FOOD & DRINK

Ο Ilios φωτίζει ξανά μια από τις πιο παλιές στοές της Αθήνας

Το εστιατόριο που δίνει νέα πνοή στη στοά Σπυρομήλιου ξαναφέρνει στην πόλη την προσεγμένη αισθητική των '50s.

Σε μια από τις παλαιότερες στοές της κεντρικής Αθήνας, στη Στοά Σπυρομήλιου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project σχεδιάστηκε το εστιατόριο Ilios αντλώντας αναφορές από το Αθηναϊκό εστιατόριο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Πρόκειται για έναν επιμήκη χώρο παράλληλο με τη στοά, με μεγάλα ανοίγματα προς αυτή και προς τον εξωτερικό καθιστικό χώρο, ο οποίος ορίζεται από μία μεταλλική πέργκολα και οριοθετείται με πήλινες γλάστρες και φυτά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αίσθηση μιας φυτεμένης αυλής εστιατορίου, ενώ στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες.

Εσωτερικά, ο χώρος αποτελείται από τρία τμήματα σε δύο χώρους: την κουζίνα με το μπαρ και την σάλα. Ο ξύλινος ταμπλάς, ο οποίος φτάνει μέχρι ένα μέσο ύψος, συνενώνει όλες αυτές τις ζώνες καθώς διατρέχει τις επιφάνειες των τοίχων. Στο πάτωμα των δύο χώρων έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο. Εκεί, τα καθιστικά booths είναι τοποθετημένα περιμετρικά, με ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι στην μέση της αίθουσας. Οι καθρέπτες υπό κλίση, οι απλίκες στον τοίχο, οι καναπέδες-booths, οι παλιές φωτογραφίες και το μάρμαρο Κοζάνης, αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.

Η οροφή, η οποία ενοποιεί τους δύο χώρους, ακολουθεί ένα ελεύθερο κάνναβο και είναι κατασκευασμένη από ψάθα σε ξύλινα πλαίσια.

Η χρήση του μαρμάρου, του ξύλου και της ψάθας επικρατούν τόσο στις διακοσμητικές επιφάνειες όσο και στα έπιπλα, ενώ η επιλογή στα υφάσματα και τα χρώματα δίνουν την αίσθηση οικιακής ζεστασιάς.

Info

> Η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου είναι μέλος της ομάδας του Archisearch και της Design Ambassador.

> Τίτλος έργου: Ilios. Σχεδιασμός: Urban Soul Project. Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα. Έτος: 2018.

> Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr.