ΠΟΤΟ

Αυτά τα cocktail θα τα ζήλευε κι η Φρουτοπία

Δοκιμάσαμε τον νέο κατάλογο cocktail του Theory bar & more στο Χαλάνδρι και αποτυπώνουμε την φρουτένια εμπειρία μας.

Σε έναν ολιγοσέλιδο κατάλογο cocktail, έναν κατάλογο γεμάτο χρώματα και δημιουργικότητα μπλέκεται ομοιόμορφα η δύναμη των αναμνήσεων με την καλοκαιρινή δίψα για φρούτα και την ωρίμανση ενός bar που θα βαρεθεί σε λίγα χρόνια να διακρίνεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η Φρουτοποτία είναι ο μαγικός κόσμος στον οποίο προσκαλεί η ομάδα του Theory bar & more στο Χαλάνδρι τον κόσμο του. Και είναι πολύ λίγα τα bar στην πόλη τα οποία να μπορούν να περηφανεύονται πραγματικά ότι έχουν τον δικό τους κόσμο.

Ξεναγός μας στην Φρουτοποτία ήταν η Λορέτα Τόσκα, bartender στο Theory bar & more και ένα από τα well skilled κορίτσι του ελληνικού bartending, δύο φορές φιναλίστ στο ελληνικό World Class Bartender of the Year. Τις δύο χρονιές που δύο άλλοι έκπρόσωποι του Theory, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος και ο Αλέξης Σιμωνίδης, βρέθηκαν με εισιτήρια για τον Παγκόσμιο τελικό. Ο κατάλογος όπως κάθε όμορφο που βγάζει αυτό το bar είναι μια συλλογική προσπάθεια, με την Λορέτα να βάζει φυσικά μία πινελιά παραπάνω.

 

Πριν περάσω στα ποτά και το πώς αυτά διαχωρίζονται στον νέο αυτό κατάλογο, θέλω να πω κάτι για την συγκεκριμένη ομάδα. Παρακολουθώ την εξέλιξη του Theory αρκετά χρόνια τώρα και έχω τη χαρά να βλέπω πυκνά συχνά τους bartenders εν δράσει. Αν έψαχνα ένα κοινό χαρακτηριστικό στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το bar, θα σου έλεγα ότι είναι αφανείς ήρωες του cocktail και των spirits. Από εκείνους που δεν αγαπούν τα φώτα της δημοσιότητας, που δεν νιώθουν την ανάγκη να προβληθούν στα social και δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά για να εξελίσσονται και να τιμούν τους ανθρώπους που τους έδωσαν αυτή τη θέση εκεί.

 

Η Φρουτοποτία είναι ένας υπέροχα κατασκευασμένος κατάλογος, επιμελημένος εικαστικά από την Ελεονώρα Τόσκα, αδερφή της Λορέτας. Και σε αυτόν διαβάζουμε μία πρότυπη ιστορία που μας παραπέμπει λίγο στην Φρουτοπία αλλά ουσιαστικά μας ξεναγεί σε τέσσερις γειτονιές του παραμυθιού στις οποίες χωρίζονται χρωματικά και όχι μόνο τα cocktail. Είναι ένας κατάλογος με best selling ποτά, με ποτά εύκολα για κατανάλωση, με ποτά που μπορείς να τα πίνεις κάθε ώρα και στιγμή σε μια τυπική ελληνική ημέρα (Άνοιξη με Φθινόπωρο). Κι εκεί ανάμεσα κρύβονται μερικά πραγματικά διαμάντια του bartending, ποτά που ίσως δεν αγαπηθούν από τον πολύ κόσμο αλλά αποδεικνύουν ότι μερικές φορές, όπως η τέχνη, τα cocktail φτιάχνονται για τα cocktail και όχι για τον κόσμο.

Η κόκκινη γειτονιά

ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

 

Περιέχει: Smirnoff vodka, Skinos Mastiha Spirit, βανίλια, φρέσκος χυμός λεμόνι, σπιτική σόδα καρπούζι, φρέσκος κόλιανδρος.

