ΦΑΓΗΤΟ

Το Burger ‘n’ Shake είναι πολύ αμερικάνικο και μας αρέσει

Η Δώρα Τσαμπάζη επισκέφτηκε το καινούριο στέκι της Θεσσαλονίκης και μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι δεν πρόκειται για ακόμα ένα μπεργκεράδικο.

Το είχα βάλει στο μάτι από καιρό, από τότε που έστηναν το μαγαζί. Όταν από έξω είχε μόνο χαρτοταινίες, μαστόρια και μια φωτεινή επιγραφή που πρόδιδε ότι αυτό θα είναι ένα νέο μπεργκεράδικο. Ήταν και εύκολο να θυμάσαι το πού. Στην Κούσκουρα, σε ένα σημείο που έχει ταυτιστεί με το street food.

Οι μέρες πέρασαν. Τα μαντάτα διαδόθηκαν,  το νέο μπεργκεράδικο άνοιξε και δεν είναι σαν τα άλλα. Ούτε θέλει να τους μοιάσει, ούτε θέλει να τα ξεπεράσει, ούτε θέλει να τα υποτιμήσει. Θέλει και είναι απλώς διαφορετικό. Σε όλα του. Και είναι.

Οι ιδιοκτήτες του είναι χρόνια στο χώρο της εστίασης, σε τελείως διαφορετικό είδος φαγητού, ωστόσο το νόημα και τις ανάγκες της αγοράς, τις γνωρίζουν άριστα. Συνεργάζονται με φάρμες στην Αλιστράτη και επεξεργάζονται οι ίδιοι το κρέας που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν. Η πατάτα δεν είναι προτηγανισμένη, ακόμα και υψηλής ποιότητας και σχήματος προτηγανισμένη, όπως θα περίμενε κανείς για ένα μπεργκεράδικο. Η πατάτα είναι Νευροκοπίου, (πράγμα το οποίο με θυμώνει γιατί δεν προτιμήθηκε η σερραϊκή πατάτα Βροντούς, αλλά τέλος πάντων, θα σταθώ κυρία) και τηγανισμένη με τέτοιο τρόπο, που από τη μία σου θυμίζει τις πατάτες της γιαγιάς, από την άλλη μπερδεύεσαι κιόλας και λες αποκλείεται. Μέχρι να στο επιβεβαιώσει κάποιος σερβιτόρος.

Tα burger δεν σερβίρονται  με φανταχτερές διακοσμητικές πινελιές, σε πιάτα, αλλά στο χαρτί τους στο δίσκο, ακριβώς σαν σε αμερικάνικο μπεργκεράδικο.

Τώρα που είπα σερβιτόρος, τα παιδιά είναι εκεί μόνο για να σερβίρουν. Παραγγέλνεις μόνος. Πας στο ταμείο και σαν καλό παιδί ζητάς αυτό που θέλεις, παίρνοντας τις κατάλληλες διευκρινίσεις, γιατί σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες. Αυτό κάνει τη διαδικασία του φαγητού πιο γρήγορη, και αν πεινάς πολύ, μπορείς με βεβαιότητα να πεις, ότι σε ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο έχεις τελειώσει και έχεις φύγει.

Ας περάσουμε στο παρασύνθημα. Ήδη από τις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας του, ο κόσμος έχει δείξει την προτίμησή του σε burger. Έχουν δημιουργηθεί δηλαδή τα πρώτα best sellers. Πράγμα το οποίο είναι καθαρά θέμα ονομασίας των burgers, όπως μου εξήγησαν, καθώς στην ίδια παγίδα έπεσα κι εγώ. Με τράβηξε περισσότερο το όνομα και όχι η χάρη. Όχι ότι με χάλασε. Το πρώτο που κι εγώ δοκίμασα είναι το Old School με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, μαγιονέζα καπνιστής πιπεριάς, mesclun. Με λίγα λόγια, εκπληκτικό, ζουμερό, τέλειο.

Την προσοχή μου τράβηξε κάτι που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα, το pure and plain, ένα Burger μόνο με φρέσκο βούτυρο και μαγιονέζα. Πώς και γιατί αναρωτήθηκα και μου εξήγησαν. Έτσι ήταν στην αρχή τα burger. Ψωμί και μπιφτέκι. Έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια λοιπόν, για να δικαιωθεί η μάνα μου, που μας έβαζε ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί ένα μπιφτέκι και μας έστελνε στην γειτονιά να παίξουμε. Και αυτό ανήκει στα best sellers, μάλλον για τον ίδιο λόγο που το διάλεξα κι εγώ, την περιέργεια. Απλό, δυνατό, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και το βούτυρο αγκαλιάζονται υπέροχα.

Μα σαν κοριτσάκι που είμαι δεν γινόταν, να μην δοκιμάσω και το Chick to Chick με ψητό κοτόπουλο μπούτι,  σάλτσα μουστάρδα μέλι, μαγιονέζα και γλυκό κρεμμύδι.  Ένα πεντανόστιμο burger κοτόπουλο που ανταγωνίζεται σκληρά, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Burger alert! Nέο μπεργκεράδικο στην πόλη!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Δώρα Τσαμπάζη (@doratsambazi) στις

 

Την αδυναμία μου στις πατάτες την έχω εκφράσει πολλάκις μέσα από ετούτη τη στήλη, οπότε δεν γινόταν παραγγελία Δώρας χωρίς πατάτες. Αν με δείτε κάπου να τρώω κάτι χωρίς πατάτα δίπλα, ελάτε και ρωτήστε με αν έχω πυρετό, ή αν κάτι άλλο κακό και σκοτεινό μου έχει συμβεί. Πατάτα τηγανητή Νευροκοπίου λοιπόν, σαν να την τηγάνισε η γιαγιά με μοτσαρέλα και διάφορες άλλες sauce που μπορεί να σε στείλουν αδιάβαστο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Παραγγελία χωρίς κάποια από αυτήν την πατάτα, δεν γίνεται να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε Δευτέρα, θα βρεις δωρεάν πατατούλες δίπλα στο burger σου.

Και φυσικά μια σαλατούλα coleslaw, διότι, την κάνουμε την αμερικανιά, ας την κάνουμε σε όλο της το μεγαλείο. Και για να μην αδικήσουμε και το όνομα, ναι υπάρχουν smoothies και milkshakes, όπως αρμόζει σε ένα αμερικάνικο μπεργκεράδικο, με sangria και σπιτική λεμονάδα.

Δεν σας κουράζω άλλο. Τα υπόλοιπα από κοντά, γιατί σίγουρα θα με δείτε εκεί να ξανά τρώω σύντομα. Τα παιδιά με περιμένουν.

Burger ‘n’ Shake, Koύσκουρα 3, τηλ. 2310-278111