ΦΑΓΗΤΟ

To Extravaganza είναι ένα γαστρονομικό διαμάντι καλά κρυμμένο

Η Δώρα Τσαμπάζη βρίσκει μέσα σε ένα στενό πάνω από την Εγνατία το Extravaganza, ένα μικρό πάρτυ για τον ουρανίσκο.

Το Extravaganza είναι από τις περιπτώσεις που καταρρίπτονται οι δικαιλογίες για καταστήματα που δεν δουλεύουν ότι φταίει το στενό, το μέρος, το κακό πέρασμα κλπ. Πιο στενό και απίθανο από την Στοά Πτολεμαίων πάνω από την Εγνατία πεθαίνεις. Κι όμως, οι δικαιολογίες όλες καταργούνται όταν δεις ότι Πέμπτη βράδυ, μια λογική ώρα 9 το βράδυ, το μαγαζί είναι γεμάτο, και θα χρειαστείς ολιγόλεπτη αναμονή για να βολευτείς σε ένα τραπέζι.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Ναι έχει ωραίο περιβάλλον, ναι κάνουν ωραία κοκτέιλ, αλλά πάνω από όλα, κάνουν φαγητάρες. Να τονίσω ότι με πρόλαβε ο Θοδωρής Δημητρόπουλος και πήγε μερικά 24ωρα πρώτος. Αλλά να’ μαι και εγώ η ζηλιάρα, ακολούθησα.

 

Επιστρέφω στα κοκτέιλ. Ανοίγοντας τον κατάλογο και έχοντας ήδη μια επιθυμία για κοκτέιλ αλλά ταυτόχρονα και φοβία για το πόσο μπορεί να κοστίσει αυτό, μία ευχάριστη έκπληξη με περιμένει καθώς όλα τα κοκτέιλ κοστίζουν μόνο 5 ευρώ. Αυτομάτως αποφασίζω ότι θα πιω τουλάχιστον δύο.

Η πείνα είναι μεγάλη και η ανάγνωση του καταλόγου βασανιστική. Υπέροχα πράγματα να τα διαβάζεις, φαντάσου και να τα τρως. Σύντομα καταλήγω στην σαλάτα. Ρόκα με σπανάκι και ντρέσινγκ λιαστής ντομάτας, ελιές, μυζήθρα, λιναρόσπορος και κουλούρι Θεσσαλονίκης.

 

Ω ναι. Ποιος Θεούλης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτό το μαγικό κουλουράκι στη σαλάτα επιτέλους; Είχαμε πήξει στα κρουτόν και στο κρητικό παξιμάδι ενώ έχουμε το δικό μας λαχταριστό σουσαμένιο κουλουράκι.

Συνεχίζω με κανά δυο ορεκτικά ακόμα, και επιλέγω το παστέλι γραβιέρας με ανθόμελο και αρωματισμένο με λάδι τρούφας. Η συγκίνηση είναι μεγάλη.

 

Και έπειτα έχω να επιλέξω ανάμεσα σε διάφορες πατάτες τηγανητές. Σκέτες με χοντρό αλάτι, με φέτα και ρίγανη, ή με αυγό και κιμά. Φυσικά έπαιξα δυνατά με το αυγό και τον κιμά και ιδού τα αποτελέσματα.

 

Μαζί μου είχα δυνατή τετραμελή παρέα και με το έτσι θέλω τους πίεσα να πάρουν ό,τι θέλουν αλλά διαφορετική μερίδα ο καθένας για να δοκιμάσω από όλους. Σατανικό ε;

Η Ματσάτα Φολέγανδρου με την μπολονέζ άγριων μανιταριών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και διαφορετική από τα συνηθισμένα πιάτα ζυμαρικών.

 

Τα χοιρινά μπριζολάκια μαριναρισμένα με μυρωδικά σκόρδο, λεμονόχορτο και φρεσκοψημμένη τορτίγια, θα σε κάνουν να ντραπείς για ό,τι χοιρινή μπριζόλα έχεις φάει κατά καιρούς στο παρελθόν.

 

Το κοτόπουλο φιλέτο σωτέ με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και πετιμέζι, πάνω σε σως φέτας, είναι η απόδειξη ότι ακόμα και το άνοστο κρέας που λέγεται κοτόπουλο μπορεί να μεταμορφωθεί σε γαστρονομικός θησαυρός.

 

Και τέλος η μοσχαρίσια μπριζόλα. Μόνη της. Κυρά και αρχόντισσα. Χωρίς φανφάρες. Μόνο με λίγο λάδι λευκής τρούφας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η απλότητα και η νοστιμιά σε όλο της το μεγαλείο.

 

Η παρέα με ξεφτίλισε, άφησα την μερίδα μου στη μέση γιατί έσκασα ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά γλείφοντας το πιάτο.

Το επιδόρπιο στο τέλος, έμοιαζε με μαμαδογλυκό στη γεύση, σαν πατσαβουρόπιτα γλυκιά, μαζί με παγωτάκι, ήταν ένα ιδανικό γλύκισμα για να κλείσει αυτό το επικό γεύμα στο Extravaganza.

 

Extravaganza

Στοά Πτολεμαίων 29Α με Αμβροσίου, τηλ. 2310529791