FOOD & DRINK

Το ΠΑΣΟΚ είναι όντως εδώ: Ήπιαμε πρώτοι τα ποτά της Αλλαγής

Επισκεφτήκαμε το μαγαζί που σε ταξιδεύει στα χρόνια του Ανδρέα και δοκιμάσαμε πρώτοι το 'Πασοκίτο' και το 'Kir Social'.

Ο ρυθμός της αύξησης του ρεύματος του Παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αντίστοιχο του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η σελίδα, ή καλύτερα το κίνημα το οποίο αναπολεί την Ελλάδα που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού ξεπέρασε τις αντίστοιχες σελίδες όλων των ελληνικών κομμάτων, δεν γινόταν να περιορίζεται πια στα στενά πλαίσια του Facebook.

Έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος σοσιαλιστικής λατρείας, ώστε όλοι οι μύστες της ελπίδας και της αλλαγής, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του Κώστα Σκανδαλίδη, να μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, δηλαδή τη Χαριλάου Τρικούπη ή ακόμα καλύτερα, το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την προσεχή Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ο χώρος αυτός θα είναι ανοιχτός για όλους τους φίλους του Παλιού ΠΑΣΟΚ, και θα φέρει την επωνυμία ‘Πολιτιστικό Κέντρο-Η Αλλαγή’, με μότο ‘Σαμπάνια- Σολομός-Σοσιαλισμός’. Εκεί, τα παιδιά της αλλαγής θα μπορούν να πίνουν τα θεματικά τους κοκτέιλ, να απολαμβάνουν πασοκικούς μεζέδες και να χορεύουν τα άσματα του σοσιαλισμού, με τη συντροφιά αφισών του μεγάλου ηγέτη και έντονο το άρωμα της ανάπτυξης.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Εμείς, δεν μπορούσαμε να μην περάσουμε μια βόλτα πριν η ‘Αλλαγή’ ανοίξει τις πόρτες της κι επίσημα, για να πάρουμε μια πρώτη γεύση -κυριολεκτικά- από τα κοκτέιλ που θα απολαμβάνουν οι φαν του πράσινου ήλιου. Εκεί μας περίμεναν δύο εκ των ιδρυτών της σελίδας, ο Ανδρέας ο Πράσινος κι ο σύντροφος Παρασκευάς, οι οποίοι άφησαν για λίγο στην άκρη τις προετοιμασίες των χθεσινών θυρανοιξίων του ναού (του Αγίου Ανδρέα γαρ, η ιστορία πρέπει να τιμάται), για να μας πουν δυο λόγια για το όραμά τους.

Πριν περάσουμε στα διαδικαστικά του πολιτιστικού κέντρου, ζητήσαμε από τους δύο παράγοντες να προχωρήσουν σε μια ιδρυτική διακήρυξη της ‘Αλλαγής’. “Η Αλλαγή είναι ένα κατάστημα το οποίο ενσαρκώνει την γενικότερη φιλοσοφία της σελίδας Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο, σε συνδυασμό με τις γεύσεις, σε επίπεδο φαγητού, γλυκών και ροφημάτων που έρχεται να φέρει το Cap Cap“, εξηγεί ο σύντροφος Παρασκευάς και συμπληρώνει: “Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια, η οποία εκμεταλλεύεται ουσιαστικά όλη αυτή τη νοσταλγία που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η δεκαετία του ’80 και του ’90 ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφερε σημαντικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο“.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80,  υπήρχε ένα γενικότερο κλίμα ευημερίας και μια πεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αυτό που ονομάζουμε ελπίδα, το οποίο στις μέρες μας δεν υπάρχει

Μέσα σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της σελίδας μας και παρατηρώντας ότι το να περνάει καλά ο Νεοέλληνας είχε ποινικοποιηθεί, αποφασίσαμε ότι πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε. Η πολιτισμική σοσιαλιστική επίθεση που ξεκινήσαμε μέσα από τη σελίδα μας περνάει πλέον στην επόμενη φάση”.  Ο λόγος περνάει στον Ανδρέα τον Πράσινο, ο οποίος χαρακτηρίζει την ‘Αλλαγή’ ως μια χρονομηχανή και εξηγεί: “είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, σε αθώες εποχές, στην παιδικότητα των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και του ’90, χωρίς να απευθυνόμαστε μόνο σ’ αυτούς. Είναι η αναπαράσταση ενός πράσινου καφενείου, μια ρετροσπεκτίβα, όπου ο καθένας που έρχεται θα νιώθει ότι ζει στον μαγικό κόσμο της αλλαγής“.

Όσο για το αν θα αισθανόταν περήφανος ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παρασκευάς σημειώνει ότι: “από τη στιγμή που ήταν ένας άνθρωπος πολύ δυναμικός και έξυπνος, θα χαμογελούσε συγκαταβατικά“.  Ακόμα πάντως δεν έχουν αποτανθεί στα μέλη του παλιού ΠΑΣΟΚ, αν και πιστεύουν ότι σύντομα θα έρχονται μόνοι τους στο νέο σοσιαλιστικό λίκνο που ανοίγει στην πόλη. Όσοι νομίζουν πάντως ότι στην ‘Αλλαγή’  θα υπάρχουν μόνο μπουζούκια και ζεϊμπέκικα στο μενού, διαψεύδονται, αφού στο πρόγραμμα θα υπάρχουν βραδιές ’80s και ’90s, βραδιές stand up comedy και καραόκε, αλλά και βραδιές ποίησης με θέμα -προφανώς- το ΠΑΣΟΚ. Ένα πολιτιστικό στέκι με λίγα λόγια, στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να αναβιώσει εικόνες και γεύσεις από το παρελθόν. Αν μπερδεύτηκες με το γεύσεις, θα σου πω απλά ότι στο μενού υπάρχει τορτίγια ‘Βρώμικο ’89’, η οποία έχει μέσα Swan. Μπουκιά και νοσταλγία.

