Οι ADD Architecture Studio σχεδίασαν κτίριο αντλώντας έμπνευση από την κίνηση των αυτοκινήτων

Ο Αργύρης Χρονόπουλος και ο Διονύσης Κουτσιουμάρης σχεδίασαν τα κεντρικά γραφεία του ελληνικού fashion brand 'Devotion Twins', χρησιμοποιώντας σαν έμπνευση την κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στην Εθνική Οδό.
SHARES

Το κτίριο που τραβάει την προσοχή πάνω στη συμβολή των οδών Λάμπρου Κατσώνη & Πλαταιών δεν μοιάζει σαν αυτά που συναντά κανείς πάνω στην Εθνική Οδό. Το στοιχείο που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά είναι σίγουρα η κατασκευή της όψης που αποτελείται από οριζόντιους και κάθετους άξονες οι οποίοι ενσωματώνουν το logo της εταιρείας. Μέσα στη μέρα η επιδερμίδα από χάλυβα “κοιτάζει” σιωπηλά την πόλη ενώ το βράδυ ενεργοποιείται και μετατρέπεται σε ένα φωτεινό θέαμα με σαφή αναφορά στη δυναμική κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στην Εθνική Οδό.

Η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος αστικού τοπίου δεν ήταν το μόνο στοίχημα που κλήθηκαν να κερδίσουν οι ADD Architecture Studio στο σχεδιασμό των κεντρικών γραφείων του ελληνικού fashion brand. Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία χώρων που συνδυάζουν προγραμματικά την γραμμή παραγωγής των ρούχων με ένα αποκλειστικά σχεδιασμένο concept showroom καθώς και τα γραφεία των εργαζομένων.

Η μελέτη φωτισμού έπαιξε κεντρικό ρόλο στο design, καθώς οι χώροι και το φως λειτουργούν συμπληρωματικά αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Χαρακτηριστική είναι η σχεδιαστική χειρονομία της όψης του κτιρίου που δε λειτουργεί μόνο σαν statement αισθητικής αλλά υπηρετεί και τις ανάγκες εξωτερικού φωτισμού του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. To φως αποτελεί πάντα κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό χώρων αλλά και της ατμόσφαιρας των projects των ADD Architecture Studio.  

Η είσοδος

Τόσο το ισόγειο όσο και ο ημιώροφος είναι αφιερωμένοι στο σχεδιασμό και στην παραγωγή των ρούχων. Στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ο επισκέπτης αντικρίζει μία φωτοδιαπερατή γυάλινη επιφάνεια η οποία αποκρύπτει διακριτικά τους χώρους της παραγωγής και εξασφαλίζει την αίσθηση της ηρεμίας και ανάτασης. Η υποδοχή με το διπλό ύψος σχεδιάστηκε ώστε να διαχωρίζεται προγραμματικά αλλά με σαφήνεια η είσοδος και κίνηση των επισκεπτών στο κτίριο από το χώρο παραγωγής.

Σκιά vs φως, λείο vs τραχύ

 

To showroom καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και αποτελείται από το χώρο των συναντήσεων και αυτόν του δειγματισμού. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε πάνω στο concept “δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο”, με το διαχωρισμό να εκφράζεται τόσο γεωμετρικά με ένα λεπτό μαύρο χαλύβδινο πλαίσιο με κρυφό φωτισμό όσο και μέσα από τις χρωματικές και τις υλικές αντιθέσεις.

Ο “μαύρος” χώρος για τις συναντήσεις χαρακτηρίζεται από λείες επιφάνειες (πάτωμα τσιμεντοκονίας, μάρμαρο emperador, καναπέδες από βαμβακερό βελούδο) και ατμοσφαιρικούς κρυφούς φωτισμούς, ενώ το βασικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στο “λευκό” χώρο του δειγματισμού είναι πλάκες αδρής επεξεργασίας που καλύπτουν το πάτωμα και τους τοίχους στο χώρο όπου βρίσκονται οι κρεμάστρες. Ο “μαύρος” χώρος της υποδοχής λειτουργεί και σαν αίθουσα προβολής με ανάλογο φωτιστικό σενάριο.

Το χορευτικό παιχνίδι του φωτός

 

Η εμπειρία της εισόδου στο χώρο του showroom προσφέρει ένα σχεδόν εξωπραγματικό καλωσόρισμα. Το custom-made φωτιστικό πλαίσιο λειτουργεί σαν ένα ατμοσφαιρικό κατώφλι σε μία χρυσή είσοδο που οδηγεί στο “μαύρο” χώρο του showroom. Το φως καθρεφτίζεται πάνω στο ατσαλένιο πάτωμα δημιουργώντας μία σχεδόν παραμυθένια αίσθηση και προκαλώντας τον επισκέπτη να περάσει μέσα από την λαμπερή είσοδο. Το αποτέλεσμα είναι ο επισκέπτης να βυθίζεται σε ένα σταδιακό ταξίδι που ξεκινά από το σκοτάδι και καταλήγει στο φως, βιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη μεταμορφωτική εμπειρία που έχει η επαφή με ένα γοητευτικό, καλοσχεδιασμένο ρούχο. Οδηγός του σε αυτό το ταξίδι είναι η δυναμική γραμμικότητα ενός χρυσού κυλίνδρου που κρέμεται από την οροφή και απαλύνει το χάσμα μεταξύ λευκού-μαύρου ενδυναμώνοντας και αναδιαμορφώνοντας την αίσθηση της προοπτικής του χώρου.

