HOUSE TWENTY FOUR

Φτιάξε Freddo στο σπίτι σαν πραγματικός barista

Αν νομίζεις ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις μόνος σου κρύο καφέ σαν αυτόν που πίνεις έξω, τότε κάνεις λάθος. Ακολούθα απλά ό,τι σου πούμε και θα δεις.

“Εντάξει μωρέ, ζεστό καφέ φτιάχνει όποιος να ναι με τις μηχανές που έχουν βγει σήμερα αλλά η όλη μαγκιά είναι στον κρύο. Εκεί φαίνεται το χέρι και το μεράκι” είπε ο κολλητός μου ο οποίος είναι αμετανόητος κρυοκαφεδάκιας και ακόμα και χιόνια να ρίχνει έξω θα πιει τον freddo του με το καλαμάκι. Μόλις το άκουσα προβληματίστηκα να πω την αλήθεια και αποφάσισα να μάθω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να φτιάξω τον τέλειο freddo στο σπίτι. Υποδεχτήκαμε τον αγαπημένο μας καφέ Vergnano στο Σπίτι της 24MEDIA και από εκεί και πέρα όλα ήταν απλά.

(Φωτογραφίες: Ελένη Παυλίδη)

Μαζί με την Caffè Vergnano χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού και η Πέγκυ Νικολούσιου. Η Πέγκυ με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο έχει φτιάξει κι αν έχει φτιάξει freddo στην ζωή της και μαζί με το χαμόγελό της δημιούργησε έναν συνδυασμό που με έκανε να σκεφτώ ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος ‘δάσκαλος’ για αυτό το μάθημα. Κάτσαμε όλοι τριγύρω της και εκείνη δίπλα από την μηχανή καφέ Trè Mini η οποία δέχεται τις κάψουλες Vergnano. Κάπως έτσι η Πέγκυ μας εξήγησε βήμα προς βήμα τις κινήσεις που πρέπει να ακολoυθήσουμε για να φτιάξουμε στο σπίτι μας Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino επαγγελματικών προδιαγραφών. Στην πρώτη γουλιά θα αναφωνήσεις “Τύφλα να’ χει ο barista!”

Διάλεξε την ποικιλία που σου αρέσει

Εμείς στο σπίτι της 24MEDIA αγαπάμε την Caffè Vergnano και γι’ αυτό έχουμε και μια πανέμορφη μηχανή Trè Mini με επένδυση ξύλου αλλά και όλες τις ποικιλίες που είναι συμβατές με αυτή την μηχανή. Αυτό είναι και καλό και κακό αφού πολλές φορές δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε. Ευτυχώς ήταν η barista μαζί μας και μας εξήγησε ότι μπορούμε να φτιάξουμε freddo με όποια ποικιλία προτιμάμε, η Cremoso με το γεμάτο σώμα και την πλούσια κρέμα είναι η αγαπημένη της. Μας έβγαλε λοιπόν από την δύσκολη θέση και ανοίξαμε τα κόκκινα σακουλάκια για να απελευθερώσουμε τις μαγικές κάψουλες που κρύβουν πληθώρα αρωμάτων και γεύσεων.

Με την μηχανή εσπρέσο Trè Mini Vergnano τα πάντα είναι πανεύκολα.

Όπως σου έχω ξαναπεί αυτές οι μηχανές έχουν κάτι το εθιστικό. Διαθέτουν group όπως οι επαγγελματικές-πανέμορφες μηχανές που βλέπεις στα cafe και σε κάνουν να νιώθεις πραγματικός barista.

Έτσι βάζεις την κάψουλα στο group και κουμπώνεις όπως ακριβώς και οι barista, πατάς το κουμπί και γίνεται το μαγικό. Όλη η κουζίνα γεμίζει αρώματα και σιγά σιγά αρχίζει να τρέχει αυτό το θείο νέκταρ στο ποτήρι σου.

Και τώρα η ζάχαρη

Όταν ρώτησα την Πέγκυ πόση ζάχαρη πρέπει να βάζουμε στον καφέ μου απάντησε λίγο αφοπλιστικά. “Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας απολαμβάνει τον καφέ του όπως του αρέσει”. Το σκέφτηκα λίγο και έχει απόλυτο δίκιο. Αυτή η συζήτηση έγινε όσο βγάζαμε και την δεύτερη δόση καφέ γιατί για να φτιάξουμε freddo espresso ή freddo cappuccino χρειάζονται δύο ποτηράκια.