Το μαγαζί λειτουργεί με πρόγραμμα 90 ημερών, τουλάχιστον αρχικά, για να δώσει και την αίσθηση του επείγοντος. Από Κυριακή μέχρι Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ και Παρασκευή, Σάββατο μέχρι όσο πάει, με πιάτα, χαρτοπετσέτες και πεντοχίλιαρα να είναι φυσικά διαθέσιμα. Ευπρόσδεκτοι είναι όσοι ήταν συμπαραστάτες του Ανδρέα, επώνυμοι και μη, ανεπιθύμητοι πάλι είναι όσοι εκφράζουν ένα κεντρώο, εκσυγχρονιστικό και νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, που εκφράζει το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε και προκάλεσε την σημερινή κρίση ταυτότητας στο κίνημα, αν και τα τελευταία σημάδια είναι για τους δύο συντρόφους θετικά. “Η ονομασία του νέου φορέα είναι σίγουρα ένα θετικό μήνυμα, διότι παραπέμπει ξεκάθαρα στην φράση της αλλαγής που εμπνεύστηκε ο μεγάλος μας ηγέτης“, τονίζει ο Παρασκευάς.

Κάπου εκεί, κάτω από την φτερούγα του Ανδρέα, ο οποίος δέσποζε σε οθόνες και αφίσες, με τα πάντα γύρω μας να θυμίζουν ΠΑΣΟΚ (μέχρι και μπαλκόνι υπάρχει), είχε έρθει η ώρα να απολαύσουμε τα κοκτέιλ της Αλλαγής, εμπνευσμένα φυσικά από την παράταξη. Τα δοκιμάσαμε, και με περηφάνια σου τα παρουσιάζουμε.

ΠΑΣΟΚίτο

Με βάση το ρούμι. Το μοχίτο του Πράσινου Ήλιου. Το ποτό-σήμα κατατεθέν της Αλλαγής.

Πρόεδρος

Με βάση το ρούμι και το βερμούτ. Το Προεδρικό ποτό της Αλλαγής.

Ραντεβού με την ιστορία

Με βάση το ουίσκι. Η ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου στιγμάτισε τις εθνικές εκλογές του 1981. Ο ελληνικός λαός είχε, πλέον, ραντεβού με την ιστορία, καθώς τότε ξεκινούσε η ανάπτυξη της χώρας, μετά τη Μεταπολίτευση. Πρακτικά, το ραντεβού δεν ήταν μόνο με την ιστορία, αλλά και με την αλλαγή του τρόπου ζωής, ο οποίος πλέον ήταν άνετος. Λεφτά υπήρχαν και κάθε πολίτης μπορούσε να ζει καλύτερα με το νέο τρόπο διανομής τους. Το Ραντεβού με την Ιστορία είναι ένα κοκτέιλ το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους πίστεψαν στις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Kir Social

Με βάση το prosecco. Στα ‘χούγια’ του Νεοέλληνα προστέθηκε η γευσιγνωσία ποτών των οποίων, μέχρι το 1981, δεν γνώριζε καν την ύπαρξη. Το τρίπτυχο ‘σαμπάνια – σολομός – σοσιαλισμός’ εισήλθε στην καθημερινότητα των Ελλήνων και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο απολάμβαναν το ποτό της εξόδου τους.

Τενεκές Ξεγάνωτος

Με βάση τη βότκα. Δημοφιλής φράση του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, που έγινε δροσερό κοκτέιλ για να ευφραίνει συντρόφισσες και συντρόφους κατά τη διάρκεια των σοσιαλιστικών τους αγώνων.

Married Margarita

Με βάση την τεκίλα. Τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ακόμα παντρεμένος με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Εξαιρετικά δυναμική προσωπικότητα, ασχολήθηκε εμμέσως με την πολιτική, ιδρύοντας την Ένωση Γυναικών Ελλάδος, μια από τις πρώτες ΜΚΟ που επεδίωκε την ισότητα των δυο φύλων.

Συμβόλαιο με το λαό

Με βάση το ρούμι. Δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1981, λίγο πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές στις οποίες το ΠΑΣΟΚ απέσπασε το ιλιγγιώδες ποσοστό του 48,07%. Περιλαμβάνει τις αρχές και το όραμα του Κινήματος, με βάση τα οποία πραγματοποιήθηκε η διακυβέρνηση της Χώρας από αυτό. Το Συμβόλαιο με το Λαό είναι για όλους. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό. Είναι προσιτό ως κείμενο και άμεσα προσβάσιμο από όλους. Είναι ένα κοκτέιλ για όλους. Ακόμα και για όσους δεν ψήφισαν ποτέ ΠΑΣΟΚ.