ΝΕ ΤΙ: Αν είναι μία γεύση που ‘φωνάζει΄ καλοκαίρι, αυτή είναι του καρπουζιού. Η σπιτική σόδα καρπούζι κάνει όλη τη δουλειά για ένα cocktail που τελειώνει πολύ γρήγορα γιατί είναι τρομακτικά ευκολόπιοτο.

Η ΝΤΟΜΑΤΑ

 

Περιέχει: Don Julio Blanco Tequila, Mezcal, χυμός ντομάτας, φρέσκος χυμός λεμόνι, tabasco, καπνιστή πάπρικα, αφρός φέτας.

ΝΕ ΤΙ: Μία διαφορετική εκδοχή του Bloody Mary με τον αφρό φέτας να έρχεται απλά να καλύπτει τα έντονα γευστικά χαρακτηριστικά από το ταμπάσκο, το mezcal και την πάπρικα. Οι λάτρεις του Bloody Mary θα ενθουσιαστούν.

Η ΦΡΑΟΥΛΑ

 

Περιέχει: Tanqueray London Dry Gin, γλυκόξινο σιρόπι φράουλας με Aegean Tonic Three Cents.

ΝΕ ΤΙ: Το αγαπημένο μου από την κόκκινη γειτονιά. Το Aegean Tonic κάνει μαγικά με το σιρόπι φράουλας σε ένα cocktail που είναι τόσο απλό αλλά τόσο γευστικά φανταστικό.

ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ

 

Περιέχει: Sake, παλαιωμένο ρούμι, vermouth Mancino Rosso Amaranto, σπιτικό μείγμα από κρασιά sherry, σιρόπι κεράσι.

ΝΕ ΤΙ: Όχι για τη δική μου παλέτα γεύσεων αλλά πραγματικά ιδανικό για τους λάτρεις των sherry και εκείνους που θέλουν ένα κλασικό απογευματινό ποτό εξοχής.

Η κίτρινη γειτονιά

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

 

Περιέχει: Σπιτικό μείγμα από ρούμι, μπανάνα, καρύδα, φρέσκος χυμός λάιμ, βανίλια.

ΝΕ ΤΙ: Brain freeze στην πρώτη γουλιά από ένα cocktail που έρχεται κατευθείαν από γρανιτομηχανή. Δύσκολο να πιεις δεύτερο αλλά είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει πολύ γρήγορα τους φανατικούς του.

Ο ΑΝΑΝΑΣ

 

Περιέχει: Pampero Especial Rum, σπιτικό σιρόπι ανανά και τόνκα, φρέσκος χυμός λάιμ.

ΝΕ ΤΙ: Το αγαπημένο μου της κίτρινης γειτονιάς. Η τόνκα λένε ότι κάνει τη διαφορά αλλά εμένα με είχε κερδίσει ήδη από το όνομα και το άρωμά του. Πίνεται όλη μέρα.

ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ

 

Περιέχει: Skinos Mastiha Spirit μαγειρεμένη με καπνιστό κινέζικο τσάι, Smirnoff vodka, λικέρ βερίκοκο Merlet, μέλι, φρέσκος χυμός λεμόνι, φρούτο του πάθους.

ΝΕ ΤΙ: Δεύτερο αγαπημένο, σίγουρα ένα από τα best selling του καταλόγου απλά και μόνο γιατί έχει passion fruit και μια φανταστική γεύση που το passion fruit έρχεται να τονίσει και να απογειώσει.

ΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

 

Περιέχει: Cachacha Leblon, σιρόπι περγαμόντο και μέλι, φρέσκος χυμός λάιμ, κάρδαμο bitters, Lemon Tonic Three Cents.

ΝΕ ΤΙ: Εσπεριδοειδή σε έκσταση σε ένα πάρα μα πάρα πολύ ελαφρύ cocktail που θα αγαπήσουν όσοι προτιμούν τα low ABV.

Η πράσινη γειτονιά

ΤΟ ΜΗΛΟ

 

Περιέχει: Tanqueray London Dry Gin, πράσινο μήλο, φρέσκος χυμός λάιμ, δυόσμος, ξυλιτόλη.

