Shutterstock
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιατί η heavy metal κάνει καλό στη ψυχική σου υγεία

Κι όμως, έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο είδος μουσικής μπορεί να καταπολεμήσει άγχος και κατάθλιψη.

Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο στους περισσότερους, όμως η heavy metal, ένα από τα πιο σκληρά και έντονα είδη μουσικής εκεί έξω, με τα ντεσιμπέλ στο τέρμα, μπορεί να σε ηρεμήσει και να εξαφανίσει άγχος, στρες και κατάθλιψη.

Ακούγοντας μερικά από τα πιο extreme heavy metal κομμάτια, φεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα και το μυαλό σου καθαρίζει. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά το έχουν δείξει οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, όπως αυτή του 2015, όπου συμμετείχαν 39 fans της heavy metal.

Μετά ένα τέταρτο έντονης συζήτησης μεταξύ τους για θέματα που ‘έκαιγαν’ όπως οι ερωτικές τους σχέσεις ή τα οικονομικά τους, ο καθένας τους άκουσε για 10 λεπτά τα τραγούδια που του άρεσαν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμη δεκάλεπτο σιωπής.

Αντί, λοιπόν, η έντασή τους να αυξηθεί, αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως η heavy metal τους ηρέμησε, όπως ακριβώς συνέβη και με το δεκάλεπτο σιωπής που πέρασαν. Η dr. Leah Sharman  του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Queensland σχολίασε σχετικά με την έρευνα πως “όταν είσαι νευριασμένος και ακούσεις ένα κομμάτι υψηλής έντασης, θα ισορροπήσει την ψυχική σου κατάσταση”.

Σε μια αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2018 βγήκε το συμπέρασμα πως οι δεσμοί που δημιουργούνται ανάμεσα στους ανθρώπους που ακούν το συγκεκριμένο είδος μουσικής μπορεί να διώξει μακριά ψυχολογικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μίλησαν με 28 νεαρά άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 24 που άκουγαν heavy metal μουσική και είδαν πως οι περισσότεροι είχαν υποστεί κάποια στιγμή bullying στα σχολικά τους χρόνια, όμως η ταυτότητα που απέκτησαν ακούγοντας τη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και τα άτομα με τα οποία έκαναν παρέα, τους βοήθησαν να το ξεπεράσουν.

Αν ψήθηκες να ακούσεις τα καλύτερα κομμάτια της heavy metal μουσικής, τότε δεν έχεις παρά να συντονιστείς κάθε Κυριακή από τις 23.00 μέχρι τις 02.00 στον Legend 88.6 και στην εκπομπή Rock Hard Radio Show με τον Σάκη Φράγκο. Και κάνε όσο headbang γουστάρεις.

(Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock)

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Lost, έρχεται μια σειρά επεισοδίων-αφιέρωμα στο 1ο τηλεοπτικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Ποιος είχε την ιδέα της σειράς και ποιοι ήταν οι σωτήρες της; Ποιους ρόλους θα έπαιζαν αρχικά οι αγαπημένοι σου πρωταγωνιστές; Τι πέτυχε ο πιλότος του Lost που δεν είχαμε ξαναδεί ως τότε και πώς επηρέασε την υπόλοιπη τηλεόραση;