κυρίως με ελληνικές γεύσεις, το Smoked Barbeque, μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν τη μύγα μες το γάλα, σε μια πλατεία που πάντα είχε καλά σουβλατζίδικα, αλλά τελικά κάνει τη διαφορά και δίνει στην περιοχή μια πινελιά που ίσως χρειαζόταν. Σωστή διακόσμηση, χαμηλά φώτα, αμερικάνικη ατμόσφαιρα στο πιο ψαγμένο της.

Γενικά προσδίδει στην πόλη κάτι διαφορετικό, μιας και δεν υπήρξε ποτέ ένα εστιατόριο καθαρά με καπνιστό κρέας, ή καλύτερα, τα μόνα που δεν περνούν από τη διαδικασία του καπνίσματος, να είναι οι σαλάτες (και αυτό πάλι παίζει!).

Οι ιδιοκτήτες του ήταν και τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της εστίασης με κουζίνα περισσότερο γκουρμέ, όμως αποφάσισαν ότι αυτό έλειπε από την πόλη και γενικά σπανίζει στην Ελλάδα, οπότε η ενέργειά τους και η αποφασιστικότητά τους έπεσε σε αυτό το πρότζεκτ. Να δημιουργήσουν το νούμερο ένα, εστιατόριο που σερβίρει μοναδικά καπνισμένο κρέας.

Το κρέας μαρινάρεται και μένει στο ψυγείο για μερικές ώρες, ίσως και ένα βράδυ, ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε κρέατος ή πιάτου. Μοσχάρι, χοιρινό, πανσέτα, πάπια, κοτόπουλο τα πάντα καπνίζονται για 6 ,με 10 ώρες σε χαμηλή φωτιά, το πολύ 100 βαθμούς για να είναι έτοιμα την ώρα αιχμής. Έτσι αν παραγγείλεις κάτι και σου πουν ότι έχει τελειώσει, δεν χρειάζεται να στραβώσεις, γιατί προφανώς θα χρειαστεί άλλο ένα δωδεκάωρο για να ετοιμαστεί το πιάτο που ζητάς. Θα ρωτήσεις τα πάντα για το κρέας και οι σερβιτόροι θα σου λύσουν όλες τις απορίες. Φυσικά το μενού καλύπτει όλα τα γούστα, από αμερικάνικη κουζίνα και burger μέχρι μεξικάνικα τάκος και πίτσα. Ωστόσο στο καπνισμένο κρέας κρύβεται όλη η φιλοσοφία του μαγαζιού.

Επειδή όμως τα λόγια είναι φτώχεια, καλύτερα να περάσουμε κατευθείαν στο ψητό. Στην κυριολεξία.

Για να ξεκινήσουμε ελαφριά, από τις σαλάτες ξεχώρισα την Smoked Barbecue Salad, με φινόκιο, μήλο, παντζάρι, σέλερι, κόλιανδρο και σως αρωματικής κρέμας τυριού. Ήταν πραγματικά ένα ανάλαφρο και δροσερό ορεκτικό, το οποίο προετοίμασε τον ουρανίσκο για αυτό που θα ακολουθούσε, χωρίς να αισθανθώ ότι με φούσκωσε και ότι θα καταλάβει στο στομάχι μου σημαντικό και πολύτιμο χώρο.

Ξεκινάνε τα όμορφα τώρα. Στην κατηγορία των burger η μάχη είναι πολύ δυνατή. Σίγουρα προέχει σαν επιλογή, το ομώνυμο και πάλι Smoked BBQ Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και pulled pork, δηλαδή ξεψαχνισμένο χοιρινό κρέας, καπνισμένο για 8 ώρες. Chips πατάτας και γλυκοπατάτας συνοδεύουν αυτόν τον μπεργκερικό οργασμό.

Ωστόσο και η μεξικάνικη έκδοση του burger, έχει να δώσει πολλά, το Ciudad de Juares, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, σάλτσα καυτερής πιπεριάς και φανταστικό γουακαμόλε.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να αποθεώσω και το San Francisco Βurger, το vegetarian burger, που είναι εξαιρετικά γευστικό και τίμιο, ειδικά σε περιόδους αποτοξίνωσης ή νηστείας.

Στην κατηγορία Hot Doguero, ξεχώρισα το hot doguero με μπέικον, λουκάνικο, πίκλες και χειροποίητη bbq sauce. Κιμπάρικο hot dog.

Ας αφήσουμε όμως τα παιχνίδια με τις γεύσεις και τον ουρανίσκο και ας περάσουμε στην ουσία του πράγματος. Στα κυρίως πιάτα, που είναι όλα καπνισμένα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η καπνιστή πάπια, οι καπνιστές φτερούγες κοτόπουλο και τα καπνιστά μπουτάκια κοτόπουλου (lollipops) δεν πρέπει να απουσιάσουν από το τραπέζι. Γεύσεις έντονες, νιώθεις τη διαδικασία καπνίσματος σε όλο σου το στόμα, στα σάλια που δημιουργούνται κάθε νέο κλάσμα του δευτερολέπτου.

Φυσικά τα καπνισμένα παϊδάκια. Μοσχαρίσια ή χοιρινά. Να τα γλείφεις μέχρι να μην μείνει τίποτα.

Και εννοείται για όσους δεν θέλουν το καπνισμένο κρέας, πολύ κακώς πάντως η επιλογή της T- bone και της Tomahawk μπριζόλας.  Τα κυρίως μπορείς να τα συνοδεύσεις με άπειρες επιλογές, όπως coleslaw σαλάτα, πατάτες Μπράβας, φασόλια φούρνου, κίτρινο ρύζι, μελιτζάνα, αρωματικό  πουρέ γλυκοπατάτας, στικς πατάτας και γλυκοπατάτας, χόρτα, και onion rings ή όλα αυτά μαζί αν αντέχεις.

Στο τέλος δεν φεύγεις αν δεν δοκιμάσεις μπανόφι με σοκολάτα αρωματισμένη με mix πιπεριών.

Σας έφτιαξα, έ;

Smoked Barbeque Thess, Πλατεία Ναυαρίνου 7, τηλ. 2310-264654