Αμέσως μετά βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι όση ζάχαρη θέλουμε και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ώστε να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με τον καφέ και να έχουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

Ήρθε η ώρα που πρέπει να αποφασίσεις

Και σε αυτό το κρίσιμο σημείο πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Πρέπει να δείξεις με ποιους είσαι και τίνος το μέρος θα πάρεις. Είσαι #team_espresso ή #team_cappuccino ; Το βάζεις το γάλα στον καφέ σου ή τον θες απλό και αγνό; Όπως μας είπε και πάλι η barista της καρδιάς μας “Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας απολαμβάνει τον καφέ του όπως του αρέσει”. Σα να το έχω ξανακούσει αυτό αλλά δε βαριέσαι. Επειδή μέσα στην κουζίνα του σπιτιού άλλος ήθελε freddo espresso και άλλος freddo cappuccino αποφάσισε η Πέγκυ νας μας φτιάξει και από τα δύο. Βλέπεις τα βήματα μέχρι εδώ είναι ακριβώς τα ίδια και για τις δύο επιλογές οπότε δεν ήταν δύσκολη η συνέχεια.

Freddo Espresso

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Βάζεις παγάκια στο ποτήρι προσθέτεις και το καλαμάκι και είσαι έτοιμος για την καφεδάρα σου. Είχε και ήλιο εκείνη την ημέρα στο σπίτι και πήγαμε και αράξαμε στο μπαλκόνι για φωτοσύνθεση και κουνάγαμε το καλαμάκι με περίσσια ρέγκλα στις κινήσεις μας.

Πραγματική απόλαυση να πίνεις τέτοιο καφέ στο σπίτι σου.

Freddo Cappuccino

Εδώ τα πράγματα δεν τέλειωσαν. Άσε στην άκρη το ψηλό ποτήρι όπως το έχεις φτιάξει μέχρι τώρα αλλά όχι για πολύ γιατί θα χάσει την κρεμώδη υφή του.

Η κρέμα και το γάλα

Η κρέμα που θα έρθει να φτιάξει την υπέροχη τριχρωμία του freddo cappuccino είναι πάρα πολύ απλή όπως μας έδειξε η Πέγκυ. Όμως οι επιλογές που θα κάνεις είναι πολύ σημαντικές. Αρχικά το γάλα πρέπει να είναι 0-2% σε λιπαρά ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κρέμα. Αν πάρεις ένα γάλα πλήρες υπάρχει η περίπτωση να μην σου πετύχει και να σου χαλάσει η μέρα. Επίσης θα χρειαστείς ένα μεταλλικό σκεύος για να χτυπήσεις το γάλα σου, ας πούμε ένα μπρίκι είναι ιδανικό για μια τέτοια δουλειά. Τοποθέτησε γάλα μέχρι την μέση και με το ίδιο μίξερ χειρός που πριν χτυπήσαμε τον καφέ -αφού το έχεις καθαρίσει πρώτα βρε κουτέ- χτυπάς το γάλα.

Μετά από λίγο θα το δεις να γίνεται μια απολαυστική, χορταστική και δελεαστική κρέμα. Τόσο απλά, τόσο εύκολα.

Πάρε το μπρίκι και βάλε πάνω από τον καφέ την κρέμα. Να τη η τριχρωμία που μας είχε προαναγγείλει η Πέγκυ. Αν θες βάζεις κανέλα ή σοκολάτα ή και τίποτα. Αρκεί να μην ξεχάσεις το καλαμάκι και είσαι έτοιμος, καφεδάτος και καλοκαιρινός.

Όπως είδες δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις μόνος στο σπίτι τον τέλειο, παγωμένο καφέ, αρκεί να έχεις αρωγό και την Caffè Vergnano που κάνει την υπόθεση καφέ στο σπίτι, πανεύκολη. Αν ακολουθήσεις τα βήματα είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις τόση χαρά που θα αναφωνήσεις “τύφλα να χει ο barista!”