ΦΑΓΗΤΟ

Το ‘Μαντάμ’ θα κάνει το μπαμ στη Θεσσαλονίκη

Η Δώρα Τσαμπάζη λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια του «Μαντάμ» στον Εύοσμο, δοκιμάζει την κουζίνα του και γλείφει τα δάχτυλά της.

Το ‘Μαντάμ’ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιστρέψω στις αγαπημένες δυτικές συνοικίες και αυτή τη φορά στον Εύοσμο, με την ιστορική ομάδα του Αγροτικού Αστέρα, τον οποίο είχα τη χαρά να υπηρετήσω ένα φεγγάρι ως γραφείο Τύπου με προπονητή τον τιτανομέγιστο Μάκη Χάβο. Έκτοτε είμαι ένα ορκισμένο Χαβόσκυλο.

 

Εντάξει, εκτός από τον Αγροτικό Αστέρα, ο Εύοσμος έχει πολλές άλλες χάρες και μία από αυτές είναι η πλατεία Ευόσμου, της οποίας τα καφέ είναι γνωστά σε όλη την πόλη, για την εξυπηρέτηση, τις υπηρεσίες και την χλίδα τους, που ακόμα η κρίση δεν λέει να αγγίξει. Εκεί λοιπόν στην πλατεία, ένα καινούριο μεζεδοπωλείο-μπαρ, άνοιξε την Πέμπτη τις πόρτες του για να ανεβάσει και αυτό με τη σειρά του τον πήχη σε ό,τι ξέραμε μέχρι πριν μερικά χρόνια για τα μεζεδοπωλεία.

 

Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια και το πάρτυ του ‘Μαντάμ’ είμαι εκεί, για να δοκιμάσω πρώτη από όλους την κουζίνα τους.

Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο, πρώτον παρατηρώ τις καλές τιμές και δεύτερον δεν μπερδεύομαι σε έναν κυκεώνα από υπερβολικά πολλούς μεζέδες και πιάτα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πολύ γρήγορα έχω κατασταλάξει, ενώ τα σάλια μου τρέχουν ήδη. Αρχικά θέλω να παραγγείλω τη Σαλάτα ‘Μαντάμ’, αλλά η παρέα μου είναι από αυτούς τους περίεργους που δεν τους αρέσει το φρούτο στη σαλάτα, οπότε πάω στην πιο ασφαλή επιλογή, της πράσινης σαλάτας με ρόκα, σπανάκι, απάκι στη σχάρα, λιαστή ντομάτα και γραβιέρα.

Το γλυκό ντρέσινγκ βαλσάμικου έδεσε υπέροχα με την φρεσκοκομμένη σαλατούλα και γρήγορα προχωρώ σε ορεκτικά και μεζέδες. Το χαλούμι σχάρας με πέστο λιαστής ντομάτας ακούγεται προκλητικό και γευστικά είναι ακόμα περισσότερο.

Τρελαίνομαι για κολοκυθοκεφτέδες και έχω απορία για το πώς θα είναι μαγειρεμένοι σε μια πιο μοντέρνα έκδοση, γι’αυτό και τους ζητώ επιτακτικά. Σύντομα υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες, σαν μπουκίτσες με κατίκι, έρχονται να με συντροφεύσουν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι ορεκτικών.

Λίγες πατατούλες τηγανητές είναι απαραίτητες, έτσι για να μην ξεχνάω τις αδυναμίες μου.

Ήρθε η ώρα των κυρίως πιάτων. Παρόλο που το ριζότο θαλασσινών με σαφράν ακούγεται πολύ δελεαστικό, είμαι σε διάθεση για κρέας και γυρίζω τον κατάλογο στις προτάσεις με κρεατικά. Φλερτάρω έντονα με το κεμπάπ γιαουρτλού και τα πανσετάκια σχάρας, όμως το μπριζολάκι σχάρας με δενδρολίβανο είναι αυτό που με κερδίζει τελικά. Λεπτό, καλοψημένο, ζουμερό και απλά τέλειο.

Το μάτι πέφτει στον κατάλογο πάνω στο Burger με αυγό, μαρούλι, μπέικον ψητό, ντομάτα, κρεμμύδι σχάρας, σως και τηγανιτές πατάτες baby. Η αρρώστια μου για τα Burger δεν με αφήνει να φύγω χωρίς να το δοκιμάσω. Είχα περιέργεια να δω, πως θα είναι δοσμένο σε ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο, ένα κλασικό αμερικάνικο πιάτο. Κι όμως, υπάρχει τρόπος. Πιτούλες αντί το κλασικό ψωμάκι και ζουμερό μπιφτεκάκι με ελληνικά μυρωδικά, όπως θυμάρι και ρίγανη είναι αρκετά να για μετατρέψουν το Burger σε κάτι πιο ελληνικό.

Όλα αυτά με την πινελιά του σεφ Θοδωρή Δρασκίδη, ενός νέου ανθρώπου που έκανε παπάδες στο Μαντάμ. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Όλα τα παραπάνω συν τις μπύρες κόστισαν 35 ευρώ.

Είπατε κάτι, Μαντάμ;

Μαντάμ, Παύλου Μελά 29, Πλατεία Ευόσμου, τηλ.  2310559202