ΝΕ ΤΙ: Αυτόν τον γευστικό συνδυασμό και την φρεσκάδα που δημιουργεί η ξυλιτόλη, θα το έπινα ειλικρινά με κάθε λευκό ποτό. Ταιριάζει εξαιρετικά με το gin, σου δίνει κατευθείαν μια αίσθηση φρεσκάδας και καλοκαιριού. Δεν θα το προτιμούσα αργά το βράδυ.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

 

Περιέχει: Don Julio Blanco Tequila, Mezcal, λικέρ μπανάνα, μέλι, ανανάς, βασιλικός, φρέσκος χυμός λάιμ.

ΝΕ ΤΙ: Μια μαικρή μαγεία και σίγουρα το αγαπημένο αυτής της γειτονιάς. Με τον βασιλιά ανανά να ταιριάζει τρομερά με τον βασιλικό και την τεκίλα και το μεζκάλ να επιβεβαιώνει την ιδιότητά του να μεταμορφώνει τα cocktail.

Η ΡΟΚΑ

Περιέχει: Tanqueray London Dry Gin, Ρόκα, αγγούρι, σέλερι, μαύρο πιπέρι, φρέσκος χυμός λεμόνι, σιρόπι ζάχαρη, Aegean Tonic Three Cents.

ΝΕ ΤΙ: Θα μπορούσε να αποκαλείται Ο Μεγιστάνας των Τζιν Τονικ αλλά όχι. Δροστιστικό, χορταστικό, το φαντάζομαι να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις μεγάλες ζέστες.

Η ΒΥΝΗ

 

Περιέχει: Μπύρα Carlsberg, Pink Grapefruit Soda Three Cents, σιρόπι χαμομήλι.

ΝΕ ΤΙ: Εσείς που αγαπάτε την μπίρα είστε φίλοι μας. Και το γκρέιπφρουτ είναι απ’ ό,τι φάνηκε μεγάλος φίλος της μπύρας. Μια παρέα όλοι, παιδιά.

Η επανάσταση της δροσοσταλίδας

Η ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ

 

Περιέχει: Tanqueray No. Ten, Mancino Chinato Vermouth, αρωματικό φίλτρο, Tonic Three Cents.

ΝΕ ΤΙ: Είναι τόσο ωραία η παρουσία του συγκεκριμένου βερμούτ στο ποτό που δημιουργεί έναν πάρα πάρα πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό συνδυασμό. Εξαιρετικό για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η ΦΡΟΥΤΩΔΗΣ

 

Περιέχει: Cardhu 12, Martini Bitter, Pink Grapefruit Soda Three Cents.

ΝΕ ΤΙ: Μαγική εφαρμογή του whiskey σε ένα καλοκαιρινό cocktail. Σκέψου δέκα χιλιάδες κόσμου να χειροκροτούν αργά αλλά δυνατά.

Η ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

 

Περιέχει: Tanqueray London Dry Gin, φρέσκος χυμός λάιμ, σιρόπι ζάχαρη, Ginger Beer Three Cents, μαντζουράνα, βασιλικός.

ΝΕ ΤΙ: Το λιγότερο αγαπημένο μου από την συγκεκριμένη κατηγορία, κυρίως γιατί δεν συμπαθώ το ginger. Σωστός συνδυασμός όμως και πολύ καλή η ιδέα της μαντζουράνας.

Η ΒΟΤΑΝΙΚΗ

 

Περιέχει: Roots Herb Spirit, Campari, Pink Grapefruit Soda Three Cents, καφές.

ΝΕ ΤΙ: Cocktail για χειροφίλημα. Επειδή το rim είναι έντονο όμως, προτείνω το κάτω χείλος να ακουμπά ψηλά στο ποτήρι για να μην κυριαρχεί ο καφές σε όλες τις γεύσεις.

 

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά κλασικά cocktails, από εκείνα που ανέδειξαν τόσα χρόνια το Theory με τις δικές τους μικρές παραλλαγές. Τα κλασικά θα είναι πάντα αγαπημένα αλλά σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αφεθείς στις νέες απόλυτα καλοκαιρινές προτάσεις αλλά και να πειραματιστείς με τις δικές σου γεύσεις στην Επανάσταση της Δροσοσταλίδας.

Ραντεβού στις γειτονιές του Theory bar & more. Θα με βρείτε να κάνω την επανάστασή μου παρέα με την δροσοσταλίδα.