Περνώντας στο “λευκό” χώρο, δύο αιωρούμενες κρεμάστρες αγκαλιάζουν τον κύλινδρο, «σεβόμενες» το ρόλο του ως βασικό σχεδιαστικό πρωταγωνιστή. Οι κρεμάστρες και τα χαλύβδινα δοκάρια που στηρίζουν τα φωτιστικά σποτ δημιουργούν ένα πλέγμα τριών διαστάσεων όπου το φως γίνεται μεταλλικές γραμμές, οι μεταλλικές γραμμές γίνονται επίπεδα και τα επίπεδα μεταμορφώνονται πάλι σε γραμμές φωτός.Την ίδια στιγμή δύο επιδαπέδιες κρεμάστρες λειτουργούν τόσο σαν χρηστικά αντικείμενα όσο και σαν πηγή φωτισμού καθώς έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους δημιουργώντας ένα “χορευτικό” θέαμα γεμάτο φως και χρωματιστά υφάσματα.

Οι λεπτομέρειες

 

Κάθε αντικείμενο που συναντάται στους χώρους του κτιρίου (κρεμάστρες, φωτιστικά, έπιπλα) έχει σχεδιαστεί από τους ADD Architecture Studio για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Χαρακτηριστικό είναι το τραπέζι των meeting που αγγίζει το πάτωμα μονάχα στη μία του πλευρά - ένα παράδειγμα λεπτής ισορροπίας που συνεισφέρει στην ατμοσφαιρική γαλήνη του “μαύρου” χώρου. Η ίδια προσοχή και επιμονή στη λεπτομέρεια συνεχίζεται και στο σχεδιασμό του χώρου των γραφείων: Το τριγωνικό γλυπτό της σκάλας από το οποίο ξεκινά μία δυναμική και αδιάκοπη γραμμή έμμεσου φωτός η οποία οδηγεί στον κύριο γραφειακό χώρο και τον ορίζει. Το custom made καθιστικό που αιωρείται εν προβόλω δίχως εμφανή στήριξη και λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα στον κύριο χώρο και τη γραμματεία.

 

Ο κρυφός φωτισμός στα ράφια που τα κάνει να μοιάζουν με μαύρες, αποκολλημένες από τους τοίχους, φωτεινές επιφάνειες. Όλα ξεχωριστά και όλα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα ενιαίο χωρικό λεξιλόγιο. Με τον ίδιο τρόπο που το γραφειακό δάπεδο από τσιμεντοκονία σε διακριτικό χρώμα παντρεύεται οπτικά με τα φυτά του εξωτερικού χώρου, δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στο μέσα και στο έξω ενώ παράλληλα συμπληρώνει τον καμβά των συστατικών ενός χαλαρωτικού χώρου εργασίας.

ADD Architecture Studio

 

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Η hands - on προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσεί μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο. Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.

Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_Zero-Life Beyond Parking”, το 2016. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου.

Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 - 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους “Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη. Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.

Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου. 

Share
 

24Media Network

"Νικήστε τον ΠΑΟ"

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε στους παίκτες του Ολυμπιακό στο προπονητικό κέντρο κι επανέλαβε ότι πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα και ζήτησε νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Ορχήστρα στην κόλαση

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει τι έγινε στο κολασμένο "Καραϊσκάκη" με τη λήξη, αναλύει τις κινήσεις Μαρτίνς – Ποτσετίνο στη σκακιέρα και μας βάζει στο κλίμα του ντέρμπι.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

PODCAST

Γιατί το 'Joker' κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας

Πώς κέρδισε το 'Joker' το μεγάλο βραβείο και πώς θα επηρεάσει την υπόλοιπη χρονιά; Ποια ήταν η πραγματικά καλύτερη ταινία του φεστιβάλ και ποιο νέο όνομα σκηνοθέτη πρέπει να θυμάσαι; Θα είναι αυτά τα χειρότερα βραβεία του event για τον ιστορικό του μέλλοντος;

Λόγω Τιμής, η προφορική ιστορία

Οι συντελεστές της σειράς εξομολογούνται στιγμές από την πιο 'εσύ κι εγώ' παρέα της ελληνικής τηλεόρασης.

Social Man
PROMO