FOOD & DRINK

Στο Premise Comedy Club παίρνουν την κωμωδία στα σοβαρά

Φισφής, Χατζηπαύλου και άλλοι 23 κωμικοί σε περιμένουν κάθε Παρασκευή σε ένα νέο στέκι στο Γκάζι.

Θα έλεγα ότι το βράδυ της Παρασκευής στο Premise Comedy Club δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά τι σόι άνθρωπος πάει σε ένα μαγαζί και πετάει καρφίτσες; Και αυτό είναι ένα αστείο που εξηγεί γιατί ανέβηκαν στη σκηνή οι Blink Mike, Χρύσα Κατσαρίνη, Οδυσσέας Ντενίζ Ουρέμ, Ανδρέας Πασπάτης και Γιώργος Χατζηπαύλου και όχι εγώ.

Και γιατί χρειάζεται παρουσιαστής που να μπορεί να ζεσταίνει το κοινό με τα κείμενά του μέχρι να βγει ο κάθε κωμικός, όπως έκανε ο Λάμπρος Φισφής, και όχι -μάντεψε- ΕΓΩ.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου–Watkinson

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, να βγει λίγο νόημα. Είμαι υποχρεωμένος.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα το Premise Comedy Club στο Γκάζι, ένας χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος σ’ αυτό το είδος κωμωδίας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στο ελληνικό κοινό. Μια συλλογική προσπάθεια που τη συντόνιζουν ο Λάμπρος Φισφής, ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Θωμάς Ζάμπρας, τρεις stand up comedians, οι οποίοι τοποθετούνται ανάμεσα στους κορυφαίους που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, ακόμα και απ’ τους συναδέλφους τους.

 

Γιατί όμως άνοιξε τώρα ένα τέτοιο club ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ ΚΑΡΦΙΤΣΑ και όχι πριν μερικά χρόνια;

“Η σκέψη των comedy club είναι κάτι που υπάρχει στα μυαλά των κωμικών πάρα πολλά χρόνια”, θα μας πει ο Λάμπρος Φισφής, μερικά λεπτά πριν βγει στη σκηνή. ‘Απλά για να μπορέσει να λειτουργήσει έπρεπε να γίνουν κυρίως δύο πράγματα: το ένα είναι να μεγαλώσει το κοινό που παρακολουθεί stand up comedy, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί το club και το δεύτερο και πιο σημαντικό, να μεγαλώσει η ‘κάβα’ και το επίπεδο των κωμικών για να μπορέσουν να στηρίξουν εβδομαδιαία μία πολύ καλή παράσταση. Θεωρήσαμε ότι αυτή η χρονιά ήταν μία καλή ευκαιρία να το παλέψουμε και να πειραματιστούμε και έτσι έγινε η επαφή με τον χώρο, ο οποίος στήριξε την ιδέα και είπαμε ‘πάμε να το δοκιμάσουμε”’.

 

“Τα τελευταία δύο χρόνια το stand up έχει μπει στις βασικές επιλογές εξόδου”, θα συμπληρώσει ο Γιώργος Χατζηπαύλου. “Δηλαδή λες “θα πάω θέατρο”, “θα πάω να φάω”, “θα πάω να δω stand up”, δεν είναι όπως παλιά”.

Ο κόσμος μαζεύεται σιγά σιγά και η πόρτα που μας χωρίζει, θα το επιβεβαιώνει σε κάθε ξαφνικό άνοιγμά της, απ’ τους ανθρώπους που δουλεύουν όχι μόνο στο club, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου. Βλέπεις, η πρεμιέρα των κωμικών συνέπεσε με το Sonar Athens 2019 που φιλοξενούταν λίγο πιο δίπλα.

 

“Στόχος είναι ο θεατής να έρθει εδώ πέρα και να εμπιστευτεί αυτόν τον χώρο, να νιώσει ότι όποτε και να ‘ρθει, χωρίς καν να ξέρει το πρόγραμμα, θα μπορέσει να απολαύσει μια καλή παράσταση stand up comedy από έναν συνδυασμό πλέον κωμικών και όχι από έναν μεμονωμένο ή ένα ντουέτο”, θα συνεχίσει ο Λαμπρος Φισφής.

Και τι γίνεται με τους ανθρώπους που το φοβούνται, με όσους ακόμα νομίζουν ότι stand up comedian είναι αυτός που σε δείχνει μέσα στον κόσμο, σε σηκώνει όρθιο και πετάει τα κουσούρια σου σε έναν όχλο εξυπνάκηδων, που δεν σταματάει να γελάνε μαζί σου -αχ Θεέ μου πόσο γελάει.

“Έχει καθαρίσει αυτή η ρετσινιά τα τελευταία χρόνια. Είναι οφθαλμοφανές στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει”, θα πει ο Γιώργος Χατζηπαύλου. “Έρχονται για να ακούσουν τα κείμενα και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια χρονοβόρα δουλειά από πίσω”.

Ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος. Έχουμε χαιρετίσει τους κωμικούς και πάμε να κάτσουμε στις θέσεις μας μαζί με τη φωτογράφο μας, τη Φραντζέσκα. Σε μια γωνία του χώρου υπάρχει ένα μίνι μπαρ, που στο διάλειμμα θα το τιμήσουμε κι εμείς, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χρόνος. 21.30 ξεκινάει η παράσταση και πρέπει να βρούμε τις θέσεις μας. 

 

Ο χώρος θυμίζει μίνι θέατρο, η σκηνή είναι πολύ κοντά στον κόσμο, βοηθώντας το feedback μεταξύ κοινού και κωμικού, κάτι που στη συνέχεια θα το δούμε να “δουλεύει” υπέροχα.

Θα ‘θελα πάρα πολύ να πω τα αστεία που ακούσαμε τις σχεδόν δυο ώρες που κράτησε η παράσταση, αλλά η πανίσχυρη συντεχνία των κωμικών δεν θα μου το επέτρεπε ποτέ. Οπότε ας πούμε απλά ότι γελάσαμε, ότι άξιζε τον χρόνο μας, ότι ψηθήκαμε να ξαναπάμε και ότι σίγουρα θα ξαναπάμε. Άλλωστε, η παράσταση είναι κάθε Παρασκευή και με διαφορετικό line up κωμικών κάθε φορά, από τον Θωμά Ζάμπρα και τον Διονύση Ατζαράκη μέχρι τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και την Κατερίνα Βρανά. Συνολικά το line up θα “βγαίνει” μέσα από μία “κάβα” 25 κωμικών, ενώ θα υπάρξουν και κάποιες “θεματικές βραδιές”, εκτός Παρασκευής, που θα ανακοινωθούν. Σύντομα θα ανακοινωθούν και κάποιες παραστάσεις κυριακάτικες, οπότε να έχεις τον νου σου.

 

“Το comedy club είναι ο βασικός θεσμός του stand up. Είναι εκεί που γεννιέται πραγματικά το stand up comedy”, μου είχε πει λίγο πριν βγει στη σκηνή ο Φισφής και εκεί, στο Premise Comedy Club κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε. Ακριβώς όμως.

 

Premise Comedy Club : Βουτάδων 6 Γκάζι

Τηλ. Κρατήσεων: 213 0185101