ΦΑΓΗΤΟ

Το ουζερί “Τσινάρι” αντέχει στο χρόνο

Η Δώρα Τσαμπάζη μας ξεναγεί σε ένα από τα πιο ιστορικά ουζερί της Θεσσαλονίκης, και γεύεται απλούς και γευστικούς μεζέδες.

Η ιστορία του Ουζερί «Τσινάρι» ξεκινά από το όχι και τόσο πρόσφατο 1885, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά από Τούρκους ως καφενές. Αργότερα ο καφενές πέρασε σε χέρια Ελλήνων που το μετέτρεψαν σε ένα από τα ιστορικότερα ουζερί της πόλης, με παραδοσιακούς μεζέδες και του έδωσαν το όνομα από την από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, το Τσινάρι, από τις ιστορικότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης που θυμίζει σκηνικό μιας άλλης εποχής.

Το «Τσινάρι» έμεινε όσο μπόρεσε αναλλοίωτο στο χρόνο, με την ίδια τζαμαρία, τα παλιά κεραμίδια και τη σόμπα στο κέντρο του μαγαζιού για το χειμώνα, ενώ το μπαλκονάκι με τις ακακίες και τις φλαμουριές, γίνεται το πρώτο μέρος που θέλεις να καθίσεις με το που μπει η άνοιξη.

Στο «Τσινάρι» σίγουρα θα βρεθείς κάποια στιγμή της φοιτητικής ζωής ή νεαρής ζωής σου από σπόντα, κάποιος πιο μεγάλος, κάποιος «παλιός» θα παρασύρει την παρέα εκεί. Από τότε, κάθε φορά που θα θέλεις να πιεις κάπου ένα ουζάκι και να «αδειάσει» το μυαλό, αυτό το μέρος θα σκέφτεσαι. Ένα νοσταλγικό και απλό περιβάλλον, 10 λεπτά μόνο από τη βαβούρα και την τρέλα του κέντρου της πόλης. Οι τιμές κινούνται σε λογικά πλαίσια, 13-15 ευρώ το άτομο και συνήθως περισσεύουν μεζέδες στα πιάτα γιατί σκας.

 Στο «Τσινάρι» προφανώς και δεν θα συναντήσεις τη μοριακή κουζίνα. Ούτε την σύγχρονη μεσογειακή με καλαμάρια και σάλτσα πέστο.

Θα συναντήσεις τους απλούς μεζέδες, σαν να σου έκανε το τραπέζι η γιαγιά σου, τα σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, τα χειροποίητα ντολμαδάκια με φρέσκο γιαούρτι, το κλασικό κεφαλοτύρι σαγανάκι, το χωριάτικο λουκάνικο, τους τζιγεροσαρμάδες, τις πατάτες τηγανητές, τα φασόλια γίγαντες, αλλά και γαρίδες, μύδια, ψαράκια.

Στο «Τσινάρι» πας για τα κολοκυθάκια τηγανητά, για μια απλή σαλάτα με παντζάρια και κεφτεδάκια τηγανητά.

Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας απλής και οικείας μας σε όλους κουζίνας, με λίγο παραπάνω μεράκι και παράδοση που κρατά πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια.

Ουζερί“Τσινάρι” Άνω Πόλη

Α. Παπαδοπούλου 52

τηλ. 2310284028